Itse tehdyt nallekarkit



Olen pitkään halunnut kokeilla itse tehtyjä hyytelömakeisia. Löysin netistä muutamia ohjeita sekä suomeksi että englanniksi, mutta harva näitä oli kokeillut. Näistä voisi hyvin tulla muotia, sillä karkit ovat helppoja tehdä eivätkä sisällä säilöntäaineita!

Olen testannut kovaa karkkia (hard candy), joka oli salmiakkisena todella hyvä kokeilu! Ohjeella voi tehdä myös tikkareita. Kannattaa vain muistaa kiehautella seos hitaasti noin 150 asteeseen, jotta karkeista tulee kovia. Katso postauksen lopusta ohje cola hard candyyn.

"Nallekarkit"

30g liivatejauhetta (noin 1/2 purkkia)
1 1/4 dl kylmää vettä

1 3/4dl vettä
5dl sokeria

Makuaineita
Elintarvikevärejä
1tl sitruunahappoa

Laita liivatejauhe ja pienempi määrä vettä kulhoon. Anna liivatejauheen turvota 5min. 


Laita sokeri ja isompi määrä vettä kattilaan ja keittele, kunnes sokeri on liuennut varten. Älä sekoita seosta keittämisen aikana, ettei sokeri kristalloidu. Minulla loppui taloussokeri kesken, joten käytin kaapin pohjalta löytyneitä palasokereita.

Kaada turvonnut liivate sokeriliemen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sitruunahappoa. Tämä ei ole pakollista, mutta suositeltavaa, sillä happo korostaa karkkien makua. Sitruunahappoa löytää esim. apteekeista. Jaa seos pieniin kulhoihin ja mausta haluamillasi makuaineilla.


Minä jaoin seoksen kolmeen kulhoon. Ensimmäiseen lisäsin 2 tippaa cola-aromia. Toiseen lisäsin 2tl lakritsijauhetta (ei lakritsijuurijauhetta). Salmiakkijauhe kävisi myös. Kolmanteen kulhoon lisäsin 1tl pikakahvijauhetta. Kaada seokset silikonimuotteihin ja josta jääkaappiin yön yli jähmetymään.


 Vinkkejä!

Karkit jämähtävät aika kivasti kiinni muotteihin, mutta niiden irroittamiseen saa ihan vapaasti käyttää voimaa, sillä hyytelömäiset karkit eivät rikkoudu helposti. Karkit voi vielä pyöritellä sokerissa, jolloin niitä on helpompi käsitellä.

Kolakarkit olivat tosi hyviä. Aromia olisi ehkä kuitenkin voinut lisätä vielä kolmannenkin tipan. Tuommoinen mini cola-aromi purkki on tosi näppärä ja riittoisa. Aromia löytää leivontatarvikeliikkeistä ja makuvaihtoehtoja on monia.

Lakritsijauhe ei oikein meinannut kunnolla sekoittua sokeriliemen joukkoon tasaisesti, joten siivilöin seoksen muotteihin. Dr.Oetkerin nestemäinen lakritsiaromi toimisi tässä varmasti paremmin!

Kahvikarkeista tuli todella tujuja. Pikakahvijauheen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä humpsahda liikaa. Väriaineita ei mielestäni tarvita.

Hyviä olivat! Kannattaa testata!

Cola flavoured hard candy


Nämä karkit on tehty salmiakkitikkareiden ohjeellani, mutta salmiakin tilalla käytin yllä olevaa cola-aromia. Laitoin todella monta tippaa aromia karkkeihin, minkä vuoksi näistä tuli näin tummia. Väriaineita en lisännyt ollenkaan!

Karkeista tuli aika tujuja, aromia olisi pitänyt laittaa vähemmän. Mikäli ei käytä sitruunahappoa, saa aromia lisätä aika paljon. Sitruunahappo voimistaa aromien makua, jonka vuoksi kaupan karkit sisältävät sitä yleensä aina.


Karkkeja voi myös hyödyntää esim. rahalahjojen paketoimiseen.

Kommentit

  1. No, niin.....nam, nam, nam,,,,,, mitenhän mun karkkilakon käy =D

    VastaaPoista
  2. NÄitä pitää kokeilla! Kuullostaa hyviltä!
    Just pistin viimeisen sitruunahappopussin putsaamaan pyykinpesukonetta, pitää siis käydä apteekissa. ;)
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä itsekin kokeilla sitruunahappoa pesukoneeseen. ;) Minä yleensä syväpuhdistan kaikkea ruokasoodalla =D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3