Vuokaleipä



Ei tarvitse välttämättä leipoa gluteenitonta leipää käyttääkseen psylliumia. Psyllium on jauhettuja siemeniä ja hyvin kuitupitoisia (88% kuitua). Sen tarkoitus on lisätä sitkoa ja kuohkeutta gluteenittomiin leivonnaisiin eli se toimii gluteenin tavoin. Aivan täysin samanlaista lopputulosta sillä ei kuitenkaan saa gluteenittomiin leivonnaisiin kuin esim. vehnäjauhoja käytettäessä. Mutta toimii kyllä suurena apuna varsinkin niissä leivonnaisissa, joissa käytetään hiivaa.

Tuttavani vinkkasi, että psylliumia kannattaisi käyttää myös tavallista leipää leivottaessa, sillä se lisää vielä kuohkeutta jonkin verran ja tekee leivästä ilmavampaa. Kotitekoisessa leivässä on usein se vika, että se on ihan mahdottoman tiivistä sisältä ja tympeä syödä. Parhaiten psyllium taitaa toimia vuokaleipiä tehdessä. Ostin vasta leipävuoan ja halusin testata sitä. Täytyy myöntää, että hyvin tuo aine toimi. Vaivattavaan leipätaikinaan en ole psylliumia vielä kokeillut.

5dl vettä
1rkl psylliumia
1pss kuivahiivaa/25g tuorehiivaa
2tl suolaa
½ dl öljyä
100g vehnäjauhoja
300g täysjyvävehnäjauhoja
150g ruisjauhoja
 
Tähän leipään voi käyttää mitä jauhoja haluaa. 
Jos haluaa gluteenitonta leipää, kannattaa käyttää 500g gluteenitonta jauheseosta.

Sekoita psyllium veteen ja anna seoksen turvota 10min. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi-psylliumseos 42asteeseen (eli vähän kädenlämpöistä kuumemmaksi), kun se on ensin turvonnut. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi ensin 38 asteiseksi ja liota hiiva siihen. Sitten lisää psyllium ja anna turvota. Lisää suola ja öljy. Sekoita sähkövatkaimella tai monitoimikoneen taikinakoukulla. Lisää vähitellen jauhot (+kuivahiiva) hyvin sekoittaen. Vaivaa taikinaa taikinakoukulla muutama minuutti ja kaada voideltuun 2 litran vuokaan.


Anna taikinan kohota kevyen liinan alla noin ½ h.
Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti.


Leipä taitaa olla parhainta tällaisenaan, mutta siivuja voi myös paahtaa leivänpaahtimessa.

Kommentit