Luukku 22: Christmas pudding - englantilainen hedelmäkakku (video)



Jouluvanukas on englantilainen perinnejälkiruoka, jota tarjoillaan jouluisin. Sen juuret johtaa ihan keskiajalle saakka. Jouluvanukas muistuttaa hedelmäkakkua ja siihen tuleekin paljon kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita. Makua kakku saa lisäksi piparkakkumausteesta ja brandysta. 

Vanukasta kutsutaan monesti myös nimellä "plum pudding", mutta kakku ei alunperin sisällä ollenkaan luumuja. Plum sanaa käytettiin aikoinaan rusinoille. Nykyisin sana kuvaa luumua. Kakun valmistus aloitettiin ennen jopa kuukautta ennen, jotta se sai maustua kunnolla. Alkoholi takasi säilyvyyden. 

Kakku kuuluu paistaa kypsäksi höyrystämällä. Tämä on kuitenkin työläs ja pitkä prosessi, joten minä päätin kokeilla tätä hauskaa jälkiruokaa pikaversiona! Löysinkin kivan ohjeen, joka onnistuu helposti mikrossa. Muokkasin ohjeesta vielä vähän suomalaiselle toimivamman.


10-15 hlö

500g kuivattuja hedelmiä (rusinoita, sukaatteja, kirsikoita ym)
1dl brandyä tai omenamehua
150g voita
1dl ruskeaa sokeria
2 munaa
125g omenahilloa (1 pilttipurkki)
1,5tl piparkakkumaustetta
1tl vaniljajauhetta
1dl vehnäjauhoja
3dl tuoreita leivänmuruja (korppujauhoja)

Minä uhmasin perinteitä ja lisäsin kakkuun luumuja. Käytin hedelmäsekoitusta (250g), jota löytää Suomesta joka kaupasta. Se sisältää mm. luumua, päärynää, omenaa, aprikoosia ym. Lisäksi laitoin joukkoon 250g rusinota. Hedelmäkakkuun on kuitenkin lupa laittaa omia suosikki hedelmiä kuivattuina. Leikkasin hedelmät saksilla pieniksi paloiksi, koska isot hedelmät eivät kakussa toimi.

  • Kaada hedelmien joukkoon brandy tai mehu. Kakkua varten voi käyttää mitä tahansa tuoremehua. Aseta kulhon päälle kelmu ja nosta se mikroon (400W) noin 10 min ajaksi, kunnes neste on imeytynyt hedelmiin. Anna jäähtyä.
  • Vaahdota voi ja sokeri.
  • Lisää kananmunat ja omenahillo. Hillona voi käyttää melkeinpä mitä tahansa hilloa. Alkuperäisessä ohjeessa oli kirsikkahilloa. Minä suosin leivonnassa paljon omenahilloa, sillä se sitoo kivasti kakkua yhteen.
  • Lisää joukkoon mausteet. Englannissa käytetään joulumausteena paljon mm. maustepippuria, korianteria, inkivääriä ym. Meidän luotettava piparkakkumauste toimi tässä oikein hyvin.
  • Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää joukkoon tuoreita leivänmuruja. Kaupan kuivat korppujauhot eivät toimi tässä yhtä hyvin, mutta hätätapauksessa niitäkin voi käyttää. Minä hienonsin omat leivänmuruni blenderissä paahtoleivistä.
  • Lisää lopuksi hedelmät ja sekoita lusikalla tasaiseksi.



Kakun kuuluu olla kupolin mallinen, joten taikinan voi paistaa uunin kestävässä lasikuhossa, joka on voideltu voilla ja pohjalle asetettu pieni pala leivinpaperia. Minä helpotin asiaa hieman ja paistoin kakun mikronkestävässä silikonikakkuvuoassa. 

Kaada taikina vuokaan, nosta vuoan päälle palanen leivinpaperia ja kypsennä 400W mikrossa 45min. Kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei saa jäädä märkää taikinaa kiinni. Anna jäähtyä. Luulen, että kakun voi paistaa myös uunissa 150 asteessa. Paistoaika on 3,5-4h.

Kakun päälle voi tehdä kuorrutteen valkosuklaasta tai tomusokerista ja vedestä. Minä hunnutin päälle hieman tomusokeria ja tarjoilin kakun kermavaahdon ja vaniljajäätelön kera.

Olen aina ollut aika epäileväinen brittiläistä keittiötä kohtaan, mutta tämä yllätti minut iloisesti! Kannattaa ehdottomasti testata! Mikäli haluaa kuitenkin suosia hieman suomalaisempaa joulukakkua, suosittelen kokeilemaan taatelikakkua tai maustekakkua.


Kommentit

  1. Hei!
    Epätoivoisena kyselen täällä julkaistun nutella torttutaikinapitkon ohjeen perään?? En muista kenen blogissa oli, osaatko vinkata ohjeen tähän?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3