Koko Suomi leipoon semifinaali on nyt ohi ja finaalissa ollaan! 🎉
Olin super innoissani tästä, mutta muistan että jännitys alkoi pikku hiljaa taas hiipiä kisaan mukaan. Finaalipaikka yksistään on huima saavutus, mutta kilpailuhenkisenä ihmisenä lähden aina hakemaan voittoa. Kauden 9 finaali tulee tasan viikon päästä!
Tässä jaksossa tehtiin mm. Charlotte-kakku, joka on vanukasmainen jälkiruoka. Tätä ei pidä sekoittaa Charlotte russeen. Kakku ympäröidään perinteisesti kekseillä, mutta minä päätin ottaa huiman riskin tässä vaiheessa ja iskin keksit kakun päälle. Reunoilla on pelkästään raitamaista kuviota. Minua jännitti ihan kamalasti mitä tuomarit tästä sanovat, mutta onneksi he arvostivat ideaa. Keksithän ovat kakun ympärillä, mutta eri koordinaatistossa.
Kakussa on täytteenä saksalainen kreemi, joka tehdään vanukaspohjaan. Lisäksi täytteenä on mantelikrokanttia, joka tuo ihanaa kinuskista makua ja rapeutta täytteeseen. Tuomarit pitivät kakusta, mutta he suosittelivat kostuttamaan kääretorttupohjaa toiselta puolelta, jotta kakkuun tulee vähän kosteutta lisää. Kovin paljoa kostutuslientä ei kannata laittaa, jotta kakku pysyy kasassa.
Kääretorttulevy
6 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 rkl punajuurijauhetta
•
Raidallista ja pursotettavaa kääretorttulevyä
varten kannattaa perusohje tehdä 1,5-kertaisena, jotta taikinaa riittää varmasti koko
pellille.
•
Vaahdota kananmunat ja sokeri.
•
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää
seokseen. Sekoita nuolijalla.
•
Jaa seos kahteen osaan.
•
Lisää toisen taikinan joukkoon punajuurijauhe ja
sekoita varovasti tasaiseksi.
•
Pursota taikinat pellille leivinpaperin päälle
raidoiksi.
•
Paista 200 asteessa kiertoilmalla noin 10 min.
•
Kumoa kypsä kääretorttulevy leivinpaperin
päälle.
•
Kääri kypsä kääretorttulevy leivinliinan sisään
jäähtymään lyhyeltä sivulta.
•
Kun levy on jäähtynyt, siisti reunat, jolloin
saat tasaisen suorakulmion.
Ladyfingers
2 kananmunaa
60 g sokeria
½ tl vaniljajauhetta
80 g vehnäjauhoja
4 tl maissitärkkelystä
1 dl tomusokeria
•
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
•
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
•
Vaahdota keltuaiset, puolet sokerista ja vanilja
kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
•
Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Lisää
loppu sokeri ja sekoita tasaiseksi.
•
Sekoita valkuaisvaahto varovasti keltuaisvaahdon
joukkoon.
•
Siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita varovasti
tasaiseksi massaksi.
•
Pursota taikinasta 10 cm pötköjä leivinpaperin
päälle.
•
Siivilöi keksien päälle tomusokeria.
•
Paista 175 asteessa 12-15min.
•
Anna jäähtyä.
•
Leikkaa keksit puoliksi ja muovaa jokaisen palan
toinen pää suipoksi, jotta keksit saa aseteltua nätisti ympyränmuotoon kakun
päälle.
Saksalainen vanukaskreemi
2 dl täysmaitoa
1 tl vaniljajauhetta
1 rkl maissitärkkelystä
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
120 g huoneenlämpöistä voita
•
Sekoita maissitärkkelys ½ desilitraan kylmää
maitoa.
•
Vaahdota keltuainen ja sokeri.
•
Kuumenna loppu maito kiehuvaksi ja lisää sitä 2
rkl keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen.
•
Kaada keltuaisseos kattilaan maidon sekaan ja
sekoita koko ajan.
•
Lisää myös maissitärkkelysseos ja sekoita koko
ajan.
•
Keittele seosta pari minuuttia koko ajan
sekoittaen, kunnes se sakenee.
•
Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.
•
Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi.
•
Lisää vanukas joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Mantelikrokantti
50 g mantelirouhetta
50 g sokeria
50 g voita
½ rkl vehnäjauhoja
1 rkl kermaa
•
Mittaa ainekset kattilaan.
•
Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä
lämpö sen jälkeen keskilämmölle.
•
Keitä seosta koko ajan sekoitellen
noin 5 minuuttia.
•
Anna seoksen jäähtyä lähes
huoneenlämpöiseksi.
•
Nostele lusikalla pellille
harvakseltaan (n. 9 per pelti) pieniä (n. 1 rkl) kokkareita.
•
Paista 175 asteessa 4-6 minuuttia,
kunnes reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi.
•
Anna jäähtyä kokonaan pellillä.
Kostutus
1 dl vettä
1 dl sokeria
Keitä vettä ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä.
Kakun kokoaminen
•
Levitä kreemi kääretorttulevylle paistopuolelle.
Säästä 2 rkl kreemiä myöhemmäksi.
•
Leikkaa kääretorttulevystä kolme tasalevystä
suikaletta. Kostuta levyt toiselta puolelta.
•
Riko mantelikrokantti käsin 1-2 cm kokoisiksi
paloiksi ja levitä ne kreemin päälle tasaisesti.
•
Kääri ensimmäinen suikale rullalle ja nosta se
pystyy tarjoilualustalle.
•
Kääri toinen suikale ensimmäisen ympärille ja
toista sama viimeisen suikaleen kohdalla.
•
Voit kiinnittää kääreotorttulevyn palaset
toisiinsa kreemin avulla.
•
Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vartiksi.
Koristelu
2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
1 dl mantelijauhetta
1 sitruuna
3 mansikkaa
1 dl pensasmustikoita
1 dl vadelmia
•
Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tomusokeri ja
mantelijauho.
•
Raasta sitruunasta kuori ja lisää kermaseokseen.
•
Pursota kerma kakun päälle tähtityllalla, mutta
ei reunoille. Ja ole tarkkana, ettei massa pursua sivuille päin. Säästä vajaa
desi kermaa myöhemmäksi.
•
Asettele keksit kakun päälle ympyrään.
•
Pursota loppu kerma päälle keskelle, jotta
marjat saa kiinnitettyä siihen.
•
Asettele keskelle tuoreita marjoja. Mansikoiden
kantoja ei tarvitse poistaa.
Teknisenä tehtävän oli jälleen suolaista leivontaa, mitä inhoan! 😡 Aloin jo kiroamaan huonoa tuuriani, sillä puolet kisan teknisistä tehtävistä olivat olleet suolaisia leivonnaisia. Kaikissa makeissa pärjäsin hyvin, mutta mokat tulivat juuri suolaisissa. Varsinkin kaikki leipä- ja sämpylätaikinat ovat inhokkejani, sillä en juurikaan tykkää leivästä. Pahimpia ovat sämpylät ja hapanjuurileivät. Paahtoleipä ja limppu on ihan jees. Ruisleipä menee kerran kuussa.
Tehtävänä oli siis tehdä focacciaa, joka on italialainen tylsä ja pahanmakuinen leipä. Olen syönyt sitä monta kertaa, enkä todellakaan pidä siitä. Oli ihan kauheaa tehdä tätä taikinaa, sillä en ollut varma öljyn määrästä. Taikinaa tulee uittaa oliiviöljyssä,niin että se lähes hukkuu ja luulin näin tekeväni, mutta leipä jäi silti liian kuivaksi. En kyllä olisi uskaltanut enempääkään öljyä laittaa.. Pilalle leipä ei varsinaisesti mennyt ja tuomaroinnissa erot olivat todella pieniä. Leipä tuli vielä koristella kasviksilla ja tästä sain kyllä tuomareilta kehuja. Mutta leipäreseptejä ei minun blogistani juuri kannata etsiskellä.
Olihan meillä hauska porukka! Muistan miten aamupalapöydässä tuntui oudolta, kun väki vain väheni. Olisi kyllä ollut ihanaa, jos koko porukka olisi saanut olla koossa koko kilpailun ajan, vaikka yksi aina putosikin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3