Erikoisempia täytekakkujen täytteitä



Nyt sitten toteuttamaan lukijoiden toiveita, joita tuli arvonta-postaukseeni. Tosi ihania toiveita ja ehdotuksia tuli! Yksi toiveista oli laittaa hieman erilaisempia kakkujen täytereseptejä. Eipä nämä mitään maailman ihmeellisimpiä täytteitä ole, mutta poikkeaa kuitenkin huomattavasti perinteisistä suklaa- ja mansikkatäytteistä. Nämä ovat pääasiassa mousseja. Osa täytteistä on lötköjä valmistuttuaan, mutta jähmettyvät jääkaapissa.

Ohjeilla tulee tarpeeksi täytettä keskimäärin 20cm kakkuun kahteen väliin.
Katso ohjeet kakun täyttämiseen täältä.

 Mango-limemousse

2,5dl kermaa
200g tuorejuustoa
2 limeä
1dl mangososetta
2-3rkl sokeria
4 liivatelehteä

  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
  • Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto, sokeri ja mangosose. 
  • Raasta joukkoon limejen kuoriraaste. 
  • Purista mehu ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi täydellä teholla 30-60sek. 
  • Sulata pehmitetyt liivatelehdet kuumaan limemehuun. Lisää tarvittaessa vettä ja kuumenna lisää, kunnes liivate on täysin sulanut. 
  • Lisää liivateseos moussen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Mantelimassa ja sitruunamousse

Sitruunamousse:
200g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2,5dl kermaa
½-1dl sokeria
1-2tl vaniljasokeria
2-4rkl lemon curdia
½dl sitruunamehua
4liivatelehteä
 
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10min. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Vaahdota kerma ja lisää tuorejuusto, sokerit ja lemon curd vaahdon joukkoon. Sekoittaa voi koko ajan sähkövatkaimella. Lisää lopuksi liivateseos ohuena nauhana ja vähän jäähtyneenä sekaan. Täytteen kannattaa antaa hyytyä jääkaapissa vähintään 4h.

Täyte on erittäin hyvä nimenomaan täytekakun täytteeksi. Juustokakkua varten suosin enemmän tätä reseptiä, sillä tämä täyte on melko voimakas ja makea.

Mantelimassa:
2,5dl mantelijauhetta
4dl tomusokeria
1 munan valkuainen
1-2tl kanelia
4tl sitruunamehua
1-5rkl vettä
 
 Vaahdota valkuainen. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe pienissä erissä sähkövatkaimella sekoittaen. Kuivia aineita ei tarvitse siivilöidä. Mausta kanelilla ja sitruunamehulla. Lisää vettä, kunnes koostumus on hyvä. Massa on aluksi erittäin kuivaa. Jos haluaa kohtuu helposti levittyvää massaa, saa vettä lisätä melko paljon, ainakin tuo 5rkl. Vettä kannattaa lisätä 1rkl kerrallaan ja sekoittaa hyvin joka välissä. Näin seoksesta ei tule liian lötköä. Vesi kuitenkin notkistaa massan yllättävän nopeasti.
 
Tämä ei ole sama asia kuin marsipaani, jota kaulitaan kakun päälle. Mantelista saa tehtyä ihania leivonnaisia, mutta itse vierastan karvasmanteliöljyn makua ja siksi tulee usein vältettyä mantelileivonnaisia. Siksipä teen mantelileivonnaiset mielummin itse ja maustan oman maun mukaan. Oma suosikkini on tuo kanelin ja sitruunan yhdistelmä. Idean tähän sain amaretti kekseistä, jotka maustin myös sitruunalla ja kanelilla perinteisen karvasmanteliöljyn sijaan. Ne olivat todella hyviä. Karvasmanteliöljyä käytetään mm. marsipaaneissa, useissa mantelileivonnaisissa ja esim. Runebergin tortuissa. Tämä massa passaa ihanasti ylläolevan sitruunamoussen kanssa kakun täytteeksi tai esim. laskiaispullien päälle! Jos ei halua käyttää mantelimassaa, voi käyttää esim. vadelmahilloa.

Mango-passionhedelmä mousse

2,5dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
  1-2prk mango pilttiä
4-5 passion hedelmää
1tl vaniljasokeria
½-1dl sokeria
(100g valkosuklaata)
4 liivatelehteä tai 4tl liivatejauhetta
½dl maitoa tai vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa jääkaappikylmä kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, mangosose ja passionhedelmien sisus. Lisää sokerit. Sulata suklaa, anna jäähtyä ja lisää seokseen. Valkosuklaa tuo lisää makeutta ja tämän voi jättää poiskin. Kiehauta maito/vesi. Purista liivatelehdistä vesi kevyesti ja liota kuuman nesteen joukkoon. Lisää ohuena nauhana seokseen. Anna hyytyä vähintään 4h.
 
Mustikka-valkosuklaa-keksi mousse

200g tuorejuustoa
2,5dl kermaa
2dl mustikkapilttiä tai 2dl mustikoita soseutettuna
100g valkosuklaata
1-2dl keksimuruja (kaurakeksi, Bastogne tai esim. suklaahippukeksejä)
4 liivatelehteä
½dl vettä

Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto. Sulata suklaa, jäähdytä ja lisää seokseen. Sulata kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet kiehuvaan veteen ja lisää seokseen. Lisää mustikat. Mustikoita ei tarvitse sekoittaa kovin tasaisesti. Täyte saa jäädä kaksiväriseksi/marmorimaiseksi. Lisää lopuksi keksinmurut varovasti seokseen, jotteivat ne mössäänny. Keksit saavat olla melko karkeana rouheena.

Idean tähän sain Madeleine-jäätelöstä, jota aikoinaan myytiin Valiolla ja se oli yksi lemppareistani. Tämä passaa erittäin hyvin myös juustokakun täytteeksi. Tuolloin reseptin voi tuplata ja käyttää 6kpl liivatelehtiä. Mustikoiden sijaan voi käyttää myös esim. karhunvatukoita. Juustokakkuun voi tehdä myös vielä kiilteen mustikkapiltistä.

Päärynä-toffee mousse

1dl kuohukermaa
1dl fariinisokeria
2dl kermaa
2-4rkl päärynäpyrettä

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa, älä keitä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Vaahdota sähkövatkaimella. Seoksen voi tehdä jo illalla jääkaappiin valmiiksi ja vaahdottaa seuraavana päivänä. Vaahdota kerma ja sekoita kinuski varovasti joukkoon lusikalla. Lisää päärynäpyrettä oman maun mukaan. Päärynäpyre on yllättävän hennon makuista. Pyreen tilalla voi käyttää myös päärynäpilttiä tai soseutettuja säilykepäärynöitä. Täytteen sekaan voi lisätä liivatelehtiä, jos se on liian löysää kakun väliin.

Karkki-keksi mousse

2,5dl kermaa
200g tuorejuustoa
1-2dl chocolate chip cookieseja tai omia lempikeksejä.
1-2dl daim rakeita tai m&m karkkeja tms
100g maitosuklaata
150g (mini)vaahtokarkkeja
1dl maitoa

Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto. Lisää keksirouhe, karkit ja sulatettu suklaa joukkoon. Laita vaahtokarkit ja maito kattilaan. Sulata tasaiseksi seokseksi ja anna jäähtyä hieman. Lisää seokseen.

Vaahtokarkit ovat käteviä, sillä niitä voi käyttää myös liivatelehtien sijasta. Vaahtokarkit sisältävät liivatetta. Vaahtokarkit voi halutessaan jättää pois, jos pelkää että täytteestä tulee liian makea. Niiden sijasta voi käyttää esim. 4kpl liivatelehtiä. Idean tähän täytteeseen sain Ben&Jerry's jäätelöistä, joissa käytetään paljon karkkeja sekä kakun- ja keksinpalasia mausteena. Tähän täytteeseen voi lisätä mitä tahansa omia lempikeksejä tai -karkkeja. Makeutta voi vähentää käyttämällä mahdollisimman tummaa suklaata.

Valkosuklaa-limemousse

 2,5dl kermaa
200g tuorejuustoa
4-5 limeä
n.100g valkosuklaata
4 liivatelehteä
1rkl sokeria

Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto. Purista limehedelmistä mehu. Noin 3/4dl mehua on hyvä määrä. Sulata valkosuklaa ja lisää seokseen. Kiehauta limemehu ja sulata liotetut liivatelehdet mehuun. Anna jäähtyä minuutti ja lisää ohuenana nauhana seokseen. Mausta tarvittaessa sokerilla. Yleensä sokeria saa hieman ainakin lisätä, vaikka valkosuklaa tuo makeutta. Suklaa myös kiinteyttää täytettä. Täyte voi valmistusvaiheessa näyttää todella löysältä, mutta se kiinteytyy jääkaapissa. Tämä on minun suosikkitäytteeni!


Katso myös tämän donitsikakun täyte täältä!


Kakussa on täytteenä juustokakkutäyte, keksejä ja donitseja! Överiä!


Katso myös tämän ihanan kakun tiramisutäyte täältä! Sisällä on kahvimousse, suklaamousse ja kokonaisia savoiardikeksejä kahviin dipattuna!

Huom!
Ananas ja kiwi ovat vähän hankalia kakun täytteenä, sillä ne vuotavat herkästi nestettä tarjoilualustalle!

Ihania perustäytteitä löytyy täältä.
Täältä löytyy lisää ihania mousseja ja kreemejä.

Kommentit

  1. tosi kiva että oli pari joissa ei liivatetta ollu! ite en halua niitä käyttää, tämä tuli tarpeeseen :-)

    VastaaPoista
  2. Taas ihania vinkkejä, varsinkin valkosuklaa-mustikka-keksi- ja päärynä-toffeemousset on pakko testata jossain vaiheessa, ainakin jossain muodossa. Onneks löysin tän blogin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3