Gluteeniton voikakkupohja



Tämä resepti on niin hyvä, että taidan alkaa tekemään kaikki omat kakkuni tällä ohjeella. Kakku on sen verran tiivis, että siitä onnistuu kaivertaa muotokakkuja, mutta tämä ei ole myöskään liian kuivakakkumainen. Tein kakun noin 20x30cm suorakaiteenmuotoiseen vuokaan. 20cm ympyrävuokaan resepti kannattaa puolittaa.

4 munaa
4dl sokeria
6dl gluteenitonta jauhoseosta
3tl leivinjauhetta
1dl maitoa/vettä
100g voita/margariinia sulana

Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet sekaan. Lisää maito ja rasva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Itse yleensä vuoraan vuoan pohjan leivinpaperilla ja voitelen reunat rasvalla. Tämä yleensä riittää. Vuoan voi myös jauhottaa gluteenittomilla korppujauhoilla jos haluaa.
 

Paista 175asteisessa uunissa 40-50min. Anna seistä vuoassa n.10min ja kumoa kakku. Anna seistä huoneenlämmössä useampi tunti ennen leikkaamista.

Tummaa pohjaa varten taikinaan lisätään 2rkl kaakaojauhetta.

Gluteenittomasta jauhoseoksesta tulee yleensä paras gluteeniton kakku. Perunajauhot tai maissijauhot eivät toimi pelkiltään yhtä hyvin.


Kommentit

  1. Voiko gluteenittomat jauhot korvata vehnäjauhoilla? Aivan ihana blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! =) En ole tähän reseptiin kokeillut, mutta luulen että voi. Vehnäjauhoja voisi laittaa ehkä 5dl, sillä gluteenittomia jauhoja tarvitaan yleensä vähän enemmän kuin tavallisia.

      Poista
  2. Mitä gluteenittomia jauhoja yleensä käytät? Olin järkyttynyt kun lueskelin sunnuntain gluteenittoman jauhoseoksen sisällystä kun oli täynnä vehnätärkkelystä, johon oli lisätty mm rautaa. Täysin gluteeniton ei siis ollut. Toinen pussi sisälsi pelkkää peruna- ja maissijauhoja. Tuleeko esim. sitä pottua ja maissia käytettäessä silti ihan hyvä kakku näillä sinun ohjeilla vai onko se vain jotain höttöä? Ja sitten sitä kyselisin myös että jos normi ohjeeseen soveltaa gluteenittomia keksejä, niin meneekö samalla määrällä keksejä ja voita niinku alkup.ohjeessa on normi keksejä vai pitääkö tehdä jotain erityisiä muutoksia? Kiitoksia jo etukäteen vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Käytän itse yleensä Semperin jauhoseosta tai karkeaa jauhoseosta. Piti ihan itsekin alkaa katsomaan tarkemmin mitä ne pitävät sisällään. Tuossa jauhoseoksessa on gluteenista puhdistettua vehnätärkkelystä. Karkeassa jauhoseoksessa on maissitärkkelystä, riisi- ja perunajauhoa. Semperin tuotteissa on mielestäni paljon sokeria.. Mutta niistä onnistuu kyllä kakut hyvin ja ne ovat keliakialiiton hyväksymiä tuotteita, joten niitä ainakin uskaltaa käyttää. Ovat siis puhdistettu gluteenista täysin. Noilla tuotteilla tulee usein jopa kuohkeampi kakku kuin vehnäjauhoista. =) Gluteenittomia keksejä voi yleensä käyttää saman määrän kuin normaaleja keksejäkin. Joskus teen keksit itse, koska kaupan gluteenittomat valmiskeksit ovat aika pahoja.. Tuolloin vain saa jauhoja yleensä lisätä enemmän mitä vehnäjauhoja tulisi. Huolestuttavaa, jos jotain väitetään gluteenittomaksi, mutta ei sitten olekaan. Keliakialiitosta kannattaa aina varmistaa, onko jokin tuote hyväksytty keliakikoille. Heille voi myös lähettää sähköpostia ja kysyä tuotteista tarkemmin. Itse tiedustelin mm. maidottomasta kermasta, joka sisältää kauraa eikä sitä löydy liiton sivuilta. Mutta vastasivat että pitäisi sopia.

      Poista
  3. Millä määrillä pitäisi tehdä että saisi 24cm ja 15cm vuokiin tehtyä?

    VastaaPoista
  4. Kiitos nopeasta vastauksesta :)

    VastaaPoista
  5. Mahtava blogi, kertakaikkiaan!
    Mitenkä tämä gluteeniton voikakkupohja käyttäytyy uunissa? Kohoaako tasaisesti? Mulla tuppaa nämä rasvaa sisältävät kakkupohjat aina kohoamaan keskeltä enemmän kuin reunoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 =)
      Voikakkupohjat kohoaa yleensä keskeltä, mutta ne voi sitten tasoittaa puukolla. Tämä kohosi yllättävän vähän, koska taikina on paistettu laakeassa vuoassa. ;)

      Poista
  6. Jos käyttää tätä ohjetta ja toiveissa kaksi kerroksinen kerroskakku n.50 hengelle niin millä määrillä ja minkä kokoiset pyöreät vuoat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 24cm ja 18cm kakut riittänee. Riittoisuuksista voi lukea tarkemmin täältä: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.com/2016/04/kakkupohjien-riittoisuus.html?m=1. Taikina kannattaa tehdä ehkä 1,5 kertaisena.

      Poista
  7. Moi! Monelle Hengelle tää ohje on?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3