Oreo white chocolate brownies



Sain eräältä ihanalta lukijaltani kivan toiveen. 
Hän oli maistanut Stockmannilla oreo-valkosuklaabrownie leivosta sekä kinuskiporkkanakakkua ja toivoi minun kehittelevän samantyylisiä reseptejä. Pääsin itsekin maistamaan kyseisiä leivonnaisia ja todella ihania oli! Innostuin etenkin tuosta oreo-valkosuklaabrownie leivoksesta ja halusin ehdottomasti yrittää keksiä sen salaisuutta. Netistä löysin paljon ohjeita englanniksi ja tulin siihen tulokseen, että leivos muistuttanee kovasti Starbucks kahviloissa myynnissä olevaa oreo white chocolate brownies leivosta. Tai ainakin se on ollut siellä myynnissä. 

Oreokeksi on suosittu amerikkalainen valmiskeksi, jota voi varmaan löytää Suomestakin joistain Amerikkaan erikoistuneista liikkeistä. Itse en Oulusta näitä löytänyt, joten käytin Ballerina Dops Brownies keksejä. Ajavat mielestäni saman asian. Toki voi käyttää muitakin täytekeksejä, mutta esim. Dominot ovat aika kaukana Oreokekseistä. Oreokekseissä on aavistuksen lakritsimainen maku ja jos minulta kysytään, niin ovat aika yliarvostettuja... Isäni toi niitä kerran jenkeistä ja teolliselle maistuivat. Leivonnassa kuitenkin toimivat erittäin hyvin.

Amerikassa ja Australiassa on myös erittäin suosittu kakkutäyte nimeltä Cookies and cream. Tämä tarkoittaa yleensä sokerikreemin tapaista täytettä, johon on lisätty pari ruokalusikallista kermaa ja oreo-keksimurusia. Cookies and cream brownieskin on olemassa ja tämä muistuttaa aika paljon sitä.

Tein kaksi eri versiota ja vielä olisi ollut hauska testata kahta muutakin, mutta aikapulan takia näihin on tyydyttävä. Tämä ensimmäinen ohje on varmasti aika lähellä aitoa. Leivoksessa on luonnollisesti browniespohja. Pohjan ohje on melko "amerikkalainen" enkä yleensä sitä brownie-leivosten teossa suosi, mutta tässä se toimii. Välissä on tuorejuustokerros, joka on myös paistettu uunissa. Ja päällä jotain kreemintapaista. Ulkonäkö ei paljon päätä huimaa, mutta maullisesti tästä tuli melko lähelle sama. Resepti on kiva, koska siihen ei tarvita metelöiviä sähkökoneita.

Oreo-valkosuklaabrownie

2.versio

Browniespohja:
8rkl leivontamargariinia tai voita
2,5dl sokeria
80g kaakaojauhetta
1/4tl suolaa
3/4tl vanilja-aromia (tai 1tl vaniljasokeria)
2 kylmää kananmunaa (L-koko)
1,25dl jauhoja
1/4tl leivinjauhetta

Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri ja kaakaojauhe. Lämmitä seosta noin 30s, kunnes sokeri on vähän lämmennyt. Anna seoksen jäähtyä noin 5min. Lisää suola ja vanilja. Lisää munat ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki!
Osan sokerista voi korvata esim. fariinisokerilla, jolloin pohjaan tulee hieman kinuskimainen maku. Fariinisokerin tilalla voi käyttää myös tummaa muscovadosokeria, jolloin pohja saa lakritsimaisen aromin. Tummaa sokeria käyttäisin max ½dl. Muscovado on voimakkaampaa kuin fariini.

Täyte:
200g tuorejuustoa (vanilja tai maustamaton)
1tl vanilla bean paste (tai vanilja-aromia tai vaniljasokeria)
3kpl oreo-keksejä (tai vastaavia)
1rkl kermaa
1 valkuainen
3rkl sokeria
15g valkosuklaata

Pehmitä tuorejuustoa vispilällä. Lisää sokeri. Lisää sulatettu valkosuklaa ja vanilja. Sekoita. Lisää valkuainen ja kerma varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi pilkotut oreokeksit.

Vinkki!
Voit käyttää koko kananmunan, mutta pelkkää valkuaista käyttämällä tulee valkoisempi täyte.
Ylimääräisestä keltuaisesta voi tehdä vaikka jäätelöä tai lemon curd tahnaa.

Vuoraa 20x20cm vuoka leivinpaperilla kauttaaltaan.
 Kaada puolet brownietaikinasta vuokaan. Lisää heti päälle tuorejuustotäyte. Lisää päällimmäiseksi loput brownietaikinasta. Paista leivosta 175 asteisessa uunissa noin 35min. Kokeile tikulla kypsyyttä. Tikkuun saa tarttua taikinaa, mutta se ei saa olla nestemäistä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Kuorrute:
150g voita tai leivontamargariinia
3dl tomusokeria
½dl kermaa
5kpl oreo-keksejä
ripaus suolaa
½tl vaniljaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kerma, suola ja vanilja. Lisää lopuksi keksinmurut.
Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Suklaa ganache:
1dl tummaa suklaata
½dl kermaa

Sulata suklaa ja kerma kattilassa. Anna jäähtyä hetki ja levitä raidoiksi leivoksen päälle lusikan avulla.

Tässä on Stockmannin alkuperäinen leivos.

1.versio
 

Yleensä teen browniepohjan tällä ihanalla ohjeella, sillä amerikkalaisten versioissa ei yleensä käytetä aitoa suklaata ollenkaan, jolloin lopputulos on aika mauton. Browniesin pitää ehdottomasti sisältää aitoa suklaata! Ja nimen omaan sulatettuna, ei pieneksi pilkottuna.
 
Tuossa oreo-valkosuklaabrownies ohjeessa tuo ihanampi ohje ei kuitenkaan toiminut kovin hyvin, sillä se oli hieman liian lötköä, vaikka lisäsin vehnäjauhojakin paljon enemmän, mitä ohjeessa lukee. Pohja hulahti vuoan pohjalle ja täyte jäi päällimmäiseksi (yllä oleva kuva).
 
Leivoksista tuli kyllä hyviä ja eihän se oikeastaan haittaa, vaikka täyte onkin pohjan päällä. Tämä on vain tämmöinen versio. Nättihän leivos noinkin on. Täyte ja kuorrute ovat muuten samat, paitsi taisin käyttää täytteeseen koko kanamunan. Pohjaan jouduin käyttämään osaksi maitosuklaata, koska tumma loppui kesken. Siksi pohja on vaalea. Suositelen käyttämää suklaata, josta 50-70% on kaakaota.

Kommentit

  1. Onpa ihanan näköinen leivos! Pakkohan tämä on laittaa kokeiltavien listalle :)

    VastaaPoista
  2. Iina kiittää ja kumartaa. Nyt vain lapset hoitoon ja kokeilemaan, herkkusuita riittää tässä taloudessa :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä jos oli mieleinen :D vein näitä töihinkin ;) oli tosi tykättyjä :)

    VastaaPoista
  4. Kerran jo näitä teinkin ja tuli kyllä tosi hyviä! Kiitos ohjeesta :) Jäin vain miettimään, että pystyykö näitä pakastamaan vai kärsiikö rakenne pakastuksesta?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3