Luukku 13: Lucian pullat / Lussekatter



Hyvää kolmatta adventtia ja Lucian päivää!

Sisilialaisen Lucia-neidon tie Pohjolan valon kuningattareksi on pitkä ja polveileva. Lucian kunnioitus levisi Pohjoismaihin lähinnä Saksasta. Samalta seudulta levisi myös tapa tarjota sahramilla maustettuja Lucia-pullia, ruotsiksi lussebullar tai lussekatter.
Pullat ovat perinteisesti käänteisen S-kirjaimen muotoisia.
 
Nämä pullat saavat siis keltaisen värinsä ja erikoisen makunsa sahramista. Minä lisäsin taikinaan myös kardemummaa, vaikka se ei alkuperäiseen ohjeeseen kuulukkaan. Kardemumma on meidän perheen yksi suosikkimausteista ja vierastin hieman sahramin makua, joten kardemumma oli ehdottomasti hyvä veto. 

Vegaanit
Ohje on munaton, joten tästä saa hyvin myös vegaaneille sopivan herkun. Ohjeeseen tulee maitorahkaa, mitä ei perus pullaohjeeseen tule. Vegaaniversiosta voi tämän jättää pois ja lisätä 1dl kasvirasvakermaa ohjeeseen. Tai sitten vettä 1dl.

Tarkempi resepti löytyy joulublogin puolelta.
Lisäksi tämän päivän luukusta paljastuu ohjeen lisäksi kattava historiikki Lucia-neidosta.


Kommentit