Kahvi-suklaajuustokakku



Tämä "piparikakku" on vuodelta 2010. Teimme tätä kakkua nuorena kavereiden kanssa todella usein. En ole vieläkään tähän kyllästynyt ja teen kakkua yhä melko usein. Varsinkin äitini pyytää minua tekemään tätä pari kertaa vuodessa. Myös kahvin vihaajat pitävätä yleensä tästä kakusta!

15-20cm vuoka

Pohja:
noin 200g Digestive tai kaurakeksejä
50g voita

Täyte:
200g tuorejuustoa
2 dl kermaa
3/4dl vahvaa kahvia
1tl vaniljasokeria
4liivatelehteä
½-1dl sokeria

Päällys:
2dl maitoa
3/4dl kaakaojauhetta
0,5dl sokeria
2liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10minuutiksi. Murskaa keksit pussissa tai kulhossa ja lisää rasva. Painele keksi-voiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
Vispaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää sekaan tuorejuusto. Juustoa kannattaa pitää hetki huoneenlämmössä, jotta se sekoittuu paremmin. Valmista kahvi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kuumaan kahviin ja anna jäähtyä pari minuuttia. Liivatteiden tulisi liueta nesteeseen täysin. Juustokakun teossa ei ole hirveästi väliä, miten päin ainekset sekoittaa. Itse käytän sekoittamisessa koko ajan sähkövatkainta, mutta käsinkin voi sekoittaa.

Neste-liivateseosta kannattaa jäähdytellä 1-2min. Jos liivatteet eivät meinaa sulaa nesteeseen, voi vesi-liivateseoksen laittaa vähäksi aikaa mikroon. Nesteen on oltava kiehuvaa. Vesi-liivateseos kannattaa lisätä tuorejuuston sekaan, jos se on vielä hieman kuumaa, sillä kermavaahto lässähtää helposti kuumasta. Mutta tuorejuusto ei saa olla liian kylmää, sillä muuten liivatteet jähmettyvät siihen heti rumasti. Vesi-liivateseoksen voi myös lisätä lopuksi ohuena nauhana muiden ainesten joukkoon.

Kaada täyte irtopohjavuokaan ja anna hyytyä vähintään 4h. Mieluiten yön yli. Kakun voi pakastaa, mutta kannatta tällöin laittaa kakku suoraan pakkaseen, ei jääkaapin kautta.

Vuoan reunat voi vuorata esim. leivinpaperilla, jotta kakun irroitus onnistuu helpommin. Usein reunojen irroitus onnistuu kuitenkin veitsen avulla melko nätisti. Lisäksi leivinpaperista saattaa jäädä ruma jälki kakun reunaan kuten ylläolevassa kakussa, joten suosittelenkin käyttämään leivontatarvikeliikkeistä saatavia reunakalvoja, joita on helppo käyttää ja jälki on varmasti siisti.

Kiille:
Kiillettä varten, laita kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kiehauta, mutta älä keitä. Liota kylmässä vedessä liotetut liivatteet joukkoon ja anna jäähtyä. Seoksen voi hetkeksi laittaa ulos pakkaseen, jotta se hieman kiinteytyy eikä valu reunoja pitkin, vaikka vuoka olisikin tiivis ja hyvin vuorattu. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei kiille ala liikaa hyytymään. Vain sen verran, ettei se oli ihan vesimäistä. Anna kiilteen hyytyä kakun pinnalla vähintään 3h. Jos kakun tekee pakkaseen ennakkoon, kannattaa kiille tehdä vasta tarjoilupäivänä tai tarjoilua edeltävänä päivänä. Samaten koristeet.

HUOM!
Marsipaani- ja sokerimassakoristeet kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne alkavat sulaa melkein heti liivatetta sisältävän täytteen päälle. Sokerimassakoristeiden alle voi sivellä hieman kermavaahtoa tai suklaata, jotteivat ne sulaisi niin helposti. Yleesäkin juustokakun päällä kannttaa suosia suklaa- ja kermakoristeia, sillä ne pysyvät hyvinä jääkaapissa kauan.
 

Kuviointi tehty valkoisilla candy meltseillä. Valkosuklaa käy yhtä hyvin.


Pieni mökki on koottu piparista.

Kommentit

  1. Älkää hyvät ihmiset tehkö tätä kakkua ilman sokeria! Ainakin itse huomasin irvisteleväni nuollessani vatkaimia.. Ja siinä vaiheessahan oli jo liian myöhäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytettä tosiaan kannattaa maistaa ennen kuin sen kaataa vuokaan (pätee kaikkeen leivontaan ja ruoanlaittoon). Täyte sopii ilman sokeria vahvan kahvin ystäville x) Itsekin lisään aina sokeria ainakin ½dl tähän täytteeseen.

      Poista
    2. Harmi jos sinulla meni pilalle =/

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3