Munkkeja ja simaaaa



Kerkesinpäs täksikin vapuksi tehdä itse munkkeja ja simaa. Laitoin siman käymään lauantaina, mutta ilokseni huomasin tänään, että sima näyttikin jo ihan valmiilta. Kun siman antaa käydä huoneenlämmössä, valmistuu se nopeampaa. Tein munkit tällä kertaa tällaisella ohjeella:

35-40kpl

50g hiivaa
5dl maitoa
1,5dl sokeria
1rkl kardemummaa
ripaus suolaa
2 munaa
100g voita/margariinia
n.12dl vehnäjauhoja

Paistamiseen 
1kg kookosrasvaa tai 1 litra öljyä.

Lämmitä maito n.37asteiseksi. Lisää murennettu hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, karedemumma, suola, munat ja margariini. Alusta taikinaan jauhot vähitelleen. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoita. Älä laita liikaa jauhoja jotta munkeista tulee meheviä. Anna kohota liinan alla noin 30min.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta palloja ja kohota liinan alla 30 min.

Jos haluat donitsinmuotoisia munkkeja, paina pullaan sormella reikä ja pyörittele reikä suuremmaksi.

Kuumenna rasva kattilassa. Rasva on kuumaa, kun siihen pudotettu taikinanpala alkaa tiristä ja nousee pintaan. Paista munkkeja 1-2 minuuttia per puoli. Nosta munkit kattilasta reikäkauhan avulla.

Huom!
Pidä aina kattilankansi lähettyvillä siltä varalta että öljy syttyy palamaan! Tuli tukahdutetaan kannella. Älä koskaan nakkaa öljyn päälle vettä.


Viime vuonna tein vähän pienemmän taikinan tällä reseptillä. 
Tästä satsista laitoin osan pakkaseen. Munkit kannattaa sokeroida vasta sulatuksen jälkeen.


Taikinaa oli sen verran paljon, että tein uunissa muutaman pikkupullankin, joiden sisään laitoin voita ja kanelia.

Siman tein tällä vanhalla reseptillä. Tuo resepti on tosi hyvä! Peittoaa kaupan simat mennen tullen. Pullotin siman tuommoisiin ihaniin pulloihin, joissa on Lontoo-teema.

Hyvää vappua kaikille! 

Kommentit

  1. Hieno kakku ja kyllä näyttää ainakin siltä, että olisit nähnyt vaivaa koristelun eteen! Hauskaa vappua! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3