Runebergin tortut



Hyvää Runebergin päivää!

Olen tehnyt Runebergin torttuja joskus yläasteaikoina ja silloin käytin näihin karvasmanteliaromia, mutta siitä ei tullut ollenkaan hyvä. Siksipä jätinkin sen nyt pois. Kostukkeeksi alunperin taitaa kuulua punssi, mutta korvasin sen tällä kertaa sitruunamehulla ja siitä tuli tosi kiva. Näihin on kätevä käyttää joululta ylijäämät piparit tai vaikka piparitalot. 

n. 15kpl

3 munaa
1,5dl sokeria (tai fariinisokeria)
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhetta
1dl piparimuruja
1,5tl leivinjauhetta
½tl kardemummaa (tai manteliuutetta)
½tl vaniljasokeria
200g margariinia/voita

Kostutukseen:
2dl vettä
1-2rkl sokeria
4rkl sitruunamehua (tai 2rkl punssia/rommia tai 2tl manteliaromia)

Päälle:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet. Lisää lopuksi sulatettu voi pienissä erissä varovasti sekoittaen. Paistoin leivokset silikonisessa muffinssivuoassa. Kertakäyttöiset muffinivuoat/foliovuoat ym käyvät toki myös. Kaada taikina vuokiin ja laita halutessasi pieni määrä paistonkestävää vadelmahilloa vielä päälle. Mielestäni leivokset ovat parempia, kun taikinan päälle ei laita hilloa ennen paistamista. Paista 200asteisessa uunissa 15-20min. Anna jäähtyä.
 
Leivokset voi kostuttaa joko upottamalla ne kostukkeeseen tai nostelemalla nestettä leivosten päälle lusikalla. Lopuksi leivos koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella. Sokerikuorrutetta saa valmiina ruokakaupoista. Sen voi tehdä myös itse sekoittamalla 1dl tomusokeria ja 1rkl vettä keskenään. Seos laitetaan pussiin ja leikataan pussin kulma auki. Näin se on pursotettavissa.
 
Jos leivoksista halua kevennetyn version, voi margariinin korvata 2dl:lla (1tlk) kermaviiliä.
 Leivokset kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa, jotteivat ne pääse kuivahtamaan.


Kokeile myös Runebergin kakkua!

Kommentit