Sveitsiläinen marenki (video)



Loihdin äitienpäiväksi näitä söpöjä ruusumarenkeja. Nämä kannattaa tehdä tavallista paksummasta marengista, jotta lopputuloksesta tulee siisti. Pursottaminen onnistuu parhaiten terälehtityllalla. Katso tyllistä lisää pursotustietopaketistani.

Näihin marenkeihin kannattaa käyttää joko italialaista marenkia tai sveitsiläistä marenkia. Tavallinen marenki on vähän liian löysää, mutta voi silläkin onnistua. Italialainen ja sveitsiläinen marenki muistuttavat paljon toisiaan koostumuksiltaan, mutta niiden valmistus poikkeaa toisistaan huomattavasti. Molemmissa kuitenkin valkuaiset kypsytetään, minkä vuoksi näitä suositaan paljon ulkomailla, jossa raa'at kananmunat voivat sisältää salmonellaa. Suomessa kananmunat ovat salminellavapaita. Molemmat marengit ovat tavallista marenkia jämäkämpiä ja niillä saa kauneimmat koristelut aikaan.


Itse käytän yleensä italialaista marenkia lähes kaikkeen. Myös marenkikreemin valmistukseen. Sen valmistukseen on kuitenkin käytettävä lämpömittaria ja se monelta puuttuu. Lämpömittarit eivät ole kalliita, mutta moni ei sitä ehkä tule ostaneeksi. Sveitsiläisen marengin valmistukseen ei välttämättä tarvita lämpömittaria.

Italialainen marenki on siitä kivempi, että sen valmistukseen voi käyttää yleiskonetta. Sveitsiläinen marenki vaatii vesihauteen. Mutta ei sekään mikään ylitsepääsemättömän työläs vaihe ole. Italialainen marenki onnistuu pastöroiduista tölkkivalkuaisistakin, mutta sveitsiläiseen marenkiin kannattaa käyttää tuoreita kananmunia!


Ripottelin muutaman marengin päälle mesiangervonkukkasokeria, jota ostin pieniltä markkinoilta. Makusokereita on helppo tehdä itsekin murskaamalla sokerin joukkoon esim. yrttejä ja kukkia.
 
Sveitsiläinen marenki

5 valkuaista
3 1/4dl sokeria

Katso teko-ohje videolta. Yllä olevalla ohjeella tulee jo ihan kiitettävä määrä marenkia. Sillä tulee myös isoin satsi marenkikreemiä. Jäähtyneen marengin joukkoon vatkataan 450g huoneenlämpöistä voita. Marengin/kreemin voi maustaa vaniljalla tai muilla aromeilla. Marenkia voi värjätä elintarvikeväreillä.

Tässä vielä muunnokset pienempiä satseja varten:

3 valkuaista
2dl sokeria

1 valkuainen
2/3dl sokeria



Kolmen valkuaisen satsista tulee kaksi pellillistä pieniä marenkeja. Marengit voi vielä kovettaa uunissa 125 asteessa (100 astetta kiertoilmalla) 35 min. Tämän jälkeen uunin lämpö käännetään kiinni ja marenkien annetaan vielä kypsyä sammutetussa uunissa jälkilämmöllä 20min. Marengit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä suljetussa rasiassa.

Tällä ohjeella tulee ihanan jämäkkä marenki, jolla on helppo pursottaa. Marenki on aika tahmaista eikä muistuta kreemiä ollenkaan, minkä vuoksi venäläiset tyllat eivät tämän pursottamiseen soveltuneet. Mutta muut tylliat sopivat. Nämä olivat todella hyvänmakuisia! Väittäisinpä että parempia kuin italialaisesta marengista tehdyt marengit.



Tein äitienpäiväksi myös tämän pienen minttu-suklaajuustokakun.
Koristelu on överityyliä.

Marianne juustokakku

18cm

Pohja:
1 pötkö Oreo minttu keksejä
40g voita sulana

Täyte:
2,5dl kermaa
200g tuorejuustoa
½dl sokeria
1pss Marianne crush
4 liivatelehteä
tilkka kuumaa vettä

Kuorrute:
100g suklaata
n.1dl kermaa




Minttu-suklaa on yksi suosikeistani. Minttu Oreoita saa nykyisin tavallisista ruokakaupoistakin. Tarkemmin juustokakun valmistuksesta voi katsoa vaikka tältä videolta. Suklaa ganachen valmistuksesta löytyy oma video täältä.


Prinsessapanta on nuoremman pojan tarhasta. Mussukat olivat lisäksi taiteilleet lahjaksi mukin, kukan ja ihanan sydämen pajunoksista. Maailman ihanimmat lapset!

Oikein ihanaa äitienpäivää kaikille! 💗
 

Kommentit

  1. Ihana marenkiohje... niin nopeakin. Ainoa ongelma minulla oli, että oli haasteellista saada tyllasta läpi. Oikeanlaista tyllaa sai vähän etsiä. Miten on, onko tässä keinoa tehdä tästä hiukan juoksevampaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan marenkiin jäänyt jotain lönttejä. Tämä yleensä tulee aika hyvin läpi.

      Poista
  2. Silkinsileää oli :), mutta kaikki käsivoimat täytyi käyttää, että jähmeä seos suostui tulemaan tyllan läpi. Voi olla, että on kiinni myös valkuaisten koosta (eivät olleet lilliputtimunia kuitenkaan), sokerin suhteellinen osuus mahdollisesti päässyt kasvamaan? Vispaukseen käytetty aika oli reseptissä mainittu, käytin myös lämpomittaria. Toki tietysti marenkien muodoista tuli aika täsmällisiä. Kuvista näkee, että sama marenki on kuitenkin ollut sinulla löysempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaan ollut sitten se kananmunien koko. Pitää katsoa löytäisinkö grammamäärää noille valkuaisille :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3