Terveellinen suklaakakku (vegaani)



Olen tehnyt paljon terveysleivonnaisia korvaamalla sokerin stevialla ja vehnäjauhot täysjyvällä ym. Mutta voin korvaajaa en oikein ole vielä löytänyt. Kookosöljyä on käytetään monessa ohjeessa, mutta sen terveellisyydestä en vielä mene takuuseen. Se kun sisältää vain tyydyttynyttä rasvaa. Sitten löysin kivan idean! Avocado! Sitä käytetään paljon raakaleivonnassa, mutta miksei muussakin terveysleivonnassa. Ei kun testaamaan.

Ohje sisältää myös aitoa sokeria ja valkoista vehnää, koska muuten tästä ei kyllä kakkua saa.
Ohje on vegaani.

Tällä ohjeella tulee 15cm kakku. 
Ohjeen voi myös tuplata ja paistaa kahdessa 20cm vuoassa tai yhdessä 24cm vuoassa.

1 pieni avocado
2,5dl vettä
1/4dl rypsiöljyä
1rkl viinietikkaa
1dl kookossokeria
1dl steviaa
1tl vaniljaa
1,5dl vehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja
2-3rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Halkaise avocado, poista kivi ja purista hedelmä kuoresta. Muusaa haarukalla.
Lisää joukkoon vesi, öljy, viinietikka, sokerit ja vanilja. 

Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa 15cm vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n.45min. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla.


Kakku kohoaa uunissa hyvin. Minä tasoitin pinnan sahalaitaisella veitsellä tasaiseksi ja käänsin kakun toisinpäin. Kakun kannattaa antaa jäähtyä n.10min pöydällä, mutta ihan kylmäksi tätä ei kannata päästää.


Pinnalle sulatin vain suklaata. Mitä tummempaa, sen terveellisempää. Itse pidän 70% kaakaopitoisuudesta, mutta sitä tummemmat menevät liian kitkeriksi. Kaupoista löytyy myös vegaanista suklaata.
 
Kaakao ja kaakaovoi ovat terveellisiä. Suklaaseen lisätty sokeri tekee siitä epäterveellistä.
Ja ei kaakavoitakan saa liikaa syödä, sillä se on hyvin kaloripitoista. Pienestä määrästä saa kuitekin tärkeitä rasvahappoja. Kaupoista löytyy myös stevialla maustettua suklaata.
 

Kakku kannattaa ehdottomasti tarjoilla lämpimänä! Kakku saa olla vielä aika kuumaa, kun päälle kaadetaan suklaata. Harmi kun en tajunnut ottaa kuvaa kakun leikkaamisesta. Sula suklaa teki tästä todella vastustamattoman näköistä. Ja kakku on muutenkin paremman makuista lämpimänä.

Mitään mutakakun tapaista makua tältä ei kannata odottaa. Kyllä leivonnaisesta huomaa, mikäli siinä ei ole voita. Tästä tuli enemmän mieleen suklaaleipä kuin kakku.

Täysjyväjauhot ovat kuitenkin niin eri asia kuin tavallinen vehnäjauho. Kunhan asennoituu, että tämä ei ole tuhtia suklaakakkua, niin tästä jopa nauttii.

 
Vinkki!
Lisää taikinan joukkoon vadelmia tai mustikoita tuomaan lisää makua!
Avocadon voi myös korvata maapähkinävoilla!

 
Terveyspannari


 Kokeile myös terveyspannukakkua. Ohje on muuten sama kuin perus pannarin, mutta puolet vehnäjauhoista korvasin täysjyvävehnällä ja sokerin tilalla käytin steviaa. Maitona voi käyttää esim. mantelimaitoa. Voita voi laittaa vähemmänkin.

Lisäksi Kakkumonsteri suosittelee:

Kommentit

  1. Tuo kakku näytti ihanalta, pitääpä kokeilla! Kaikki terveysleivonnaiset ovat hakusessa :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen tuo kakku ohje. Pitää sitä kokeilla....

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3