Laitan koko ohjeen tähän, mutta alkuun heti varoituksen sana! En ikinä suosittele tekemään donitseja niin että ne kohotetaan leivinjauheella ja sen jälkeen paistetaan öljyssä! Jos donitsit uppopaistetaan, kannattaa taikina tehdä pullataikinan tapaan hiivasta. Jos donitsit kohotetaan leivinjauheella, kannattaa ne paistaa uunissa. 4. jakson tehtävänantoon kuului kuitenkin perinteiset donitsit, eli ne oli pakko valmistaa niin, että kohotusaineena toimi leivinjauhe.
Täältä löytyy munkkien ohje.
Täältä uunidonitsien.
Donitsit
Paistamiseen
1 litra öljyä
• Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi.
• Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, kerma ja rasva. Sekoita lusikalla tai nuolijalla. Lopuksi voit sekoittaa myös käsin.
• Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 15 minuuttia.
• Kauli donitsitaikina 1–1,5 cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla.
• Ota levystä noin 10 cm ympyrämuotilla (tai lasilla) palasia. Tee palojen keskelle n. 1,5 cm reikä pienellä tyllalla.
• Tee myös kaksi minidonitsia 5 cm ympyrämuotilla, reikä saa olla noin 1cm levyinen. Jos käytettävissä ei ole mitään minimuottia, reiän voi tehdä sormillakin.
• Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja kypsennä donitseja kuumassa rasvassa pari minuuttia molemmin puolin. Kun donitsit ovat kypsiä, nosta ne talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Anna donitsien jäähtyä.
•
Kuumenna sokeri, vesi sekä
glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa
hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan.
Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä.
•
Kaada 115-asteinen seos jäähtymään
astiaan, jossa aiot sen vatkata.
•
Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja
vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi.
Pomadan käyttö
•
Lämmitä pomada mikrossa 10 sekunnin
pätkissä, kunnes se on noin 40 asteinen.
•
Lisää vettä teelusikallinen
kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa,
muttei lötköä. Ikään kuin paksua juoksevaa hunajaa.
•
Salmiakkipomadaa varten lisää kaksi
pötköä apteekin salmiakkijauhetta pomadan sekaan. Lisää myös mustaa
elintarvikeväriä.
½ dl sokeria
1/4 tl vaniljajauhetta
•
Vaahdota valkuainen
sähkövatkaimella.
•
Lisää sokeri ja vaahdota seosta,
kunnes se on paksua ja kiiltävää.
•
Pursota pienellä tähtityllalla 20
erikokoista marenkinöttöstä pellille leivinpaperin päälle. Voit käyttää myös
muita pieniä tyllia pursottamiseen. Säästä loppu marenkimassa.
•
Paahda marenkeja 125 asteessa
20-30min, kunnes marengit irtoavat leivinpaperista helposti. Anna jäähtyä.
1 rkl rypsiöljyä
•
Sulata suklaa mikrossa puolella
teholla 30 sekunnin pätkissä tai vesihauteessa. Säästä kuitenkin kaksi palasta
koristelua varten.
•
Voit myös temperoida suklaan
halutessasi (kts ohjeet lopusta).
•
Lisää joukkoon rypsiöljyä ½
teelusikallista kerrallaan, jos suklaa vaikuttaa paksulta. Suklaan on oltava
sen verran löysää, että donitsit on helppo dipata siihen eikä suklaa jää
paakkuiseksi. Mutta suklaa ei saa myöskään valua donitsin päältä pois.
Suklaakoristeet
2 tl kaakaojauhetta
•
Kaada sula tumma suklaa
koristemuotteihin ja nosta pakkaseen jähmettymään.
•
Sulata valkosuklaa mikrossa
puolella teholla 30 sekunnin pätkissä ja kaada se simpukkamuotteihin. Nosta
pakkaseen jähmettymään.
•
Kumoa koristeet muoteista ja
sivele maitosuklaakoristeiden pintaan pensselillä kimalletomuväriä.
Valkosuklaiden päälle voi sivellä hieman kaakaojauhetta ohuelti.
Maapähkinäkreemi
1,5 dl tomusokeria
2 rkl sileää maapähkinävoita
•
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi
vaahdoksi.
•
Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi.
Salmiakkidonitsit
Asettele
koristeeksi marenkeja ja marjoja (mustikka sekä karhunvatukka).
Voit
myös murskata muutaman marengin hienoksi muruksi ja käyttää sitä koristeluun.
Dippaa
päällimmäinen puolikas sulassa suklaassa
Levitä
donitsin alimmalle puolikkaalle sulaa suklaata ja pursota tähtityllalla
maapähkinävoikreemiä päälle.
Koristele
donitsit suklaakoristeilla, marengeilla ja marjoilla.
Voit
myös raastaa suklaata donitsien päälle viimeistelyä varten.
Suihkuta
donitsien päälle vielä hieman pronssispraytä.
Dippaa yksi normaalikokoinen ja yksi minidonitsi salmiakkipomadaan.
Dippaa
samalla tavalla yksi normaalikokoinen ja yksi minidonitsi suklaaseen.
Nosta
pienet donitsit isompien päälle.
Koristele
donitsit suklaakoristeilla ja marjoilla.
Pursota
ylijäämä marenkia donitseille ja polta marengin pinta butaanipolttimella.
Minun piirakka sai vähän kritiikkiä koristelusta, mutta maun ja rakenteen puolesta se kiiri kolmannelle sijalle. Itsehän en pidä siitä että piirakat koristellaan niin että jokaisessa palasessa on pursotuksia, vaan tykkään modernimmasta tyylistä. Mutta makuasia tämäkin.
Kiitos jälleen kerran kaikille ihanille leipureille!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3