torstai 17. maaliskuuta 2016

St. Patrick's day | Terveellisempi minttujäätelöTänään vietetään Pyhän Patrickin päivää, joka on myös Irlannin kansallispäivä.  Minäkin päätin osallistua tänä vuonna päivään tällä minttu-suklaapirtelöllä. Minttujäätelön ohje on kevennetty ja terveellisempi versio kotijäätelöstä.

Minttujäätelö

1 keltuainen
50g koivusokeria (xylitol)
2dl maitoa
3 tippaa minttuöljyä
vihreää elintarvikeväriä

Vaahdota keltuainen ja koivusokeri. Lisää maito, öljy ja väri.
Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista käyttöohjeen mukaan.
Ylijäämä valkuaisen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin esim. marenkiin.

Pirtelö

minttujäätelöä
½dl kermaa/maitoa

1dl kermaa
vihreää elintarvikeväriä

4 palaa suklaata
½dl kermaa
koritserakeita

Laita jäätelö ja ½dl kermaa blenderiin.
Sulata suklaa ja lisää joukkoon n.½dl kermaa. Kaada suklaakastiketta lasin reunoille ja pohjalle.
Kaada pirtelö lasiin. Vaahdota 1dl kermaa ja värjää halutessasi vihreällä värillä. Pursota kermavaahtoa pirtelön päälle.


Pyhän Patrickin päivää juhlitaan Irlannin lisäksi myös USAssa, Briteissä ja Canadassa. Juhlaan kuuluu mm. kolmiapilan kantaminen vaatteissa ja vihreään pukeutuminen. Lisäksi tarjoillaan vihreää syötävää. Alkuperältään juhla on kristillinen. Alun perin vihreään pukeutumisen uskottiin tuovan epäonnea, sillä väri oli keijujen suosiossa. Pyhän Patrickin tunnusvärinä oli vihreän lisäksi sininen. Hartaan katolisessa Irlannissa Pyhän Patrickin päivä oli alunperin ainoa päivä pitkäperjantain lisäksi, jolloin pubit olivat kiinni. Legendan mukaan Pyhä Patrick opetti irlantilaisille kristinuskon kolminaisuusoppia apilanlehden avulla. Apilanlehteä pidetään nykyään hyvän onnen merkkinä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3