tiistai 17. joulukuuta 2013

Luukku 17: Piparitalo ja piparikirkko


Tämä piparikirkko on tehty valmismuoteilla. Viime vuoden kirkko löytyy täältä.

Toissa vuonna tein ison piparikirkon sunnuntai-sivuston kaavoilla. Muutama vuosi sitten piirsin itse piparikirkon kaavat ja tein aika ison kirkon. Näyttää aika hassulta, kun näin vuosien päästä katselee. Ehkä kaavat kaipaisivat hieman päivitystä. Tällainen pikkukirkko on juuri sopivankokoinen koristeeksi kotiin.

Käytän usein piparitaloihin valmistaikinaa, sillä näitä tulee harvemmin syötyä enää joulun jälkeen. Tosin juustokakunpohjiksi rikon osan.

Kun on maistanut itsetehdystä taikinasta tehtyjä pipareita, ei enää ikinä saata syödä valmistaikinasta tehtyjä, vaikka ne aiemmin ovatkin maistuneet hyville! Käytän itse aina tätä piparireseptiä.

Koristeluun käytin pikeeriä.


Lisäksi tein tämmöisen pienen hauskan mökin jälleen kerran. Viime vuoden työ löytyy täältä, joka sijoittui muistaakseni jossain piparitalokilpailussakin ihan kärkeen. Kaavat ovat Mansikkamäen Ebeltä.

Tämän mökin kanssa meinasi tosin mennä hermot. Olen aiemminkin tehnyt muistaakseni saman virheen, että taivutin katon palat väärin päin! Eihän sitä tietenkään sitten enää vuoden päästä muista, mitä edellisenä jouluna on koheltanut. Jostain syystä minun aivoni vain käskevät taivuttaa kattopalaset väärinpäin.

Sain kuitenkin pelastettua tilanteen niin että lyhensin kattopalasia hieman puukolla. Ei tarvinnut alkaa uusia väsäämään. Palasten pituuskin onneksi riitti juuri ja juuri talon edestä taakse. Mutta ei ihan niin nätti tullut mitä viime kerralla. Koristelukin vähän ontui, mutta meille tämä passaa. 4v poikamme halusi vihreän piparitalon ja sen sai. Kovin tyytyväinen oli ja odottaa jo innolla, että pääsee joulun jälkeen tämän hajottamaan.


 Mökin katto on peitetty pikeerillä ja päälle ripoteltu kookoshiutaleita.


Kirkon ikkunoissa on sulanutta tikkarimurskaa. Murska laitetaan koloihin, kun osat ovat vielä raakana pellillä. Uunissa tikkari sulaa ja jäähtyneenä se näyttää lasimaiselta. Talo ei ole kiinni alustassa, joten sen sisälle voi laittaa esim. led-tuikun, jolloin valo kajastaa kauniisti ikkunoista. 


Kattoon suihkutin vielä helmiäissprayta. Ristikin unohtui tehdä piparitaikinasta, joten tein sen sitten sokerimassasta.


 Koristelua kirkon takaa.


Tässä muutamia kuvia viime joulun hauskimmista piparitöistä. 
Kuvatekstejä klikkaamalla pääsee kyseiseen postaukseen.
 5 kommenttia:

 1. Tosi kivoja piparitöitä. Itse oon tehnyt vasta minipiparitalot ja lasten kanssa tavallisia pipareita (jotka on jo kohta syöty). Vielä pitäisi tehdä tavallinen talo ja lahjaksi minitalo.

  VastaaPoista
 2. Nuo Iloleipurin kirkkomuotit ovat tosi kätevät! Niillä saa kirkon osat nopeasti tehtyä ja kokoaminenkin sujui sukkelaan - verrattuna siihen kirkkoon, jonka tein esimerkiks viime vuonna. Mulla toimii piparkakkutalotehdas vielä tämän viikon...tosin vielä ens maanantaina teen pari taloa. Mutta suurin ruuhka on ohi perjantaihin mennessä. Jossain välissä tuli olo, että kuinka ikinä tästä selviän, mutta kyllä se tästä suttaantuu :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihania! Ja osaat koristella todella kauniisti.
  Itse tänä vuonna teen jokaiselle perheenjäsenille minipiparitalot. Ja jos taikinaa vielä jää, teen yhden isomman. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos =) Pipartalojen tekeminen on kivaa, mutta aikaa vievää. Ja tuo pikeerin valmistus ja värjäys on yllättävän työlästä.. Varsinkin kun pikeeri yleensä loppuu kesken ja sitä pitää alkaa tekemään lisää x)

  VastaaPoista
 5. On mahtavia piparirakennuksia! Kiitos vinkeistä, kun vain olisi aikaa ja ennen kaikkea hermoja, niin yrittäisin tehdä talon, tekisin tikkarista ne ikkunat ja joku led-valo sisälle..ois kyllä ihana!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3