tiistai 25. helmikuuta 2020

Wanhan ajan pikkuleivätTänään olisi jälleen vuorossa vanhan ajan leivontaa. Testaan pikkuleipäreseptiä vuodelta 1875. Löysin ohjeen Sarah Chrismanin youtube kanavalta. Sarah pukeutuu ja elää miehensä kanssa 1800-luvun tyyliin. Heidän kotinsa on myös sisustettu pelkästään viktoriaaniseen tyyliin eikä heillä ole esim. sähköjä. Hänen kanavansa on hyvin mielenkiintoinen, kannattaa käydä tsekkaamassa!

 


Viktoriaaniset keksit
 
400 g vehnäjauhoja
225 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl melassia
1 rkl ruokasoodaa
1 rkl korianterin siemeniä
jauhettua inkivääriä maun mukaan

Sekoita melassi ja ruokasooda keskenään. Sekoita, kunnes seos vaalenee karamellimaiseksi. Lisää voi, mausteet ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.

Taikinan voi kaulia levyksi ja siitä voi ottaa palasia keksimuoteilla, jolloin tulee rapeita ja ohuita keksejä. Taikinasta voi myös pyöritellä palloja, jolloin tulee pehmeämpiä ja paksumpia keksejä.

Ohjeessa lukee: "bake in a quick oven about 8-10min". Tämä tarkoittaa noin 190 asteista uunia. Paksumpia keksejä voi paistaa 8-10min. Ohuita 5-6min. Ohjeella tulee 30-40 pikkuleipää.

1800-luvulla uunit lämmitettiin puilla, joten niiden lämpötilaa oli vaikea pitää vakiona. Tämän vuoksi leivonnaisia oli tarkkailtava jatkuvasti paistumisen lomassa.
Melassi on paksu siirappimainen aine, jota saadaan sokeriruo'on mehusta tai sokerijuurikkaasta sivutuotteena sokerin valmistuksessa. Melassi sisältää 60% sokeria. Sen lisäksi siinä on orgaanisia happoja, vitamiineja ja suoloja.

Ravintoarvot 100 grammaa kohden:

proteiinia 1,9 g
hiilihydraatteja 74,7 g
rasvaa 0,2 g
kalsiumia 596 mg
magnesiumia 197 mg
rautaa 21,7 mg
kaliumia 2 421 mg
B6-vitamiinia 0,3 mg.
Nämä keksit maistuivat todella voimakkaasti melassille. Raaka taikina maistui ihan mämmiltä, mutta valmiit keksit eivät enää. Keksit ovat super makeita ja tuhteja, joten 2 kpl on ehdoton maksimi tai muuten saa kauhean sokerihumalan. Nämä ovat kivaa vaihtelua nykyajan höttöisiin kekseihin. Todella mielenkiintoinen ohje, kannattaa kokeilla kotona!0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3