Suklaamassa / Modelling chocolate



Löysin tosi ihanan suklaamassareseptin! Tämä ja toffeemassa ovat ainoita massoja maailmassa, jotka oikeasti maistuvat hyvälle. Tämä massa ei kovetu samalla tavalla huoneenlämmössä kuin sokerimassa.
 
Aiemmin olen tehnyt suklaamassaa tällä reseptillä, mutta sitä en todellakaan suosittele käytettäväksi. Massa on hankala työstää ja makukin on huono, koska suklaan joukkoon on tungettu desikaupalla tomusokeria. Tähän ohjeeseen on käytetty vain suklaata ja hieman glukoosisiirappia.

Tämä massa kannattaa tehdä candy meltseistä, jolloin saa samalla haluamansa värin massaan. Candy melts/color melts ym. nappeja löytyy leivontatarvikeliikkeistä. Glukoosisiirappia saa ruokakaupoista. Massan voi tehdä myös tavallisesta suklaasta. Suklaata voi värjätä jauhemaisilla elintarvikeväreillä tai suklaan värjäämiseen tarkoitetuilla öljypohjaisilla väreillä. Vesipitoiset värit pilaavat suklaan koostumuksen.

Tästä reseptistä riittää massaa yhteen 20-22cm kakkuun. 

Candy Melts:
1pss (340g) Candy meltsejä
80ml glukoosisiirappia
 
Tumma suklaa:
400g tummaa suklaata
120ml glukoosisiirappia
 
Maitosuklaa:
400g maitosuklaata
90ml glukoosisiirappia

Valkosuklaa:
400g valkosuklaata
60ml glukoosisiirappia


 Sulata suklaa mikrossa keskiteholla 30sekunnin pätkissä välillä sekoittaen, ettei suklaa pala. Suklaan voi sulattaa myös vesihauteessa.
 

Kun suklaa on sulanut, lisää joukkoon glukoosisiirappi. Sekoita hyvin. Jos glukoosi on sekoittunut epätasaisesti, menee massa pilalle. Glukoosisiirapin tilalla voi käyttää myös maissisiirappia.
 

Glukoosisiirappi kiinteyttää seoksen äkkiä ja lopputulos näyttää suunnilleen tältä.
 

Kääri massa kelmuun ja laita jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli.
 

Ota massa huoneenlämpöön paria tuntia ennen käyttöä. Vaivaa massaa hieman käsissä ennen kaulimista. Massa voi olla aluksi hieman tahmaista ja työstämisapuna voi käyttää Maizenaa tai tomusokeria. Kun massan koostumus alkaa olla muovailuvahamaista, on se valmis kaulittavaksi. Jos massa on liian lötköä, voi sen laittaa hetkeksi jääkaappiin. Massan voi myös kaulita kahden leivinpaperin välissä, jolloin se ei tarraa kiinni alustaan tai kaulimeen.

Massa säilyy huoneenlämmössä 3-4kk. Pakkasessa yli vuoden. Jos massa on kuivahtanut säilytyksestä, kannattaa siihen sekoittaa hieman glukoosisiirappia, jolloin se löystyy. Massasta voi myös muovailla koristeita. Massa ei kovetu huoneenlämmössä nopeaa kuten sokerimassa.

Kommentit

  1. oho! vaikuttaa melkein liian hyvältä (helpolta) ollakseen totta. testataan heti.. :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin heti ajattelin, et vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Mut yllätyin kyl positiivisesti. Ainut huono puoli on, et tämä pitää ottaa huoneenlämpöön pehmenemään paria tuntia ennen. Ei siis kiireisille kokeille tai huonomuistisille. x) Kauliminen on helppoa, kun massa on oikean lämpöistä. Sokerimassa on toki hieman näppärämpi, mutta tämän kanssa tuo hyvä maku on kyllä suuuuri plussa. Kokeilkaa ja kertokaa miten teillä onnistui! =)

    VastaaPoista
  3. no nyt on kokeiltu eikä menny ihan niinku elokuvissa. tuli tosi sitkeetä tavaraa eikä makukaan ollu mikään huikee. työstäminenkin oli aika haasteellista, candy meltseistä tein. ehkäpä olis kuitenki pitänny laittaa enempi tota glukoosisiirappia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettei onnistunut. =/ Mut ehkä toka kerralla ;)

      Poista
  4. Hmmm... Tuotahan täytyneekin joskus kokeilla! Voisi toimia rakkaan ystävän synttärikakussa, kun toiveena oli mustakakku! Mutta ehkä en viitsi ottaa "riskiä", joten sokerimassalla mennään. Toi valkosuklaa täytyy kokeilla, koska jos onnistuu teen siitä oman rippikakun päällisen :) Siitä tulee varmaan valkoinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata =) Mut varmin on tosiaan tehdä ensin itselle pieni harjoituskakku niin oppii massan "käyttäytymisen". Sokerimassa on aavistuksen helpompi työstää, mutta ei tämä mikään paha ole. Ja maku on tosi huippu! =) Tästä massasta on myös näppärä muovata koristeita, jotka eivät saa ihan heti kuivua (isot, työläät koristeet). Ja tietty muitakin koristeita.
      Valkosuklaasta tehtynä tästä tulee ehkä aavistuksen kellertävää, mutta valkoisista candy meltseistä tehtynä valkoista. Mutta mielestäni tuo valkosuklaan värikin on tosi nätti. =)

      Poista
  5. Kiitos näistä. Saanko laittaa omaan blogiini, jos toki kerron mistä nämä on? :)
    Sulta saa niiiiin paljon ideoita ja hyviä ohjeita. KIITOS <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos! <3 Saat toki laittaa reseptin blogiisi. Kiva jos mainitset että se on omastani. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tottakai mainitsen, se on mielestäni reilua :)

      Poista
  7. Hei taas :)
    Kokeiltu on ja en nyt oo ihan varma miltä massan pitäis näyttää. Se oli tosi kiiltävää ja rasvasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa.. onkohan glukoosia mennyt liikaa. Noita maissijauhoja kannattaa käyttää apuna, jos massa on kovin tahmaista.

      Poista
  8. Miten massasta valmistetut koristeet esim kukat pitäis säilyttää? Kannelliaessa rasiassa huoneenlämmössä? Kuinka kauan ne säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeet säilyttäisin kylmässä, sillä suklaamassa pehmenee lämpimässä. Mutta se on näppärä haastavien koristeiden tekoon, sillä sokerimassa kerkeää usein kuivua askartelun lomassa. Koristeet säilyvät kyllä jääkaapissa useamman viikon.

      Poista
  9. Tässäpä loistavan kuuloinen vaihtoehto kuorrutukselle! Muiden massojen maku kun ei oikein miellytä. Mites, kaipaako tämä kreemin väliin kuten muut massat? Kreemi on kans sellainen, ettei oikein miellytä, sillä en tahdo saada siitä kovin ohutta kerrosta ja tulee niin äklöä paksun kerroksen kanssa... Entpä, jos teen kuorrutuksen valkosuklaasta ja haluaisin maalata sitä, niin onnistuuko (ja millä väreillä)?

    Tällainen kyselytulva minulta, toivottavasti joudat vastailemaan, niin pääsen testailemaan kuorrutusta ennen kuin pitäisi tehdä kakku ihan nätiksi ja onnistuneesti muille tarjoiltavaksi. Kiitos! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Massan alle kannattaa laittaa tarttumapinnaksi jotain. Ohut kerros kermavaahtoa tai vaikka hillokin käy, niin ei tarvitse laittaa paksua kerrosta. Valkosuklaamassaa voi kyllä maalata. Pasta/geelivärit sopivat siihen parhaiten. Kirkas alkoholi on paras maalauksessa (vrt vesiväreillä maalatessa vesi). Alkoholi haihtuu pinnalta pois niin kuin käsidesi eikä jää kakkuun kiinni. =) Näin lapsetkin voivat syödä kakkua.
      Kerrohan miten kuorrutuksen kanssa käy! =D

      Poista
  10. Johan oli nopeaa, suurkiitokset vinkeistä! Täten kokeiluun menee ja pastavärit otan käyttöön, niitä kun minulla on enimmäkseen. Olen käyttänyt aikaisemmin vettä kun niin muualla on neuvottu, mutta kokeilenpa nyt tuota alkoholia.
    Jahka saan tuota glukoosisiirappia hyppysiini ja pääsen kokeilemaan, niin tulen toki kertomaan miten kävi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä =) Vettä itsekin aiemmin käytin, mut sit löysin tuon alkoholivinkin. Vesi jättää usein märän lopputuloksen ja massaa saattaa jopa vettyä. Alkoholi tosiaan haihtuu pois ja jäljelle jää vain väri. Itse yleensä käytän vodkaa tai muuta vastaavaa.

      Poista
    2. No niin, kokeiltu ja pieleenhän se meni... Massasta ei tullut muovailuvahamaista vaan se mureni käsitellessä. :( Mikähän meni pieleen?

      Nyt lojuu kuorruttamaton kakku jääkaapissa, eikä tietenkään ollut varuilta minkäänlaista massaa, jolla sen voisi päällystää. Oijoi.

      Poista
  11. Oi, harmi. =( En kyllä yhtään osaa sanoa mikä siinä meni pieleen.. Mystistä. Lähikaupoistakin saa tietty noita sokerimassoja aika hyvin.. Tai sit kerma/kreemikuorrutuksen vielä ehkä kerkeis tehä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, kuorrutin sen sitten kermavaahdolla, kun jääkaapista löytyi yksi purkki. Tällä kertaa ja tällä aikataululla en millään viitsinyt enää juosta kaupasta mitään massaa hakemaan. Aika karmean näköinen kermavaahdolla kuorrutettu koira siitä nyt tuli, kun meinasi loppua se vaahtokin kesken ja piti sitten 'siloitella' ohut kerros veitsellä kauttaaltaan, mutta eiköhän se viikonloppuvieraille maistu. :P

      Onneksi leivonta ei ole (minulle) niin vakavaa puuhaa, varsinkin kun oli testikakku kyseessä. :)

      Harmittaa vaan kun tuo suklaamassa olisi niin hyvän makuinen kuorrute. Kun mielestäni tein niin kuin ohjeessa enkä osaa yhtään sanoa missä tuli moka, niin täytynee vain yrittää jollain toisella reseptillä.

      Poista
  12. En kyllä tiedä mikä meni vikaan. Itse olen aina tuolla ohjeella saanu onnistuun.. Toivottavasti ens kerralla on parempi tuuri! =)

    VastaaPoista
  13. MIten valkosuklaamassasta saisi valkoista? Kun candymeltsien maku on niiiin erilainen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain hyvälaatuista extra valkoista elintarvikeväriä vois testata. Luin jostain et voi-sokerikreemin saa valkoiseksi sekoittamalla joukkoon tilkka violettia pastaväriä. Uskaltaiskohan tähänkin testata... ;)

      Poista
  14. Meidän kähikaupasta löytyi vaan vaaleata siirappia, oletko kokeillut sen kanssa?

    VastaaPoista
  15. En ole tavallista siirappia kokeillut. Luulen ettei ehkä onnistu ainakaan yhtä hyvin..

    VastaaPoista
  16. Ah, tämä ohje vaikutti niin helpolta, että sorruin kokeilemaan.. :'D
    Varmaan toimisi candy meltseillä paremmin. Kokeilin tämän ohjeen valkosuklaa -versiota ja valitettavasti lopputulos ei ollut ok.

    Jääkaapissa pitämisen jälkeen massa oli kivikovaa, pehmittelin sitä käsissä ja yritin muovata sitä, mutta massa mureni vain kokkareiseksi niin kuin se olisi ollut murutaikinaa. Isona massana suklaasta ei saanut toimivaa kuorrutetta, pieninä paloina glukoosisiirapin lisäämisen jälkeen massasta sai litteitä lantteja (ihan hyvän makuisia, mutta rakenne hyi). Tosin massa oli aikalailla pilalla, kun siirapin lisäämisen jälkeen suklaasta alkoi rasva erottumaan ja siihen tuli kikkareita..

    Olisikohan tässä pitänyt käyttää jotain tiettyä valkosuklaata (kuten leivontasuklaata)? Käytin Pandan valkoista.
    Onneksi kakku tuli vain omaan käyttöön (ei tästä ole näyttöön :'D), mutta teki mieli kyllä heittää koko mytty roskiin, kun harmitti niin paljon..

    Massa oli kuitenkin elastista ja muovailuvahamaista ennen jääkaappiin laittoa niin ihmetyttää, että mikä tässä meni pieleen. Pidin massan jääkaapissa yön yli tuorekelmuun tiiviisti käärittynä.

    Pitänee seuraavan kerran kokeilla joko candy meltseillä tai jollain toisella reseptillä (löysin vaaleaan siirappiin tehtäviä suklaamassoja sekä glukoosiversion, jossa massaan tulee lisäksi tomusokeria).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh, harmi 😑 itse asiassa tuo pandan valkosuklaa on aika huonaatuista.. se oli aiemmin parempaa. Mut tosiaan candy meltseistä oon aina onnistunu. Taidan tehdä tästä videon ja testailla eri suklaita. 😉 testasin kerran suklaamassaa johon tuli tomusokeria mut se ei ollu kovin hyvänmakuista. Toivottavasti ens kerralla onnistuu!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3