Kalavoileipäkakku



Tämä kakku meni samoihin ristiäisiin kuin tämä pupukakku. Kakku on uunipellin kokoinen ja mitoitettu 40 henkilölle. Suolaista tarjottavaa menee juhlissa yleensä aika paljon. En ole ihan varma menikö aineksia tarkalleen tämän verran, mutta muistelen että tein ohjeen näin:

Pohja:
2 pakettia paahtoleipää

Täyte:
400g kylmäsavulohi tuorejuustoa
200g tilli tuorejuustoa
200g ruohosipulituorejuustoa
1 prk creme fraichea
1 prk smetanaa
400g graavilohta
1 punasipuli 
7,5dl kermaa
10 liivatelehteä 
3/4dl kiehuvaa vettä

Kostutus:
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio

Kuorrute:
200g kylmäsavulohituorejuustoa
600g ruohosipulituorejuustoa
1 prk creme fraichea
1dl kermaa

Koristeeksi:
lehtipersiljaa
persiljaa
minitomaatteja
viinirypäleitä
graavilohta

Täyte:
Täytettä varten vaahdota kerma. Lisää tuorejuustot, creme fraiche ja smetana. Sekoita tasaiseksi. Hienonna graavilohi ja sipuli monitoimikoneessa hienoksi mössöksi. Lisää seokseen. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10min ja sulata ne sitten kiehuvaan veteen. Lisää seokseen koko ajan sekoittaen.

Täyttäminen:
Kiehauta 5dl vettä ja liuota kasvisliemikuutio siihen hyvin. Anna jäähtyä.
Vuoraa korkea uunipelti kelmulla. Asettele pohjalle paahtoleipäviipaleita tiiviisti. Leikkaa tarvittaessa leipäpaloja sopivan kokoisiksi. Kostuta leipäpalat. Suolainen kakku kannattaa kostuttaa todella hyvin. Kaada puolet täytteestä leipien päälle ja rakenna toinen leipäkerros. Kostuta ja kaada loput täytteestä päälle. Rakenna viimeinen leipäkerros, kostuta ja peitä kakku tiiviisti kelmulla. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vähintään 8h.

Kuorruttaminen:
Vaahdota kerma jämäkäksi vaahdoksi ja lisää muut kuorrutteen ainekset joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kuorruta kakku kauttaaltaan tuorejuustoseoksella. Laita kakku jääkaappiin ja kuorruta tarvittaessa uudelleen.

Pursottelin reunoille pursotuksia kori- ja tähtityllalla. Kuorrutteeseen saattoi mennä hieman enemmän aineksia mitä ylhäällä on mainittu. Touhusin kakun kimpussa niin antaumuksellisesti, että meni jo purkitkin sekaisin. Pursotuksia varten kuorrutteesta voi jättää kerman kokonaan pois.

Kakku oli niin massiivinen, että minulla ei ollut sopivankokoista alustaa sille. Laitoin kolme pahvinpalaa päällekäin, jottei kakku taittuisi liikutteluvaiheessa. Näiden massiivisten kakkujen kanssa saa olla todella tarkkana.


Vinkki!
Mikäli täyte on hyvin lötköä ja on vaarassa valua vuoan ulkopuolelle, nosta täyte jääkaappiin 15-30min ajaksi ennen kuin kaadat sen leipien päälle. 

Puolitetulla ohjeella voi tehdä 20x20cm neliökakun tai 24cm halkaisijaltaan olevan ympyrän muotoisen kakun.

Tämän kakun kanssa tuli sama ongelma kuin makeankin kakun kanssa. Päivää ennen juhlia perheeseen tuli sairaustapaus ja juhlat siirtyivät viikolla. Jouduin nakkaamaan molemmat kakut kuorrutteineen päivineen pakkaseen ja jännäämään miten seuraavalla viikolla käy. Tuorejuustokuorrute selvisi pakastuksesta kohtalaisesti, vaikka pääsikin kuivamaan hiukan. En kuitenkaan raskinut kaapia pursotuksia roskiin ja tehdä uusia tilalle. Pääsääntönä kuitenkin on, että kakku pakastetaan ennen kuorruttamista. Ja kerran pakastettua ja sulatettua kakkua ei saa uudelleen pakastaa.

Kommentit