Kakkupohjien riittoisuus

Netissä tuli aikoinaan vastaan tämmöinen kuva, jonka päätin nyt jakaa teidän kanssa. =)
Kuvasta näkyy erikokoisten kakkupohjien riittoisuus. Kakkujen koot olivat alunperin tuumina, mutta muutin ne senteiksi, koska Suomessa ei tuumia juurikaan käytetä. 

Yllä olevan kuvan mitat on alunperin mitoitettu voikakkupohjia varten, jotka ovat huomattavasti tukevampia kuin sokerikakkupohjat. Mutta saa tuosta karkean arvion sokerikakkupohjiakin varten. Kerroskakut tosin kannattaa aina tehdä voikakkupohjista, jotta kakku pysyy koossa.

Kakun kokoa on joskus hieman hankala arvioida, koska joissain perheissä kakkua tuntuu menevän todella paljon ja joissain otetaan vain pienen pieni siivu. Kakun kokoa mietittäessä täytyy tietty ottaa huomioon myös muu tarjottava. Itse tykkään väkertää juhliin myös kuppikakkuja, keksejä, popseja ym, joten täytekakkua ei tällöin tietenkään kannata tehdä aivan älyttömän paljon.

Jotkut tykkäävät mitoittaa kakun kananmunien mukaan. Tämä toimii yleensä hyvin sokerikakkupohjien kanssa. Toki vuoan korkeuskin vaikuttaa. Mikäli omistaa todella korkean vuoan, eivät nämä mitat välttämättä pidä hyvin paikkaansa. Minun kakkuvuokani ovat suunnilleen 6-7cm korkeita.

Sokerikakkupohja

Sokerikakkupohjieni ohjeet löytyy täältä (myös gluteenittomat). 
Karkeasti voi arvioida, että yhdestä munasta syö 3 henkilöä. Eli esim. neljän munan kakusta syö ainakin 12 henkilöä. Lasten juhlissa 1,5munaa = 3 hlöä. Tämän säännön opin Ulla Svenskiltä.

4 munan kakku mahtuu 20cm vuokaan. 
6 munan kakku 24cm vuokaan.

Hyvin vaahdotettu muna-sokerivaahto on sokerikakkupohjan ydin.
Amerikkalisetkin käyttävät sokerikakkupohjia jonkin verran. Tosin he käyttävät yleensä mielummin sienikakkupohjan ohjetta, joka on muuten hyvin samantyylinen kuin sokerikakkupohja, mutta taikinaan tulee vähän vettä. Perinteinen sponge cake ohje täällä.

Voikakkupohjat

Itse suosin paljon supersuklaista kakkupohjaa, joka on alunperin RouvaV:ltä peritty.
Se sopii erinomaisesti täytekakkuihin, koska se on todella tiivis ja kestävä. Mutta kakku on myös mehevä ja herkullinen. Vaaleaan versioon löytyy ohje täältä. Näitä pohjia on helppo muovata muotokakkuja ja 3D kakkuja varten. Lisäksi kerroskakut onnistuvat näistä hyvin.

Kategoriasta Kakkupohjat löytyy paljon eri versioita myöskin voikakkupohjiin. 
Tuossa on kuitenkin nuo, joita itse suosin.

Pitää vielä mainita erikseen tämä omenakakkupohja, joka on alunperin muffinssiohjeesta muokattu. Se on niin ihana ja mehevä. Oikeastaan mistä tahansa muffinssiohjeesta voi paistaa myös kakun, kunhan ei täytä kakkuvuokaa kovin täyteen. Taikina kannattaa mielummin paistaa kahdessa pienessä vuoassa kuin yhdessä isossa.

Suklaakakkupohjat
 
Lisäksi olen testannut myös erilaisia suklaakakkupohjia, jotka tosin muistuttavat voikakkupohjaa. 
Blogista löytyy mm. neljä erilaista kokeilua. Kokeilin pariin otteeseen Kinuskikissan paljon käyttämää suklaakakkupohjaa, mutta en vain kertakaikkiaan tykännyt sen rakenteesta. Lisäksi se kohosi huonosti, vaikka kuinka tarkasti noudatti ohjetta. Sitä ohjetta en tule enää ikinä käyttämään. Paras suklaakakkukokeiluni on suklaakakkupohja nro2, joka on älyttömän helppo ja nopea. Ei tarvitse sotkea montaa astiaa eikä vaahdotella mitään. Pohjasta tulee ihanan ilmava ja mehevä. Ihan täydellinen kakkupohja suoraan sanoen.

Kannattaa myös testata sacherkakkua. Ohje ei tietenkään ole alkuperäinen, koska se on tarkkaan varjeltu salaisuus. Mutta sain tämän kopion Wienissä käydessäni ja se on lähes samanlainen kuin alkuperäinen ohje.

Lisäksi on hehkutettava mutakakkuohjeitani. Mutakakku on suomessa yleensä piirakkamainen suklaakakku, joka on keskeltä löysä. Mutta näillä amerikkalaisten suosimilla ohjeilla tulee kaunis ja kuohkea kakku, joka maistuu ihan aidolle mutakakulle. Kakun voi täyttää, mutta se on sellaisenaan niin hyvää, etten yleensä halua pilata sitä millään täytteillä tai sokerimassalla.
Dark chocolate mud cake ohje löytyy täältä. Sen kanssa passaa parhaiten suklaa ganache.
Valkosuklainen versio täällä. Suklaanystäville täydellisiä!

Erikoisruokavaliot

Hyviä gluteenittomia voikakkupohjien ohjeita on mm.  

Tätä whoopie kakkupohjaa on pakko hehkuttaa. Se toimii parhaiten juuri gluteenittomana ja on todella herkullinen ja mehevä! 

Oikeastaan mistä tahansa kakusta saa gluteenittoman vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Munaton, maidoton ja gluteeniton kakkupohja löytyy täältä.

Kommentit

  1. hei hyvä vinkki, että muffaritaikinastakin saa kakkupohjan. mulla on nimittäin ohje meheviin ja mausteisiin omenamuffinsseihin ja siitä tuli täydellinen kakku! pitääkin miettiä sen muokkaamista. mitä kaikkea tulee ottaa huomioon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän monesti ohjetta ei tarvi muokata mitenkään. Jos on kovin löysä taikina niin ehkä lisäisin vähä jauhoja :)

      Poista
  2. Hei, Iso kiitos blogista!

    Sain kunnian tehdä kaverini häihin hääkakun, mitä en ole ikinä aikaisemmin tehnyt. Meinasi jo usko mennä koko touhuun muutaman koevedoksen jälkeen ennen kuin löysin blogisi! Tämä voikakkupohja on loistava! Aion tehdä kakun mango-limemoussetäytteellä ja mahdollisesti vaalealla pohjalla. Tummaa en ole vielä kokeillut.
    Youtubesta löytyy aivan loistavia ohjeita kerroskakun kokoamiseen ja kaikkeen muuhunkin, joten kiitos myös niistä.
    Haluaisin tehdä 3-kerroksisen kakun 65-henkilölle, mutta en osaa laskea minkä kokoisia kerrosten olisi oltava. Osaisitko auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💖 3 kerroksisen 65 hlön kakkuun olen tehnyt 24, 15 ja 10cm pohjat 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3