Mississippi mud pie



Mississippiläinen mutakakku on eräänlainen variaatio perus mutakakusta, joka on keskeltä löysäksi jätetty suklaakakku. Oikeastaan leivonnainen muistuttaa enemmän piirakkaa kuin kakkua, mutta Suomessa mutakakku on käytetympi nimi. Mississippi versiossa on murotaikinapohja, jauhoton suklaatäyte ja kermavaahtoa. Minun piirakkani on puettu pääsiäisen väreihin!

Tämä ohje on Hummingbird bakeryn reseptikirjasta, joka on ehdottomasti paras leivontakirjani. Kirjassa ei ole mitään uskomattoman upeita kakkuja, vaan sen reseptit perustuvatkin täydelliseen makuun. Yleensä yhdestä leivontakirjasta testaa kahta tai kolmea ohjetta, mutta tästä kirjasta olen testannut jo ainakin puolia ohjeista! Jos pitäisi valita yksi kirja hyllystäni ja nakata muut roskiin, niin tuo olisi se säästynyt kirja.

Historiaa
Mississippi mud pie on usein yhdistetty eteläisen USA:n keittiöön. Sen nimi juontuu tiiviistä kakkupohjasta, joka muistuttaa Mississippi joen pehmeää törmää/rantaa/pengertä. Resepti on todennäköisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeen kehitetty, jolloin oli tärkeää leipoa jotain helppoa ja halpaa muutamasta raaka-aineesta. Ensimmäinen julkaisu Mississippi mutakakusta on vuodelta 1975.

23cm piirakkavuoka

puolikas annos murotaikinaa

Täyte:
150g tummaa suklaata
1/3dl vaaleaa siirappia
50g voita
6 munaa
3,3dl sokeria
½tl vaniljajauhetta

Päälle:
3dl kermaa
1tl vaniljasokeria

Painele piirakkataikina vuokaan. Nosta päälle pala leivinpaperia ja kuivia herneitä tai paistokuulia. Esipaista pohjaa 170 asteessa noin 10min. Poista herneet ja leivinpaperi ja paista pohjaa vielä toiset 10min.

Pohjan paistuessa valmista täyte. Laita suklaa, voi ja siirappi vesihauteeseen. Kuumenna seosta vähän väliä sekoitellen, kunnes se on tasaista. Vaahdota tällä välin munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja. Lisää hieman jäähtynyt suklaaseos vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan esipaistetun pohjan päälle.

Paista piirakkaa 170 asteessa 30-40min, kunnes täyte on hyytynyt, mutta tutisee vielä hieman keskeltä. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin yön yli. Piirakka kannattaa tarjoilla vasta seuraavana päivänä. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Nosta kermavaahto piirakan päälle ja nauti.


Huom!
Pohjaan voi ihan vapaasti käyttää valmis piirakkapohjaa. Täytettä tulee tällä ohjeella aika paljon, puolikaskin määrä olisi ehkä riittävä. Tai sitten voi käyttää kohtalaisen korkeaa piirakkavuokaa (4-5cm). 

Saatan olla vähän nirso, mutta minä ehkä hieman petyin tätän piirakkaan. Odotukset olivat korkealla, mutta lopputulos oli semmoinen keskinkertainen. Muropohja ja suklaa eivät olleetkaan täydellinen yhdistelmä. Lisäksi täytteestä tuntui puuttuvan jotain. Mutta kaikki vieraat ihastuivat tähän kovasti, joten ehkä olen vain liian vaativa. 

Minulla ei ole ihan perinteistä mutakakkuohjetta blogissani, mutta senkin voisi tänne lisätä, sillä ohjetta on kaipailtu mm. YouTubessa. Teen usein tätä dark chocolate mud cake kakkua, joka maistuu aidolle mutakakulle, mutta se paistetaan ihan läpikypsäksi. Kakun voi koristella normaalin täytekakun tapaan. Suosittelen ehdottomasti testaamaan tuota ohjetta!
 

Kommentit