Loppiaisen cookies (video)



Loppiaisena on kiva leipoa jotain, mihin voi käyttää joululta ylijääneet suklaat. Tämähän ei tarkoita sitä, että suklaita tulisi liikaa. Suklaata ei voi koskaan olla liikaa. On kiva saada läjä suklaata, josta osan voi syödä ja osan käyttää leivontaan. Tänä vuonna tein nopeita ja helppoja keksejä. Ohjeella tulee noin 15 keksiä.

125g voita
3/4dl sokeria
3/4dl fariinisokeria 
2,5dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
½dl kaurahiutaleita
1rkl kaakaojauhetta
1 muna
n.100g suklaakonvehteja


Sulata voi. Lisää sokerit ja sekoita tasaiseksi. Pienet kököt fariinisokerissa ei haittaa, ne sulavat joukkoon. Suosittelen käyttämään nimenomaan fariinisokeria, sillä muilla ruskeilla sokereilla ei tule sama maku.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan kananmuna ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Hienonna suklaat karkeaksi muruksi. Käytin 4kpl fazerina, 4kpl pätkis ja 4kpl omar konvehteja. Konvehdit voi sekoittaa taikinan joukkoon tai painella vain keksien päälle.

Nostele taikinasta pellille leivinpaperin päälle 4-5cm nöttösiä ja litistä niitä hieman. Yhdelle pellille mahtuu max 9 keksiä. Suklaat voi painella keksien pinnalle joko tässä vaiheessa, puolessa välissä paistamista tai paiston jälkeen. Riippuu kuinka paljon suklaiden haluaa sulavan pinnalle.



Paista keksejä 175 asteessa 10-12min. Keksit saavat jäädä sisältä pehmeiksi, mutta pinta ei saa olla raaka. Anna keksien jäähtyä kokonaan ja säilytä niitä kannellisessa rasiassa etteivät pääse kuivamaan.

Ylijäämä suklaista voi leipoa myös kuppikakkuja tai juustokakun. Konvehteja voi asetella kakkuvuoan pohjalle tai sekoittaa ne suoraan täytteeseen. Konvehdit sopivat myös pelkästään koristeluun.


Viime vuonna tein loppiaiselle perinteikkään kuninkaiden kakun (galette des rois). Joissain maissa loppiainen on jouluakin suurempi juhla. Sitä vietetään itämaan tietäjien saapumisen muistopäivänä. Tarkemmin loppiaisen historiasta voi lukea yllä olevan linkin takaa.

Joulublogikin hiljenee taas vähäksi aikaa, mutta aktivoituu mahdollisesti jo syksyllä. Viimeistään marraskuussa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3