Kirsikkajäätelöä on vaikea löytää Suomesta ja tälläkään hetkellä ei taida olla kuin yksi merkki myynnissä. Ulkomailla kirsikkajäätelö on yhtä menestynyt tuote kuin vaniljajäätelö Suomessa. Vaikka en itse kirsikkajäätelöä siedä, molemmat poikamme pitävät siitä kovasti. Siksipä päätinkin kehitellä täydellisen kirsikkagelatoreseptin! Tämä onnistuu helposti myös vegaanisena.
Aito gelato ei sisällä maku- tai väriaineita, mutta ei ole vakavaa jos niitä joutuu käyttämään. Minä sain ystävältä itse tehtyä kirsikkasiirappia, joka on tehty nimenomaan puhtaista raaka-aineista. Tässä tuotteessa on kuitenkin aika mieto maku, joten jos pitää kirsikka-aromista, kannattaa tähän melkeinpä käyttää aromisoitua siirappia, jota löytää mm. kahvilatarvikkeita myyvistä kaupoista (esim. Crema). Lisäksi kirsikka-aromia löytää leivontatarvikeliikkeistä.
Tätä jäätelöä varten kaikki ainekset vain sekoitetaan kulhossa tasaiseksi eikä mitään tarvitse vaahdottaa tai kuumentaa.
Gelaton valmistus jäätelökoneella:
Mikäli
käytät jäätelökonetta, kaada seos suoraan jäätelökoneeseen. Ei-kompressorikone täytyy esivalmistella, mutta nämä ohjeet tulevat koneen mukana.
Kompressorikone
on kookas ja kallis, mutta se jäähdyttää seosta koko ajan mikä
nopeuttaa jäätelön valmistusprosessia. Lisäksi kompressorikoneet ovat
tarpeeksi tehokkaita gelaton valmistukseen. Ei-kompressorikoneet
ovat usein halvempia ja näppärän pieniä, mutta niiden teho on huono.
Lisäksi jäätelön valmistus ei-kompressorikoneella on todella aikaa
vievää, koska kulhot täytyy laittaa pakkaseen edellisenä päivänä, jotta
ne ovat käyttövalmiit. Lisäksi kulhoja voi käyttää vain kerran, minkä
jälkeen ne täytyy taas pakastaa. Kompressorikone vaatii vain nopean
puhdistuksen ja on taas käyttövalmis.
Gelaton valmistus ilman jäätelökonetta:
Gelaton
voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Tällöin seos kaadetaan rasiaan
ja pakastetaan vähintään 5h ajan. Seosta täytyy sekoittaa
sähkövatkaimella aluksi 30min välein, kunnes seos alkaa jähmettymään.
Tämä estää jäätelöä kristalloitumasta ja muuttumasta jääkimpaleeksi. Kun
seos on liian jämäkkää vatkaimelle, kannattaa sitä pyöritellä tunnin
välein vielä lusikalla, jotta jäätelöön tulee kuohkeutta ja pehmeyttä.
Jähmettyneen jäätelön pelastaminen:
Jos
käyn niin, että unohtaa sekoittaa jäätelöä, tulee jäätelöstä mehujäätä
muistuttava kimpale. Tilanteen voi pelastaa vielä niin, että lusikoi tai
leikkaa kimpaleen tehosekoittimeeseen tai blenderiin. Palasia
hienonnetaan niin kauan, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Tämän
jälkeen seos laitetaan vielä pakkaseen jähmettymään. Tällä keinolla
jäätelöstä tulee pehmeää ja herkullista. Jotkut italialaiset valmistavat
gelaton aina tällä tyylillä.
Jos haluaa tehdä kirsikkasiirapin itse, voi käyttää seuraavaa reseptiä:
2,5 dl sokeria 2 dl kirsikkamehua
Laita mehu ja sokeri kattilaan. Keittele keskilämmöllä, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.
Tässä vielä ohje nätteihin kaviaarihelmiin, joista tulee kivanmakuisia, kun ne tehdään suoraan siirapista.
Kaviaarihelmet
n. ½ dl kirsikkasiirappia 1 tl liivatejauhetta 3 tl vettä
n. 1 dl rypsiöljyä
Laita rypsiöljy pakkaseen 30-60 min ajaksi.
Sekoita liivatejauhe ja vesi keskenään. Anna turvota pari minuuttia huoneenlämmössä.
Lämmitä seosta sen jälkeen mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3