Terveellinen jäätelö



Söin kesän alussa jäätelöä niin paljon, että se alkoi näkymään jo vaa'an lukemissa. Päätin sitten vaihtaa vähän kevyempään ja terveellisempään jäätelöön. Tässä on ohjeet suklaa-avocado jäätelöpuikkoihin ja kookos-suklaajäätelöön.

Kannattaa myös testata tätä nopeaa ja terveellistä hard topping jäätelökuorrutetta.
Kookosöljy ja suklaa luovat yhdessä hurmaavan yhdistelmän!

Avocado-suklaajäätelö

n.2dl kookosmaitoa
1 avocado
½dl (raaka)kaakaojauhetta
½tl vaniljaa
½dl vaahterasiirappia tai 1rkl xylitolia/koivusokeria

Halkaise avocado kahtia, poista siemen ja lusikoi hedelmäliha kuorista irti. 
Käytä pelkästään kookosmaidon jähmeää osaa. Purkkia kannattaa pitää jääkaapissa pari tuntia, jotta kaikki kiinteytyvissä oleva saa kiinteytyä. Ylijäämä nesteen voi käyttää esim. smoothiehen.

Hienonna ainekset blenderissä tasaiseksi seokseksi. Voit makeuttaa jäätelön myös esim. hunajalla tai kookossokerilla. Kaada seos jäätelö/mehujäämuotteihin ja laita pakkaseen yön yli. 


Kookos-suklaajäätelö

n.2dl kookosmaidon jähmeää osaa
½dl (raaka)kaakaojauhetta
1rkl glukoosisiirappia
½tl vaniljajauhetta
n.2rkl vaahterasiirappia (tai muuta makeutusta)

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Glukoosisiirappi estää seosta jähmettymästä pakkasessa kivikovaksi. Alkoholi toimisi samalla tavalla, mutta sitä en terveysleivonnaisiin suosittele. Glukoosisiirappi ei kuitenkaan riitä makeuttamaan seosta tarpeeksi, joten suosittelen lisäämään jotain muutakin makeutusta joukkoon oman maun mukaan. Tai jos ei pidä makeasta, niin makeutusaineen voi jättää poiskin. Vähäkaloriseen versioon voi käyttää erytritolia (karppisokeri).

Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan ja pakasta tuntia välillä sekoittaen. Yön yli jähmetettynä tästä tulee vähän liian jämäkkää. Jos kuitenkin säilöt tätä pakkasessa, ota jäätelö sulamaan 10min ajaksi ennen tarjoilua. Parasta tästä jäätelöstä tulee jäätelökoneessa tehtynä, jolloin seos jää ihanan pehmeäksi!

Rehellisesti sanottuna en fanittanut näistä oikein kumpaakaan, mikä oli itselleni suuri yllätys. Luulen että se johtui siitä, että käytin kookoskermaa. Yleensä käytän raakaleivontaan kookosmaitoa, joka ei ole niin tuhtia ja voimakasta. Pidän kaakaon ja avocadon yhdistelmästä esim. raakakakuissa. Ja vielä enemmän pidän kookoksen ja kaakaon yhdistelmästä. Kts. suosikki raakakakkuni ohje täältä. Mikään raakakakkujen superfani ei kuitenkaan ole, mutta ihan hyviä ne ovat.

Suosittelen siis kookosmaitoa. Ja maista seosta ennen pakastusta. Minä taisin vähän pihistellä makeutuksen kanssa, jolloin jäädykkeistä tuli hieman kitkeriä. Mutta asian voi korjata tuolla ihanalla kookos-suklaakuorrutteella, jonka resepti löytyy ylläolevan linkin takaa!

Mikäli et ole raakakakkujen ystävä, kokeile kuitenkin näitä. Raakakakuissa monilla tökkii pähkinät, mutta näissä niitä ei ole ollenkaan. Terveellistä mehujäätä voi tehdä esim. pakastetusta smoothie-juomasta! Ja sorbetti terveellisellä makeutusaineella on kohtalaisen kevyttä. Kokeile myös näitä aloe vera mehujäitä sekä proteiinijäädykettä.

Kommentit