Tietopaketti muotoilumassoista



Tästä postauksesta löytyy tietoa eri massoista, joilla voi kuorruttaa täytekakut.
Lisäksi mukana on ohjeita, joilla massoja voi halutessaan tehdä itse.

Massojen käytöstä löytyy tarkemmin postauksesta: Kakun kuorruttaminen massalla.

 
SOKERIMASSA

Sokerimassa on yleisnimitys perusmassalle, mutta itse tarkoitan tällä lähinnä Dr.Oetkerin, Sallisen ja Renshawn sokerimassoja. Massoja löytyy ruokakaupoista 250g pakkauksissa, mutta leivontatarvikeliikkeistä voi tilata isompiakin pakkauksia. Sokerimassaa voi käyttää kaikkien leivonnaisten koristelemiseen. Sokerimassa repeilee melko helposti kaulittaessa. Kaulinta-apuna kannattaakin käyttää runsaasti tomusokeria. Myös silikonialusta on kätevä. Sokerimassa on melko lötköä, joten sillä on näppärä kuorruttaa kakut, joissa on teräviä reunoja. Massa tulee kaulia n.3mm paksuiseksi levyksi, ei ohuemmaksi. Massa ei maistu juuri millekään.

Värjääminen
Sokerimassaa löytyy eri väreissä. Mikäli haluaa todella syvän sävyisen massaan, kannattaa ostaa valmiiksi värjättyä massaa, sillä väriaineilla ei yleensä saa kovin tummaa sävyä aikaan. Sokerimassa kannattaa värjätä geeli/pastaväreillä, joita saa leivontatarvikeliikkeistä. Sokerimassaa saa myös esim. 1kg, 2kg ja 5kg pakkauksissa leivontatarvikeliikkeistä. Kilohinta on reilu 10€ yleensä.

Huom!
 
Massaa ei voi laittaa suoraan liivatetta sisältävän moussen päälle, sillä se sulaa siihen nopeasti! Sokeri ja liivate reagoivat keskenään muodostaen nestettä. Massan alle voi levittää kermaa, kreemiä tai suklaata, jolloin nestettä ei synny.

Massan joukkoon voi lisätä CMC tai tragant jauhetta, jolloin siitä tulee jämäkämpää ja se kuivaa nopeampaa.

Säilytä sokerimassa aina kelmuun käärittynä ilmatiiviissä rasiassa!
Massa kovettuu huoneenlämmössä parissa tunnissa.


Valmis sokerimassa sisältää: sokeria, glukoosia, kasviöljyä, vettä, glyseriiniä, emulgointiainetta, väriaineita väristä riippuen, säilöntäaineita ja stabilointiainetta. 

Sokerimassaa voi tehdä itse, mutta yleensä ei maksa vaivaa. 
Tässä kuitenkin pari ohjetta.

Itse tehty sokerimassa nro1
 
2 valkuaista
2rkl nestemäistä glukoosia
n.700g tomusokeria

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Muovaa tiiviiksi ja kääri kelmuun. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Kuorrute säilyy ilmatiiviiseen kelmuun käärittynä jääkaapissa noin viikon. Itse en ole ohjetta kokeillut, mutta hieman erikoiselta vaikuttaa ja siksipä kokeilisin mielummin tätä ohjetta:

Itse tehty sokerimassa nro2
 
4 liivatelehteä
5rkl vettä
2rkl nestemäistä glukoosia
1tl glyseriiniä
500g tomusokeria

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta 5rkl vettä ja liota liivatteet siihen. Anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää glukoosi. Sekoita hyvin. Lisää sitten glyseriini ja sekoita hyvin. Siivilöi tomusokeri kulhoon ja kaada nesteseos keskelle. Sekoita puuhaarukalla. Öljyä kädet ja vaivaa seos tasaiseksi tomusokeroidulla alustalla. Kääri massa kelmuun tai käytä samantien.

KAULITTAVA KUORRUTE / KAULINTAMASSA

Kakkumonsterin suosikki!
 
Kaulintamassa muistuttaa sokerimassaa, mutta sen koostumus on hieman eri. Massa on jämäkämpää ja elastisempaa kuin sokerimassa, joten sitä on yleensä helpompi työstää. Lisäksi massa on edullista. Muovattavat koristeet kannattaa ehdottomasti tehdä tästä massasta. Massa ei repeile yhtä helposti kuin sokerimassa ja se myös kuivuu sokerimassaa nopeammin. Tämä massa kannattaa kaulia aika ohueksi, jotta lopputuloksesta tulee nätti. Nopean kuivumisen takia kuorruttamisessakin saa olla melko ripeä ettei pintaan tule halkeamia.

Näitä massoja myydään yleensä nimellä kaulittava kuorrute/massa tai kaulintamassa. Itse suosin FunCakes merkkistä massaa, jota saa myös eri makuisina. Käytän sitä lähes kaikkien kakkujeni kuorruttamiseen ja koristelemiseen. Massaa saa myös kilon paketeissa. Tämä massa ei ole sama kuin vaahtokarkkimassa. FunCakes massaa saa leivontatarvikeliikkeistä ja netistä. Saatan teksteissäni käyttää tästä massasta myös nimitystä karkkimassa, funcakes massa tai fc massa. Nämä massat ovat yleensä ihan hyvänmakuisia.



Ruokakaupoista löytyy usein tätä merkkiä ja tämä on ihan toimiva. Kinuskikissalta löytyy myös kaulittava massa, mutta se on lähes identtinen Confetin massan kanssa. Molemmat toimii sekä kuorruttamisen että koristeiden muovaamiseen.

Valmiin kuorrutteen ainesosat:
sokeri, kasviöljy, glukoosisiirappi, glyseroli (E422), emulgointiaineet (E471, E322), sakeuttamisaine (E415, E466), säilöntäaine E200, aromi, sitruunahappo).

 
Satin Ice

Helppo käyttää. Pahanmakuinen...

Satin Ice Rolled Fondant massaa mainostettiin aikoinaan ammattilaisten suosikkina. Massa on jämäkämpää ja venyvämpää kuin sokerimassa ja se on miellyttävä työstää. Massan kilohinta vaihtelee 12-15€ välillä.

Kuvassa näkyvä suklaamassa on hyvänmakuinen, mutta sitä on erittäin vaikea käyttää sellaisenaan. Suklaamassan joukkoon kannattaa sekoittaa tavallista sokerimassa, jolloin siitä tulee helpommin kaulittavaa. Valkoinen satin ice massa on minusta erittäin pahanmakuista, joten siksi käytän tätä massaa aika harvoin, vaikka se onkin kiva työstää...

Valmis satin ice massa:
 Ainesosat: sokeri, maissisiirappi, vesi, palmuöljy, kaakaojauhe, sakeuttamisaine tragantti, keinotekoinen vanilja-aromi, sakeuttamisaine selluloosajauhe, glyseriini, muunneltu tärkkelys, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, etikkahappo), väri E171.


KUKKAMASSA

Kukkamassaa (engl. Gum Paste) kannattaa käytää mm. koristeiden muovaamiseen, sillä se kuivuu nopeaa. Massa ei repeile yhtä helposti kuin sokerimassa, jolloin sen voi kaulia erittäin ohueksi. Tämän takia massasta on helpoin muovata kukkien ohuita terälehtiä. Tästä tulee myös massan suomenkielinen nimitys. Massa on helppo rypyttää ja sitä on näppärä muotoilla sokerimassatyökaluilla. Kuivuttuaan siitä tulee erittäin kovaa mutta särkyvää, joten se on kuljetettava erittäin varoen. Massa on kalliimpaa kuin tavallinen kaulintamassa, joten kuorruttamiseen sitä ei yleensä raski käyttää. 100g:n pakkaus maksaa valmiina noin 5€. Massaa saa valmiiksi värjättynä, mutta sitä voi värjätä myös itse. Massaa voi valmistaa itse tragant/cmc jauheesta:

Itse tehty kukkamassa
 
250g sokerimassaa
1tl tragant/cmc jauhetta
 
Sekoita jauhe sokerimassan joukkoon hyvin. Kääri massa kelmuun tai laita ilmatiiviiseen rasiaan.
Tragant jauhetta käytettäessä on hyvä antaa massan levätä seuraavaan päivään ennen käyttöä. Massa muuttuu yön aikana jämäkämmäksi.

Massasta voi myös alkaa samantien muovaamaan hahmoja, mutta tällöin massa on vielä sokerimassan tuntuista. Se kuitenkin kuivaa sokerimassaa nopeampaa, jolloin koristeet valmistuvat nopeampaa.

CMC jauhetta käytettäessä on massa valmista parin tunnin kuluttua.


Tragant-jauhe
Tragantti on luonnonkumi. Se on vesiliukoista ja siitä voi valmistaa itse elintarvikeliimaa sekoittamalla nokareen jauhetta pieneen määrään vettä. Jauhe on hajutonta ja mautonta. Suomalaisissa nettikaupoissa tragantin hinta on noin 7€/14g. Tuote merkitään ainesosaluettelossa usein E-koodilla.
 
CMC-jauhe
Tämä jauhe on synteettinen. Lyhenne tulee sanasta karboksimetyyliselluloosa.
CMC jauhe on hieman edullisempaa kuin tragant. CMC jauhetta myydään myös nimellä tyloce, tylo tai sugargel. Se on myrkytöntä eikä aiheuta allergisia reaktioita.

Molemmista jauheista voi myös valmistaa elintavikeliimaa sekoittamalla jauhetta veteen.

Ensimmäinen massakakkuni vuodelta 2010 on kuorrutettu marsipaanilla
 
MARSIPAANI

Marsipaania löytyy monessa eri muodossa. Ulkomailta voi löytää kauppoja, joissa myydään pelkästään marsipaaneja. Mikäli massa sisältää tarpeeksi manteleita, sitä kutsutaan mantelimassaksi. Suomalaisissa marketeissa myydään kaulittavaa marsipaania eri väreissä 250g pakkauksissa. Tämä massa on melko jämäkkää, minkä takia monet aloittelijat pitävät siitä. Massa on myös höttöistä ja repeilee helposti, mikäli sen kaulii ohueksi. Itse en yleensä käytä tätä muuta kuin erityistoiveesta.

Kaulittava marsipaani on todella miedon makuista. Klassinen marsipaanin maku tulee karvasmanteliöljystä, jota joko vihaa tai rakastaa. Itse en voi sietää tätä syanidimyrkyn makuista litkua. Marsipaanista voi valmistaa koristeita, mutta niiden kuivumiseen voi mennä jopa viikkoja. Marsipaanin ystävien kannattaa ehdottomasti kokeilla itse tehtyä massaa:

Itse tehty marsipaani
 
 125g tomusokeria
125g hienoa sokeria
250g mantelijauhetta
1tl sitruunamehua
muutama tippa karvasmanteliöljyä
2 valkuaista

Hienonna mantelijauhe tehosekoittimessa tomusokerin kanssa, jotta siitä tulee oikein hienojakoista. Aivan kuin macaron-leivoksia tehdessä. Sekoita mantelijauhe ja sokerit keskenään kulhossa. Lisää sitruunamehu ja valkuaista sen verran, että seoksesta tulee pehmeää. Ripota tomusokeria alustalle ja vauvaa marsipaania kunnes se on tasaista. Kääri kelmuun ja säilytä jääkaapissa.


Marsipaania voi käyttää myös muihin leivonnaisiin tuomaan makua. Mikäli vihaa karvasmanteliöljyä, voi sen korvata esim. kanelilla ja sitruunakuoriraasteella!

Kakun täytteeksi tarkoitettu mantelimassa ja kermavaahto
  Mantelimassa
 
En ole ihan varma, mutta luulen, että marsipaani on enemmänkin kaulittavaa massaa ja mantelimassa huomattavasti pehmeämpää, hillomaista massaa. Itse inhoan karvasmanteliöljyä, mutta pidän manteleista, joten käytänkin mantelimassaa kakkujen ja leivonnaisten täytteenä. Teen massan aina tällä ohjeella:
 
2,5dl mantelijauhetta
4dl tomusokeria
1 munan valkuainen
1-2tl kanelia
4tl sitruunamehua
1-5rkl vettä
 
 Vaahdota valkuainen. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe pienissä erissä sähkövatkaimella sekoittaen. Kuivia aineita ei tarvitse siivilöidä. Mausta seos kanelilla ja sitruunamehulla. Lisää vettä, kunnes koostumus on tarkoitukseen sopiva. Jos haluaa kohtuu helposti levittyvää massaa, saa vettä lisätä ainakin 5rkl. Vettä kannattaa lisätä 1rkl kerrallaan ja sekoittaa hyvin joka välissä. 
 

PASTILLAGE-MASSA

Tämä massaa kuivuu erittäin kovaksi ja se on markkinoiden vahvin massa. Massa ei ole erityisen elastista, joten sitä ei voi kaulia yhtä ohueksi kuten esim. kukkamassaa. Ammattilaiset käyttävät pastillage-massaa yleensä monimutkaisten kolmiulotteisten koristeisteiden valmistamiseen. Se sopii myös hyvin rusettien tai kenkien valmistukseen. Pastillage-massaa voi ostaa jauheena erikoisliikkeistä ja sitä voi värjätä tai maalata. 250g pakkaus maksaa noin 5€.

Itse tehty pastillage-massa
 
4 liivatelehteä
500-600g tomusokeria
2rkl kiehuvaa vettä
1rkl sitruunamehua

Pehmemmä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta 2rkl vettä ja sulata liivatteet siihen. Lisää sitruunamehu. Sekoita tomusokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Kääri kelmuun ja säilytä jääkaapissa.


VAAHTOKARKKIMASSA

Vaahtokarkkimassalla tarkoitetaan vaahtokarkeista tehtyä massaa. Kaulintamassoissa saattaa joskus lukea "marshmallow" eli vaahtokarkki. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että massa maistuu vaahtokarkille, mutta valmistuksessa ei ole käytetty vaahtokarkkeja. Tästäkin massasta voi käyttää nimitystä karkkimassa.

Itse teen vaahtokarkkimassaa aika harvoin, mutta jos sitä haluaa tehdä, niin kannattaa ehdottomasti käytää tätä ohjetta! Jos googlettaa vaahtokarkkimassan, niin saa usein tämän tyylisen ohjeen, mutta tuolla tulee purkkamaista ja hankalasti työstettävää massaa.

MEKSIKOLAINEN MASSA

Tästä massasta piti etsiä tietoa ulkomaalaisilta nettisivuilta, sillä Suomessa tähän ei yleensä törmää. Massa sopii hyvin muotoiluun, sillä se on jämäkämpää kuin sokerimassa eikä se repeile yhtä helposti, jolloin sen voi kaulita ohuemmaksi. Matalat muotit, kuten painomuotit, sopivat tämän massan kanssa hyvin yhteen. Myös ohuet koristeet, kuten kirjaimet ja kyltit, kannattaa tehdä tästä massasta. Työstäminen saattaa aluksi tuntua melko työläältä, sillä massa on jämäkkää. Hinta 200g:lla on noin 5€.

Itse tehty meksikolainen massa
 
225g tomusokeria
3tl tragant jauhetta
kylmää vettä

Sekoita keskenään tomusokeri ja tragant. Lisää 6 teelusikallista vettä ja sekoita, kunnes seos on murenevaa, mutta pysyy kuitenkin koossa. Lisää tarvittaessa vettä, mikäli seos on liian paksua tai vastaavasti tomusokeria, jos se on liian juoksevaa. Kääri massa kelmuun ja anna tekeytyä 12h huoneenlämmössä. Valmiin massan tulisi olla melko jämäkkää. Massa ei ole tässä vaiheessa vielä täysin valmista, vaan siitä otetaan pieniä paloja ja pyöritellään käsissä, kunnes massan palanen pehmeää. Palat kääritään kelmuun ja laitetaan pakastimeen. Kun massaa halutaan käyttää, otetaan se pakkasesta ja sulatetaan. Käytettyä massaa ei saa uudelleen pakastaa vaan se säilytetään kelmussa huoneenlämmössä. Massaa tulisi vaivata kolmen päivän välein, jottei se kovetu. Kuulostaa jo aika pro meiningiltä. Itse en tätä käytä.

SUKLAAMASSA

Hyvänkakuinen kahden raaka-aineen massa

 Suklaamassa on niitä harvoja massoja, joka maistuu hyvälle! Massa on todella jämäkkää ja hankalampi kaulia kuin sokerimassa. Pikkutarkkaan työhön tämä ei sovi, mutta yksinkertaisiin kakkuihin ja koristeisiin tämä on ihana.

Teen suklaamassan yleensä värjätyistä candy melts napeista, jolloin massaa ei tarvitse enää värjätä. Massa onnistuu kuitenkin ihan kaikenlaisista suklaista. Massaan tarvitaan vain kahta raaka-ainetta! Katso ohje täältä. Vältä ohjeita, joihin tulee mm. tomusokeria, sillä makea suklaa ei lisättyä sokeria kaipaa.

Suklaamassasta voi muovata monimutkaisia koristeita, sillä se ei jähmety huoneenlämmössä. Jos tarvitsee muovaamiseen hieman enemmän aikaa, on tämä massa hyvä, sillä se ei pääse kuivamaan muovailuvaiheessa, mutta jähmettyy jääkaapissa hyvin. Huomaa että massaa kannattaa värjätä vain suklaaväreillä.
 
Ylläolevassa kuvassa massa on tehty vaaleanpunaisista candy meltseistä.
Koristeet ovat sokerimassaa ja kuvio kakun reunassa pikeeripursotusta.

FUDGEMASSA

Herkullinen!

Tämä massa on kaikista herkullisin. Massa on käytännössä sulatettua karkkia jonka joukkoon lisätään ripaus kermaa. Kauliminen ja viimeisteleminen on jälleen hieman haastavampaa kuin sokerimassalla, mutta onnistuu kyllä kunhan malttaa rauhassa kakkua kuorrutella. Massa jähmettyy jääkaapissa, mutta huoneenlämmössä kovettuminen vie melko kauan. Massasta voi myös muovata koristeita. Ohje löytyy  täältä.
 

PIKEERI

 Pikeerillä koristellaan yleensä fantasiapipareita, mutta voi sillä kuorruttaa kakunkin. Pikeeriä voi myös käyttää koristeiden liimaamiseen. Pikeeri kovettuu erittäin kovaksi ja se murtuu helposti. Se on kauniin valkoista ja helppo värjätä geeli/pastaväreillä. Pikeerin ohje löytyy täältä.


Kakkuja ei ole toki pakko kuorruttaa massoilla, vaan kuorruttamiseen voi käyttää kermaa, suklaata tai kreemejä. Kannattaa vilkaista kategoria Kuorrutukset, josta löytyy paljon erilaisia kuorrutushjeita. Kermalla/kreemillä pursottamisesta löytyy tietopaketti täältä. Kermavaahtotietopaketti täällä.


Mikäli listalta puuttuu jotain todella olennaista, niin hihkaiskaa!

Kommentit

  1. En jaksa nyt googlailla ja selvittää mutta mulla on se käsitys että ei kaikki e-koodit ole teollisia lisäaineita tms vaan e-koodillinen voi olla luonnontuotekin. Siitä on aina silloin tällöin saanut lukea miten ne luonnontuote e-koodit voisi kirjoittaa tuotteisiin vaikka eri värillä tms jotta ne erottaisi teollisista lisäaineista.

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja kattava tietopaketti! Tuota suklaa- ja toffeemassaa täytyykin joskus kokeilla, vaikuttavat herkullisilta! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä tietopaketista! Ammattilainenkin on välillä huuli pyöreänä näiden massojen kanssa..koulussa ei taideta vielä(kään)näitä pahemmin opiskella näitä..sokerimassakoristeiset kakut on edelleen aika pieni osa leipomojen valikoimaa.

    VastaaPoista
  4. Eipä kestä. :) joo, fantasiakakkujen tekijät taitavat olla yleensä yksityisiä yrittäjiä (tai kotikokkeja ;)). Suuret leipomot tuskin paljon tekee. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos, olipa kattava postaus eri massoista! Tuo tragant-massa alkoi kiinnostaa, pitääkin hankkai sitä jauhetta jostain.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tietoiskusta, pitääpä seuraava kyselijä ohjata tänne, niin ei tarvi enää itse vastata niihin. =)
    Minusta myös tuo satin ice on liian voimakkaan makuista. Minusta koko kakku maistuu sen massan kanssa kamalalle. Olen ihan huuli pyöreänä ihmetellyt, kun kaikki hurahtaa siihen ja vielä ylistää sen makua... Itse en sitä käytä enää, juuri tuon maun takia. Ulkonäkö ja käsiteltävyys menee minulla kuitenkin se edelle.

    Minusta parasta maultaan olisi itsetehty vaahtismassa, mutta kädet ei enää kestä sen käsittelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh... Pikkasen ristiin meni nuo mun jutut. Siis MAKU menee kuitenkin ulkonäön ja käsiteltävyyden edelle!!

      Poista
  7. Joo, minustakin maku on aina pääasia.
    Kiva kun tykkäsit postauksesta :)

    VastaaPoista
  8. Aivan loistava tietopaketti! KIIITOOOSSS!! ♥♥ Ihanaa kun jaksat väsätä tietopläjäyksiä, niistä on aina iso apu kun etsiskelee tietoa ja käytännön vinkkejä :) Ihanaa, että olet olemassa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväiseni <3 olet ihana! Laitan sinulle postia kunhan kuntoudun tästä vähäsen ;)

      Poista
  9. Hei!
    Voiko sokerimassakoristeita laittaa suoraan esim. hyydytetyn juustokakun pintaan? Vai onko turvallisempi tehdä vaikka suklaamuffinsseja, joiden päälle vähän kermavaahtoa ja sokerimassakoriste siihen? Pitäisi jokin alusta sokerimassakoristeille keksiä, tällä kertaa siis koristeet itse leivonnaista tärkeämpää :)

    VastaaPoista
  10. Mikäli juustokakku sisältää liivatetta, ei sen päälle voi laittaa sokerikoristeita, sillä koristeet sulavat päälle nopeaa. Suklaakoristeita ja kermaa voi laittaa hyydykekakun päälle. Koristeiden alle voi esim sivellä suklaata jolloin ne eivät sula. Tai sitten koristeet laitetaan vasta juuri ennen tarjoilua. :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos tästä, aloittelijalle paljon sulateltavaa! kysyisin vielä, pitääkö/kannattaako kakku kuorruttaa kreemillä myös suklaa-/ fudgemassaa käytettäessä?

    VastaaPoista
  12. Kannattaa kuorruttaa ohuella kerroksella kreemiä tai kermavaahtoa, jotta massaa tarttuu kiinni.

    VastaaPoista
  13. Hei! Sellaista kyselisin, että saako CMC- jauhetta muualta, kuin nettikaupoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ullanunelmalla on liike Kajaanissa ja Confetilla on ympäri Suomea, joten niistä ainakin löytyy. Ihan perus marketeista tuskin löytyy... en ainakaan ole nähnyt..

      Poista
  14. Moikka! Mitä luulet onko sokerimassan käyttö näillä keleillä ihan tuhoontuomittu ajatus? Onko antaa vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä se alkaa vähän hikoilla, mut käytän sokerimassaa kesälläkin. tärkeää on muistaa, että kakkua säilytetään aina kylmässä niin kauan kuin mahdollista. eristeenä kannattaa käyttää kreemiä.

      Poista
  15. Anonyymi täällä jatkaa. Jos teen kakun edellisenä päivänä jääkaappiin sokerikuorrutteella, niin miten luulet että sen käy? Sitäkö pitäisi säilyttää ilman kupua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin onnistuu. Säilytä ilman kupua, koska muuten massa alkaa hikoilla. Massa suojaa kakkua kuivumiselta paremmin kakkukupu

      Poista
  16. Hei kakkumonsteri! Tiedätkö mikä saa aikaan sen että sokerimassaa sulaa jos mousessa on liivatetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kemiallinen reaktio liivatteen ja sokerin välillä. Liivate sulattaa sokerin

      Poista
  17. Kiitos tästä postauksesta!������

    VastaaPoista
  18. Mites suklaa juustokakku valmistujaisjuhliin kesämökille (ilman liivatetta) ja marsipaani ja sokerimassakoristeet. Onko parempi unohtaa hyydykkeet niinkuin tähänkin asti. Puolentunnin automatka ja perillä ei jääkaappia vaan suoraan tarjolle. Pysyykö kakku ja koristeet paremmin kasassa kasvishyydykkeen kanssa vai ilman. Reagoivatko muotoilumassat myös kasvishyydykkeiden kanssa sulamalla? Aijemmin olen tehnyt kotona kakun suklaa, kuohukerma, tuorejuustoseoksesta (ja saattoi mukana olla myös mascarbone). Mascarbone varmaan ainakin antaisi jäykkyyttä. Mitenkäs koristeet? Pitäisikö kakun sivun ja reunan mukaan muotoiltavat laittaa edellisenä iltana suht tuoreeltaan ja päälle tulevat tehdä hyvissäajoin kuivumaan ja laittaa paikanpäällä. Laitetaanko niihin tuoreena hammastikku vai hankinko elintarvikeliimaa, että varmasti pysyvät paikallaan ja pystyssä? Koekoristeissa liimailin osia yhteen vedellä ja vielä ovat kasassa. Marsipaani toimi ainakin tuossa kokeessa ehkä vähän paremmin kuin sallisen sokerimassa, tuli ryhdikkäämpi muoto. Todella vaikeaa tämä suunnittelu, kun niin vähän kokemusta koristeiden teosta ja juhlakelpoisesta leivonnasta, olisin vinkeistä kiitollinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuorejuustossa voi myös olla liivatetta, se kannattaa tarkistaa. Kasvishyydykkeistä en ole varma miten reagoi. Pitää kesällä testata.

      Kakun voi pakastaa ja kuljettaa hieman kohmeisena, jolloin kakku säilyy kuljetuksen ajan paremmin.

      Yleensä koristeet kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Elintarvikeliima ei ole pakollinen, veden avulla voi liimata sokerimassaosia toisiinsa. Hammastikkua voi käyttää mikäli haluaa lisätukea, mutta se ei aina ole pakollinen, riippuu koristeesta.

      Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua

      Poista
  19. Tai miten toimisi valutettava tai vaahdotettu suklaaganache siinä juustokakun pinnalla ennen koristelua? Kestääkös suklaaganache/ tai massakoristeet pakastamista? Kun mietin jos kakun kovettaisi vielä ennen lähtöä pakkasessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Massakoristeita ei kannata pakastaa, ne säilyy huoneenlämmössä parhaiten. Suklaaganachekin kannattaa valuttaa kakun päälle vasta pakastamisen jälkeen. Kakun voi kyllä pakastaa ja kuljettaa jähmeänä. Jos juustokakku on umpijäinen, sen sulaminen huoneenlämmössä kestää noin 1-2h.

      Poista
  20. Moikka. Olisin kuorruttamassa kakkua tuorejuustokreemillä, eli käytännössä voikreemi missä tuorejuustoa. Uskallanko laittaa päälle sokerimassakoristeita? Kuorrutus itse ei sisällä liivatetta, mutta Philadelphian tuorejuustossa on johanneksenleipäpuujauhetta. Sulattaako myös se koristeet?

    VastaaPoista
  21. Kestävätkö muut kuin sokerimassa liivatetta? Mitä tapahtuu, jos laitan marsipaania liivatteellisen kermavaahdon päälle?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3