maanantai 17. huhtikuuta 2017

Gluteeniton ja perunaton kakkupohja (video)Peruna-allergia on luultua yleisempää. Suomessa lähes palvotaan perunaa, joten harvalle tulee mieleen, että sillekin voi olla allerginen. Pienille vauvoillekin aloitetaan kiinteät perunalla. Mutta harva tietää, että peruna on omenan jälkeen yleisin koivun kanssa ristireagoiva allergeeni. Jotkut eivät kestä omenaa tai perunaa keitettynäkään. 

Poikamme 4v juhliin tuli vieraita, joista osa oli keliaakikkoja ja osa peruna-allergisia. Halusin tehdä juhliin vain yhden kakun, mutta kaikki gluteenittomat jauhoseokset sisältävät perunaa. Oikeastaan mikä tahansa sisältää Suomessa perunaa.. Jopa makkarat. Perunatärkkelys on yleinen täyteaine. Kehittelin sitten itse sopivan kakkupohjan ohjeen, jottei tarvinnut tehdä kahta täytekakkua.

Gluteenittomat jauhoseokset sisältävät lähinnä riisijauhoja, perunajauhoja, sokereita, maissitärkkelystä ja vitamiineja. Joten minun oli kehiteltävä oma jauhoseokseni. Käytin mm. riisijauhoja, mantelijauhoja ja maissijauhoja. Maissijauhoa käytetään yleensä suolaiseen leivontaan, joten sitä ei kannata paljoa käyttää. Sen tilalla voi käyttää myös maissitärkkelystä, kookosjauhoa, soijajauhoa tai pähkinäjauhoja. Yhteen jauhoon ei kakkua kuitenkaan kannata tehdä, ettei siihen tuli outoa sivumakua.


20x20cm neliövuoka tai
24-26cm ympyrävuoka

375g voita
375g sokeria
6 munaa
200g riisijauhoja
100g mantelijauhoja
30g maissijauhoja
2tl leivinjauhetta

Jos mukana olisi vielä ollut pähkinä allergisia, niin olisin heittänyt hanskat tiskiin.
Ohje kakkupohjan valmistukseen löytyy alla olevalta videolta.

Ohjeella tuli ihanan tiivis ja mehevä pohja. Kukaan ei huomannut, että kakkupohjassa oli käytetty jotain muuta kuin vehnäjauhoja. Taikina haisi ensin vähän oudolle, mutta lopputulos oli hyvä. Pohjasta on myös näppärä valmistaa muotokakkuja. Se tosin murustaa vehnäjauhokakkua enemmän, mutta minulla se ei ollut ongelma.

Yllä vielä muuntotaulukko vehnäjauhojen korvaamiseen.
Katso suuri jauhotietopakettini täältä!


Tämä pohja meni tähän Bowser linnakakkuun.

2 kommenttia:

  1. Tämänkin kakkupohjan voi varmaan pakastaa. Ainakin otan sen riskin :)
    Kiitos muuten ohjeesta! Just yhdistettävänä peruna-allergia ja gluteeniton..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3