Kuudes Koko Suomi leipoo jakso on nyt ohi ja tällä kertaa minä sain päivän parhaan leipurin essun! Päivän teemana oli terveysleivonta ja sehän on minulle todella tuttua.
Teknisenä tehtävänä oli ranskalainen omenapiirakka, Tarte Tatin, jota olen kerran aiemmin tehnyt. Terveysleivonnan hengessä valkoista sokeria ei saanut käyttää, vaan piirakan valmistuksessa käytettiin mm. koivu- ja kookossokeria. Toinen päivän teema oli vastuullisuus, joten hävikkiä ei saanut juurikaan syntyä.
Hieman meinasi tulla hikikarpaloita pintaan, sillä sotkin teknisen tehtävän alussa koivu- ja kookossokerin keskenään, mutta kerkesin onneksi korjata tilanteen. Nukuin kisaviikkona sen verran huonosti, että teknisen tehtävän ensimmäiset 30 minuuttia meni siihen että yritin saada itseäni hereille.. Onneksi tämä tehtävä oli minulle kohtuu helppo, sillä olen myös tottunut käsittelemään omenoita ja karamellisoimaan niitä. Kilpailun edetessä tehtävät toki muuttuvat haastavimmiksi, mutta minulle tämäntyyliset ohjeet sopivat paremmin kuin leivät ja pullat.
Teknisen tehtävän voitto meni minun omenapiirakalle. 💕 Lisäksi kylkeen valmistettiin kaneli-sitruunavaahto. Sain kehuja omenoiden karamellisoinnista ja asettelusta. Ohjeessa käskettiin leikata omenat neljään osaan, mutta minä leikkasin ne kahdeksaan osaan, koska muutoin omenat eivät olisi ikinä kerenneet kypsyä ja toiseksi ne olisivat olleet vaikea asetella kauniisti. Kannatti taas olla hieman kapinallinen. Kisan edetessä ohjeet kävivät vajaavaisemmiksi ja omia taitoja joutui käyttämään enemmän ja enemmän.
Tein Tarte Tatin piirakkaa vuonna 2019 hieman erilaisella reseptillä.
Pidin tästä kisaohjeesta enemmän ja aion tehdä sitä varmasti kotona vielä uudelleen.
Taidonnäytetehtävässä tein vadelmaisia välipalaleivoksia, joissa on granolapohja ja hasselpähkinä-suklaakastiketta. Koristeena on kookoskermapursotus ja pensasmustikoita. Olin todella tyytyväinen näihin, sillä olin niitä harvoja, joka teki makean terveysleivonnaisen.
Terveellinen vadelma-suklaaleivos
10 kpl
Pohja
3/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl cashew-pähkinöitä
½ dl kookoshiutaleita
1,5 rkl rypsiöljyä
1,5 rkl vaahterasiirappia
1-2 tl ceylonkanelia
•
Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, pähkinät ja
kookoshiutaleet. Mausta seos kanelilla.
•
Lisää öljy ja siirappi. Sekoita.
•
Paahda mysliä 175 asteisessa uunissa noin 15min.
Kääntele seosta paistamisen puolessa välissä.
•
Voit paahtaa suklaakerrokseen tulevat
hasselpähkinät samaan aikaan myslin kanssa.
•
Anna myslin jäähtyä ja hienonna se sitten
karkeaksi muruksi max 1 min ajan.
•
Jätä pohja vielä odottamaan täytteiden
valmistumista.
Vadelmakerros
•
Keitä vadelmat
kattilassa, mikäli ne ovat ulkomaisia.
•
Purista sitruunasta
mehua ½ dl ja lisää vadelmien joukkoon.
•
Hienonna pähkinöitä
tehosekoittimessa pari minuuttia.
•
Lisää joukkoon
vadelmat, vanilja, öljy ja hunaja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi noin 5 min ajan.
•
Laita vesi ja agar
agar kattilaan. Keittele seosta tasan 2 min.
•
Lisää agar seos
vadelmaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
•
Lusikoi seos
pieniin silikonisiin annosvuokiin, joiden leveys on noin 5cm ja korkeus noin
7cm. Lusikoi seos ruokalusikallinen kerrallaan, jotta kakuista tulee
samankokoisia. Tasoita pinta ja nosta vuoka pakkaseen noin tunniksi.
Suklaa-hasselpähkinätahna
•
Paahda pähkinät
pannulla tai uunissa 175 asteessa 12-15min. Voit paahtaa pähkinät samaan aikaan
myslin kanssa.
•
Mikäli pähkinöissä
on kuori, poista se pyyhkeen avulla.
•
Hienonna pähkinät
tehosekoittimessa tahnaksi 5-10 min ajan.
•
Lisää muut aineet
ja sekoita tasaiseksi.
•
Lisää 4-5
ruokalusikallista suklaaseosta myslin joukkoon.
•
Painele 1-2 tl
mysliä jokaiseen vuokaan vadelmatäytteen päälle ja nosta vuoka vielä kylmään
vähintään vartiksi.
• Suklaatahnaa voi myös hieman jämäköittää kylmässä. Mikäli se kerkeää jähmettyä liikaa, voi tahnaa pehmittää mikrossa 5 sekunnin pätkissä.
Kun leivokset ovat jähmettyneet, kumoa ne muotista ja lusikoi suklaatahnaa leivosten päälle koristeeksi. Koristeeksi pursotin kookoskermavaahtoa ja pensasmustikanpuolikkaita, jotka leikkasin kauniisti terävällä veitsellä.
Nämä hauskat limeshotit eivät ohjelmassa juurikaan saaneet ruutuaikaa, mutta minusta nämä olivat hauska pieni lisä leivonnaisille.
Lime-inkiväärishotit
•
Halkaise limet kahtia poikittain ja purista
niiden mehu kattilaan.
•
Laita joukkoon kuorittu inkiväärin palanen.
•
Lisää erytritolia maun mukaan.
•
Lisää agar.
•
Keitä seosta 2 min.
•
Poista inkivääri.
•
Nosta limenkuoret silikonisiin muffinivuokiin,
jotta ne pysyvät pystyssä.
•
Kaada seos takaisin limen kuoriin. Siivilöi mehu
tarvittaessa.
•
Nosta limet pakkaseen jähmettymään.
•
Kun hyytelö on jähmettynyt, leikkaa limet
siivuiksi terävällä veitsellä.
Minulta on tulossa vielä toinenkin video tästä aiheesta, sillä teemme Hannan kanssa hänen terveyspizzojaan, jotka saivat paljon kehuja kutosjaksossa! Tämä video on tulossa ulos ihan piakkoin.
Onnea! Nämä leivokset näyttivät / näyttävät kyllä niin hyviltä, että otan kyllä reseptin talteen :)
VastaaPoistaKiitos 💛 Kakkumonsteri
Poista