Kuohkeat laskiaispullat



En ole erityisemmin mikään pullafani, mutta olen jo pitkään halunnut löytää hyvän pullareseptin, jolla voi tehdä yhtä kuohkeita ja isoja laskiaispullia kuin kaupan valmispullat. Lopultakin löysin loistavan reseptin.

Bongasin sen uusimmasta Leivotaan-lehdestä, jossa tätä reseptiä käytettiin yhden jätti-ison pullan/pullakakun tekemiseen. Taikinan nimi on karlsbader-taikina. Kananmuna ja huoneenlämpöisenä lisätty voi tekevät siitä kevyemmän ja ilmavamman kuin perinteinen pullataikina. Tein tästä määrästä viisi isoa pullaa. Yhdestä pullasta riittää varmasti kolmelle ihmiselle. Tästä määrästä voi tehdä myös yhden pullakakun, josta syö n.12 henkilöä.

25g tuorehiivaa tai 1pss kuivahiivaa
3dl maitoa
1 muna
1dl vaaleaa siirappia
ripaus suolaa
1,5tl kardemummaa
1tl leivinjauhetta
8-9dl vehnäjauhoja
75g huoneenlämpöistä voita

Liuota tuorehiiva kylmään maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito ensin 42 asteiseksi ja sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Lisää muna, siirappi ja mausteet. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää noin 7dl jauhoja nesteen joukkoon ja alusta taikina. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaivaa taikinan sisään. Lisää vehnäjauhoja pieninä määrinä, kunnes taikina on jämäkkää ja irtoaa kulhon reunoilta. Taikina saa olla aavistuksen tarttuvaa, varo lisäämästä liikaa jauhoja. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunti.
 
Kumoa taikina ja alusta. Muotoile 5-6 suurehkoa pullaa tai yksi iso pulla. Taikinasta voi myös muovata 10-12 pullaa, taikina kohoaa melko hyvin. Anna pullien kohota liinan alla vielä 1-2h. Voitele pullat kananmunalla. Paista pullia 200 asteisessa uunissa 15-20min. Yhtä jättipullaa kannattaa paistaa noin 30min. Anna jäähtyä leivinliinan alla peitettynä.
 
Täytteeksi laitoin mantelimassaa ja kermavaahtoa. Tein mantelimassan itse, resepti löytyy täältä. Jätin karvasmanteliöljyn pois ja maustin massan sitruunalla ja kanelilla. Tämä on tosi kiva yhdistelmä. Ja maistuu varmasti kaikille! Mantelimassan tilalla voi käyttää myös vadelmahilloa.
 

Kermaa tarvitsee noin 2,5dl. Kermavaahdon joukkoon kannattaa lisätä 1rkl vaniljakreemijauhetta. Se jämäköittää vaahtoa. Laitoin mantelimassaa keskelle ja pursotin kermavaahtoa reunoille.
 

Pullien päälle voi sihdata lopuksi vielä tomusokeria.


Hauskaa laskiaista!

Kommentit