tiistai 26. heinäkuuta 2016

Terveellisiä jäädykkeitäLuvassa lisää terveellisiä jäädykkeitä!
Kokeilin mansikkajäädykettä, vesimelonijäädykettä ja vaahterasiirappijäätelöä.
 
Aiemmin tekemäni avocado-suklaa ja kookos-suklaajäätelö ohjeet löytyvät täältä.
Tänään onkin vuorossa superterveellisiä jäädykkeitä, jotka ovat hyvin pitkälti sorbetin tapaisia. Lopussa vielä vaahterasiirappijäätelö. Suosittelen ainakin näihin kahteen ensimmäiseen jäätelökonetta parhaan koostumuksen aikaansaamiseksi.

MansikkajäädykeEnsimmäiseksi mansikkajäädyke. Raaka-aineita tarvitaan vain yksi - mansikat!
Hienonna mansikat blenderissä ja pyöräytä seos jäätelökoneessa. That's it.
 


Minulla on obh nordican jäätelökone, jossa on kaksi pientä kulhoa. Molempiin mahtuu noin puoli litraa jäätelöä. Tämä on meille ihan riittävä, sillä harvoin tarvitsemme suurta määrää jäätelöä. Samalla voi tehdä kahta eri makuakin. Usein teen esim. vaniljajäätelöä, johon tarvitaan keltuainen ja jäljelle jäävästä valkuaisesta tulee sitten sorbettia. Koneella tulee ihanan pirtelömäistä jäätelöä. Mikäli haluaa jämäkämpää, voi jäätelön laittaa vielä pakkaseen pyörimisen jälkeen. Kone ei vie myöskään paljoa tilaa. Tämä julkaisu ei ole mitenkään sponsoroitu. Pidän vain tästä koneesta. Vaniljajäätelön ja sorbetin ohjeet tätä konetta varten löytyy täältä.

 

Tähän mansikkajäädykkeeseen voisi lisätä myös valkuaisen, vettä ja sokeria, jolloin tulisi varsinaista sorbettia. Tarkemmat ainemäärät löytyvät tuon yllä olevan linkin takaa vadelmasorbetin yhteydestä. Mutta mansikat ovat niin makeita, että sokeria ei mielestäni näihin tarvita. Toki jotain makeutusta voi pienen määrän laittaa, mikäli sitä kaipaa. Valkuaisesta saisi tietenkin proteiinia ja hieman enemmän kuohkeutta. Mutta pelkistä mansikoista tehtynä tämä jäädyke on niin superhelppo ja nopea.

 
Vinkki!
Jäädykkeen joukkoon voi lisätä myös koivusokeria, hunajaa, chia-siemeniä, proteiinijauhetta, spirulinaa ym superruokaa tuomaan lisää terveellisyyttä.
 
Vesimelonijäädyke


Tämä ohje on oikeastaan identtinen tuon mansikkajäädykkeen kanssa. Soseutin vain vesimelonia mehuksi ja pyöräytin jäätelökoneessa. Mikäli ei omista jäätelökonetta, voi seoksen iskeä suoraan pakkaseen ja sekoitella sitä 30min välein parin tunnin ajan.
 
Vesimeloni on yllättävän makeaa. Mehun joukkoon kannattaisi mielestäni lisätä hieman jotain muutakin, kuten esim. sitruunaa tai minttua! Ei missään nimessä makeutusta. Jos rehellisiä ollaan, niin mielummin syön vesimelonin sellaisenaan kuin jäädykkeenä. Kuumalla kesähelteellä tämä on kuitenkin ihana virkistävä ja energisoiva.


Heinäkuussa oli todella lämpimiä päiviä. Monena päivänä kuistillamme oli 33-34 astetta eikä mittari ollut edes suoraan auringossa!
 
VaahterasiirappijäätelöTämä jäätelö ei oikeastaan mitään terveysruokaa ole, mutta hirmu herkullista se on. Vaahterasiirapista tulee ihanan karamellimainen maku. Ja kannattaa tosiaan ostaa aitoa vaahterasiirappia. Ei mitään Amerikka-hyllyjen vaahtera-aromisiirappeja.

Ohje on hyvin samantapainen kuin vaniljajäätelöohjeeni jäätelökoneelle. Sokeri on vain korvattu vaahterasiirapilla. Ohje on tarkoitettu jäätelökoneeseeni yhteen kulhoon. Isoon koneeseen kannattaa ohje jopa nelinkertaistaa. Riippuu koneesta.
 
Ohjeella tulee noin ½ litraa jäätelöä.

1 keltuainen
1dl maitoa
1dl kermaa
½dl vaahterasiirappia
kanelia pinnalle

Vaahdota keltuainen ja sokeri. Lisää maito ja kerma. Vaahdota seosta, mutta älä niin paljon, että kerma alkaa paksuuntua. Seosta ei tarvitse keitellä, mikä tekee tästä helpon ja nopean ohjeen.
Laita seos jääkaappiin ja valmista jäätelökoneessa ohjeen mukaan.
 
  Jos et omista jäätelökonetta, kaada seos kannelliseen kulhoon ja sekoita jäätelöä alkuun 30min välein sähkövatkaimella. Pakasta vähintään 4h.
 
Eri sokereista voi lukea vielä lisää sokeritietopaketistani.
 
Vinkki!
Kevyempään versioon voi käyttää pelkästään vähärasvaista maitoa. 
Maitona voi käyttää myös kasvimaitoja. Myös kookosmaitoa ja -kermaa voi käyttää.
Vaahterasiirapin tilalla voi käyttää ½-1rkl koivusokeria. Tällöin lisäisin kuitenkin vaniljaa mauksi.

Tästä tuli niin ihanaa, että aion tehdä uudestaankin!
Kuvassa on koristeena kanelia ripoteltuna jäätelön päälle. Passasi aivan älyttömän hyvin! Suosittelen kuitenkin lisäämään kanelin vasta jäätelön pinnalle juuri ennen tarjoilua, ei jäätelömassan joukkoon.

Tätä kutsuisin aidoksi n'ice creamiksi!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3