Homemade Dulce de leche



Dulce de leche eli kinuskiksi keitetty kondensoitu maito. Kondensoitua maitoa (sokeroitua maitotiivistettä) voi ostaa tölkeissä marketeista sellaisenaan tai valmiiksi kinuskiksi keitettynä. Maidosta saa kinuskia keittämällä tölkkiä vedessä 2-2,5h keskilämmöllä. Maito muuttuu tölkin sisällä kinuskiksi. Kermasta ja fariinisokerista keitetty kinuski menee helposti kivikovaksi enkä yleensä käytä sitä missään leivonnassa. 

Sokeroitua maitotiivistettä (condensed milk) voi käyttää esim. fudge karkkeihin, jäätelöön, kekseihin tai juustokakkujen täytteeseen.

Kaupoista löytyy myös makeuttamatonta maitotiivistettä (evaporated milk), jota tulee mm. erilaisiin piirakoihin.
 
Dulce de lecheä voi käyttää makeisiin, kakun tai muffinssien täytteeksi, pursotuksiin kermaan tai kreemiin sekoitettuna, piirakoihin, jäätelöön ym ym.

Tämä kinuski on todella ihanaa ja sata kertaa parempaa kuin kaupan teollinen kinuski!
Lisäksi tämä on lisäaineetonta ja tarvittaessa tämän voi tehdä laktoosittomaksi.
Kinuskista saa myös vegaanista, käyttämällä kasvimaitoa!

Tällä reseptillä tulee noin 2-3dl kinuskia.

1l täysmaitoa
460g (n.5dl) sokeria
1tl ruokasoodaa
1tl vanilja-aromia


 Laita maito paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna, kunnes se höyryää. Lisää muut aineet ja sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna kiehua miedolla lämmöllä, niin että seos kuplii koko ajan. Jos levy on liian kuuma, nousee pinta liikaa ja seos tulee yli. Minun levyssäni on asteikko 1-9 ja käytin 4-5 seosta keitellessä. Seosta täytyy keittää yli tunti.


 Poista vaahtoa 15min välein reikäkauhalla tai siivilällä.


Tältä seos näyttää noin puolen tunnin jälkeen.
Seos on vielä todella löysää, mutta alkaa jo vaihtaa väriä. 


Tunnin kohdalla seos on jo tummempaa, mutta vielä todella juoksevaa.
Kevyt maidosta tehdessä seosta täytyy keittää pidempään. Jopa 2h. 


Kun seos on kiehunut tunnin, kannattaa sitä tsekata hieman tiheämpään.
Vaahtoa kuoritaan yhä pois.


Tässä seos alkaa jo selkeästi paksuuntua ja sitä kannattaa tsekata ihan 1-2min välein, koska se pian muuttuu paksuksi ja karamellimaiseksi.


Tässä seos on valmis. Seos on paksuhkoa, mutta lusikalla nostettaessa se kuitenkin tippuu siitä vielä helposti. Seos jähmettyy jäähtyessään.


Kaada seos siivilän läpi kulhoon ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Tämä kotitekoinen kinuski oli niin hyvää, että meinasin syödä sen sellaisenaan. 
Aikaahan tähän vähän vierähtää. Kokeile myös nopeampaa ohjetta maailman parhaaseen kinuskiin!



Kommentit

  1. Kaikista helpoin kinuski on ku sen tekee kermasta ja sokerista. Eli sokeri sulatetaan ensi kattilassa ja sitten lisätään kerma ja keitetään miedolla lämmöllä n. 20 min. Ei tarvi siivilöidä tai mitään ja kinuskia tulee tuosta n. 1dl. Kerman ja sokerin suhde on 1dl sokeria 2dl kermaa ja 2dl sokeria 4dl kermaa jne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän. Mutta kuten tekstissänikin jo mainitsin, niin en oikein pidä tuolla reseptillä tehdystä kinuskista.

      Poista
  2. Tää on tosissaan aivan ihanaa!! Kiva, että laitoit ohjeen blogiisi :)) nam!

    VastaaPoista
  3. Hyvänkuulloinen ohje. Keittely tosiaan vie hieman aikaa, mutta lopputulos on taatusti ihana :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3