torstai 30. maaliskuuta 2017

Aprillipäivän hyydyke (video)Aprillipäiväksi on kiva tehdä pieniä ruokakepposia, sillä ne ovat niin harmittomia. Viime vuonna näkyi paljon youtubessa limsapulloon hyydytettyjä hyytelöitä ja sain viimeinkin aikaiseksi testata tätä. Testasin hyytelöä mm. Sprite ja Pepsi pulloihin.

Testasin amerikkalaista Jell-o valmishyytelöä, jota löysin aikoinaan Verkkokaupasta. Hyytelöä on vaikea löytää Suomesta, mutta Amerikkatuotteita myyvistä kaupoista sitä voi löytää. Postauksen lopusta löytyy myös ohje hyytelöön, joka ei sisällä Jell-o jauhetta.


Jell-o hyytelö

1 pieni paketti lime Jell-o jauhetta
4rkl liivatejauhetta
n.10rkl kylmää vettä
½ litran Sprite pullo

Tyhjennä pullo ja ota Sprite talteen. Mikäli joku ahmatti ehtii juoda limsan, voi Spriten tilalla käyttää vettä. Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Kiehauta 2,5dl Spritea/vettä kattilassa. Lisää turvonnut liivate ja Jell-o. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi 2,5dl kylmää Spritea/vettä seokseen ja sekoita niin kauan kunnes seos on täysin sileää. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. 

Tee pullon kylkeen pieni viilto (3-4cm) askarteluveitsellä ja teippaa se sitten kiinni jesarilla. Tämä viilto auttaa myöhemmin irroitusvaiheessa. Kaada seos limsapulloon, sulje korkki ja nosta pullo jääkaappiin 6h ajaksi hyytymään. Pakkasessa hyytelö jähmettyy 1-2 tunnissa.

Kun hyytelö on valmis, irroita pullo pala kerrallaan askarteluveitsen avulla varovasti koskematta varsinaiseen hyytelöön. Katso tarkemmin videolta.

Sprite hyytelö

5dl Spritea
8rkl (56g) liivatejauhetta
n.15rkl kylmää vettä
 limemehua tai -aromia
vihreää elintarvikeväriä

Laita liivatejauhe turpoamaan kylmään veteen. Kiehauta Sprite/vesi ja limemehu kattilassa. Sulata turvonnut liivate nesteeseen ja sekoita kunnes liivate on täysin liuennut. Lisää maku- ja väriaineet halutessasi. 

Yllä olevaan ohjeeseen ei tule Jell-o jauhetta, vaan hyytelö saa makunsa itse juomasta ja aidosta limestä. Jell-o sisältää pääasiassa lisäaineita, joten omasta mielestä tämä on paljon parempi vaihtoehto. Hyytelön joukkoon voi halutessaan lisätä sokeria oman maun mukaan.
Vinkki!

Hyytelön voi tehdä mistä tahansa limasta. Pepsi ja Coca-cola pullot ovat aika kivoja työstää, mutta esim. Fantan pullot ovat todella hankalan muotoisia ja niistä hyytelö on vaikea irrottaa. Puoleen litraan limsaa menee 56g liivatetta (noin 8rkl).

Liivatetta menee yhteen pulloon melkein purkillinen, mutta liivate on pääasiassa pelkkää proteiinia, joten se on ihan terveellistä. Liivate on mautonta. Mikäli haluaa tehdä hyytelöstä vegaanisen, suosittelen käyttämään agar agar jauhetta, sillä se on hyvä hyydykeaine. Puolen litran limsapulloa varten käyttäisin ainakin 8tl agar agaria.

Liivatelehtiäkin voi periaatteessa käyttää, mutta niitä tarvisi yhtä pulloa varten melkein 50kpl! Joten liivatejauhe on paljon kätevämpää. Sitä löytää ruokakauppojen leivontahyllyltä liivatelehtien vierestä. 1tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä. 1rkl = 3tl


Katso myös video-ohje aprillipäivän kuppikakkuihin täältä.


Suklaakuorrutteinen pullokakkuni on tehty vähän samalla tavalla kuin tämä hyytelö. Kakun tarkempi ohje videon kera löytyy täältä. Tuo ohje on todella toimiva ja paljon helpompi mitä voisi luulla! Tein yllä olevan pullokakun samaan aikaan hyytelöiden kanssa aprillipäiväksi.

Minulle on tullut pari kommenttia lukijoilta, että suklaa ei ole irronnut pullosta pullokakkua tehdessä. Ihmettelin tätä pitkään ja tulin siihen tulokseen, että suklaa merkillä on väliä! Wiltonin Candy Melts napit toimivat aina ja ne maistuvatkin hyvälle. Mutta mustia candy meltsejä ei ilmeisesti tällä hetkellä hirveästi löydy markkinoita. PME Candy Buttons napit toimivat myös ihan hyvin, mutta Rainbow Dustin Color melts napit olivat ihan katastrofi! Suklaa ei meinannut irrota pullosta. Kaikenlisäksi color meltsit olivat sairaan pahanmakuisia. Ei kannata käyttää niitä. Mielummin käyttää vaikka ruskeita Candy meltsejä tai tekee muun merkkisen limsapullokakun.


Yksi hauska aprillipäivän pila on tämä aamiainen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3