Munkit kannattaa ehdottomasti kuorruttaa pomadalla. Vesi-tomusokeriseos on hyvin löysää eikä sillä saa yleensä nättiä lopputulosta. Olen aiemmin käyttänyt paljon sitä, koska se on niin helppo valmistaa, mutta jatkossa käytän kyllä vain pomadaa. Opettelin sen tekemisen Pahalapsi youtube kanavalta.
Pomadan valmistus ei ole vaikeaa, mutta sen valmistusta varten tarvitaan digitaalinen lämpömittari. Näitä tosin saa nykyisin perus marketeistakin eikä ne maksa paljoa.
- Ohjeesta riittää noin kuuteen isoon munkkiin. Kuumenna sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan. Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä.
- Kaada 115-asteinen seos siihen astiaan jäähtymään, jossa aiot sen myöskin vatkata. Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi.
- Siirrä tahna astiaan jossa aiot pomadan sulattaa, eli mikronkestävään astiaan.
- Anna pomadan jähmettyä seuraavaan päivään, jotta sokerin kiderakenne saa järjestäytyä kunnolla. Jos on oikein kiire, voi pomadan käyttää samantien.
Pomadan käyttö:
- Lämmitä pomada mikrossa noin 40 asteiseksi. Tähän menee max minuutti.
- Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa, muttei lötköä.
- Värjää kuorrute halutessasi. Joukkoon voi myös lisätä makuaromeja.
- Pomada säilyy lähes ikuisesti. Se tosin voi ajan kuluessa kuivua, joten pomada kannattaakin kääriä hyvin kelmuun ja säilöä huoneenlämmössä.
Salmiakkikuorrute:
½ annos pomadaa
1 putkilo salmiakkijauhetta (apteekista)
Tästä kuorrutteesta tuli todella herkullinen! Tämän kehittämisessä oli vähän haasteita, koska minulla oli makuaisti monta päivää kadoksissa flunssan takia enkä pystynyt testaamaan milloin kuorrutteessa on tarpeeksi salmiakkia. Niinpä tein ohjeen summassa ja luotin maisteluraatiini. Kun makuaisti lopulta palasi, huomasin että ainesosien suhde oli juuri sopiva!
Salmiakkijauhe sekoitetaan 40 asteisen pomadan joukkoon ja lisätään nestettä kunnes seos on levittyvää. Tarkemmat ohjeet pomadan valmistukseen löytyy myös alla olevalta videolta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3