perjantai 15. tammikuuta 2016

Jäälyhdyt kakkuvuoalla
Bongasin eräästä facebook ryhmästä ihanan idean tehdä jäälyhtyjä kuivakakkuvuoalla. Nerokasta! En tiedä keneltä idea on lähtöisin, mutta jos joku tämän omakseen tunnistaa, niin hihkaiskoot.


Silikoninen kuivakakkuvuokani on tähän ihan täydellinen. Mikäli veden jäädyttää metallivuokaan, saa lyhdyn vuoasta irti kastamalla sen pohjan kuumaan veteen. Varo kuitenkin, että kuumaa vettä ei pääse jään sekaan. Silikonivuoasta jää irtoaa saman tien. Veden jäätyminen vie yllättävän paljon aikaa. -20asteen pakkasellakin pitää veden antaa jäätyä vähintään yön yli.


Laitoin keskelle tuikkuja, jotka asetin pieniin shottilaseihin. Paljaaltaan tuikut helposti kellahtavat kumoon ja sammuvat. Liian isot kynttilät kuumuvat liikaa ja jää voi sulaa.
 
Kannattaa muistaa, että vesi on ainut neste, joka laajenee jäätyessään. Muut nesteet tiivistyvät.
Avonaisen vuoan kanssa tässä ei toki tule ongelmaa, mutta jos veden jäädyttää suljetussa rasiassa, jossa jää ei pääse laajenemaan, voi rasia haljeta.

Ja kemian lyhyen oppimäärän jälkeen pääsemmekin ihastelemaan kauniita kuvia. 


Veden joukkoon voi lisätä kukkia tai havuja, jolloin jääkimpaleen sisällä näkyy kauniita kuvioita ja värejä. Kukat jähmettyvät kauniisti jään sisään. Näin on näppärä myös hankkiutua eroon nuupahtaneista joulukukista. Toinen kiva idea on laittaa tyhjään maitopurkkiin vettä ja kukkia ja jäädyttää ne ulkona jäiseksi koristeeksi.


 Värjäsin osan lyhdyistä elintarvikeväreillä.


 Markettien nestemäisillä väreillä värjääminen onnistuu hyvin.


 Metallisessa sydänvuoassa tehty punainen lyhty. Kakku irtoaavuoasta helposti, kun sen pohjan kastaa nopeaa kuumaan veteen.

1 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3