Daifuku Mochi | 大福 | Anko



Mochi on japanilainen riisikakku, joka tehdään sokeroidusta riisijauhosta. Vaikka mochia syödään ympäri vuoden, kuuluu se perinteisesti uuteen vuoteen. Mochista voi tehdä monia eri leivonnaisia. Yksi suosituimmista on Daifuku makeinen, joka on pehmeä ja pyöreä täytetty pallukka. 

Yleisin täyte on punapaputahna (red bean paste / anko). Se tehdään adsuki pavuista, joita saa mm. Ruohonjuuri ekokaupasta. Sokeroitua riisiä ja punapaputahnaa voi ostaa aasialaisista liikkeistä, mutta minä halusin käyttää tuotteita, joita saa ihan perus kaupoista. Siksipä käytin tavallista riisijauhoa ja reilusti sokeria. Punapaputahnankin keittelin itse.


Punapaputahna | Red bean paste | Anko

200g adsuki papuja
200g sokeria
vettä
ripaus suolaa

  1. Liota papuja kylmässä vedessä 8-12h.
  2. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut.
  3. Kaada pavut kattilaan. Lisää vettä 3-5cm papujen yläpuolelle. Kiehauta. 
  4. Kun vesi kiehuu, sulje liesi ja aseta kattilan päälle kansi. Anna tekeytä 5min.
  5. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut.
  6. Kaada pavut uudelleen kattilaan. Lisää vettä sen verran, että pavut juuri ja juuri peittyvät.
  7. Kiehauta seos. Pienennä lämpö keksilämmölle ja keittele seosta 1-1,5h. Lisää vettä välillä ja pidä seosta silmällä.
  8. Pavut ovat valmiita, kun ne mössääntyvät sormien välissä helposti.
  9.  Älä kaada vettä pois, vaan lisää suoraan sokeri kolmessa erässä.
  10. Keittele seosta vielä 15-20min vähän väliä sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu.
  11. Tahna on valmista, kun kattilan pohjaan piirretty viiva pysyy selkeänä parin sekunnin ajan.
  12. Nosta tahna kulhoon jäähtymään, älä jätä kattilaan. Tahna kiinteytyy lisää jäähtyessään.
  13. Tahnan voi vielä hienontaa sauvasekoittimella tasaiseksi. 
  14. Tahnan voi myös pakastaa pienissä minigrip-pusseissa.


Mochi

2dl riisijauhoja
3dl sokeria
2dl vettä

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. 
  2. Peitä kulho kelmulla.
  3. Lämmitä seosta mikrossa (900W) 3 minuuttia. Sekoita.
  4. Lämmitä seosta tarvittaessa lisää 15-30 sekunnin pätkissä, kunnes se alkaa kiinteytyä.
  5. Valmis seos on tahmaista taikinaa ja hieman läpikuultavaa.


  • Anna taikinan jäähtyä sen verran että siihen voi koskea. Taikina saa olla lämmintä, mutta ei kuumaa. Kauli taikina leivinpaperin päällä tomusokeria apunakäyttäen. Huomasin, että helpointa on kaulia pieni määrä taikinaa kerralla. Tomusokeria tarvitaan paljon. Jos massa kaikesta huolimatta tarttuu alustaan kiinni, on se todennäköisesti liian lämmintä. Älä kauli taikinaan liian ohueksi tai se repeilee.

  • Ota ympyrämuoteilla palasia taikinasta. Palaset kuivavat nopeaa, joten ne voi peittää kelmulla täyttämisen ajaksi.

  • Nosta taikinalle nöttönen täytettä ja sulje mochi palleroksi videon ohjeen mukaan. Täytin osan mocheista Nutellalla ja banaanilla.

 Punapaputahna daifuku maistui aika oudolle. Vähän perunamaiselle.. Kyllä pavut mielestäni kuuluvat ennemmin chili con carneen kuin makeisiin. Nutella-banaani mochi oli hyvää!

Vaikka raaka-aineita on vain muutama ja taikinakin syntyy nopeaa mikrossa, menee näiden väkertämiseen kuitenkin hetki aikaa. Taikina on tahmeaa ja täyttäminen kannattaa tehdä ihan rauhassa. Toki harjoittelulla näidenkin valmistus nopeutuisi huomattavasti. Rohkeasti testaamaan! Näitä oli hauska tehdä!

Kommentit