sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Proteiinivanukas



Tässä yksi kiva tapa nauttia proteiinijauhetta. Pelkkään veteen sekoitettu jauhe on aika tympeän makuista, joten teen mielelläni jauheesta kaikenlaisia pieniä leivonnaisia ja samalla huijaan makukeskustani silmien kautta.
 
Nämä vanukkaat ovat kiinteitä ja hyytelömäisiä. Näitä voi tehdä useamman jääkaappiin valmiiksi ja napata sitten vaikka kuntosalitreenin jälkeen palatusjuoman sijaan. En kuitenkaan säilyttäisi näitä yhtä viikkoa enempää jääkaapissa, sillä homehtuvat helposti. Pakkasessa säilyvät hyvin 1-2kk.

Postauksen lopussa on vähän variaatioita, mutta tässä on ohje, jota minä käytin.
Ohjeella tuli 7-8kpl muffinssin kokoista vanukasta.

5dl soijakaakaota
50-60g suklaaheraproteiinijauhetta
1rkl + 1tl liivatejauhetta
4rkl kylmää vettä

Laita liivatejauhe kylmään veteen turpoamaan. Kuumenna kaakao kattilassa kuumaksi. Lisää turvonnut liivate ja proteiinijauhe. Sekoita tasaiseksi ja kaada silikonisiin vuokiin.

Laitoin vuoat pakkaseen jähmettymään täysin, jotta vanukkaat sai kokonaisina kumottua vuoasta ulos lautaselle. Jääkaapissakin nämä jähmettyvät tietty hyvin, mutta silloin nämä täytyy syödä lusikalla suoraan vuoasta. Jääkaapissa vanukkaita kannattaa hyydyttää yön yli. 
Pakkasessa kannattaa pitää 4-6h. 

Kaakao / Maito
 
Soijakaakao sisältää sokeria, mutta se on todella hyvänmakuista. Jos haluaa täysin sokerittoman version, niin kannattaa käyttää esim. tavallista soijamaitoa. Tai pähkinä- kookos- tai kauramaitoa. Suklaan makuinen kookosmaito on muuten kans todella hyvää.

Lehmänmaitokin toki käy, mutta tällöin käyttäisin laktoositonta maitoa, jolloin maitosokeria on mahdollisimman vähän. Mikäli pieni lapsi kärsii ummetuksesta, kannattaa lehmämaito vaihtaa esim. kauramaitoon, sillä lehmänmaito aiheuttaa helposti ummetusta ihan perusterveellekin lapselle.
 
Mikäli vanukkaisiin käyttää sokeripitoista kaakaota, nauttisin vanukkaan aerobisen treenin päätteeksi, sillä tällöin keho vaatii myös sokereita palautumiseen. Jos vetää treenin, jossa pelkästään nostetaan rautaa, ei sokeria tällöin tarvitse yhtä paljon. Mikäli harrastaa kestävyysliikuntaa (esim. juoksu, hiihto), saa ruokavalio koostua hyvinkin pitkälti hiilihydraateista ja hyvistä rasvoista.

Proteiinijauhe
 
Suklaaproteiinijauheen tilalla voi käyttää muutakin jauhetta. Vanukkaat voi tehdä esim. tavalliseen soijamaitoon ja käyttää mansikan- tai vaniljanmakuista proteiinijauhetta, jolloin saa ihan erilaisia vanukkaita. Proteiini kasvattaa lihasmassaa ja auttaa kehoa palatumaan treenistä.

Liivatejauhe
 
1tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä. 1rkl = 3tl.
Jauhe on tässä kätevämpää, sillä liivatelehtiä tarvittaisiin ainakin 8kpl satsin hyydyttämiseen.
1tl liivatejauhetta liotetaan 1rkl:een vettä. Tähän ohjeeseen tarvitaan 4tl liivatejauhetta, joten vettäkin tarvitaan 4rkl.


Osan seoksesta jähmetin Ikean silikonivuoissa, jotka muistuttavat minun mielestäni vähän hiekkakakkuja. Jotta nämä sai kumottua vuoista nätisti, oli vanukkaat pakastettava.

Vegaanit
 
 Vegaaniversioon voi käyttää liivatteen sijasta esim. agar agar jauhetta.  Tuolloin tarvitaan 1tl agar agar jauhetta ja veden voi jättää pois. Soijakaakao, proteiinijauhe ja agar agar sekoitetaan kattilassa, kiehautetaan ja nostetaan pois liedeltä. Seosta sekoitellaan sen aikaa, kunnes agar agar on täysin liuennut. Sitten seos kaadetaan muotteihin ja annetaan hyytyä jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. kannattaa ottaa tästä ohjeesta vegaani-tunniste pois, koska liivate ei ole vegaanista :)

    VastaaPoista
  2. Totta. Miten jäänytki huomiotta. Taidanpa lisätä agar agarin tekstiin niin tällöin on myös vegaani ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3