keskiviikko 5. tammikuuta 2011

VaahtokarkkimassaTämän kakun tekemisestä on sen verran aikaa, etten täytteitä muista, mutta päällys on vaahtokarkkimassaa (marshmallow fondant, MMF) ja ajattelin laittaa sen ohjeen tänne. Ihana katsella vanhaa kakkukuvaa.. Mikä lie visio minulla taas ollut mielessä. Minulla on semmoinen kutina, että tässä on saattanut olla ananastäyte. Ja tuon kermahärpäkkeen piti olla ihan erilainen, mutta ihan hyvä kakku.

300g vaahtokarkkeja
6-8dl tomusokeria
2rkl vettä

1. Öljyä kulho, lisää vaahtokarkit ja vesi. Kuumenna mikrossa täydelläteholla 2min (30s pätkissä välillä sekoittaen)

2. Värjää tässä vaiheessa

3. Kaada noin 4dl tomusokeria sekaan, öljyä kädet ja vaivaa.

4. Sihtaa tomusokeria vähitellen sekaan. Jos et halua vaivata taikinaa kulhossa, voit tehdä sen myös pöydällä silikonialustan päällä.

Taikina on valmis, kun se irtoilee kulhosta ja käsistä sekä vaivaaminen alkaa tuntua työläältä. Alussa taikina tarttuu käsiin todella voimakkaasti, mutta ei kannata säikähtää tai luovuttaa tämän takia.

Kääri taikina kaksinkertaiseen muovikelmuun. Voit sirotella taikinan pinnalle ensin vähän tomusokeria, jotta taikina ei tartu kelmuun. Anna olla yön yli huoneenlämmössä. Massa säilyy parisen viikkoa.

Kauli taikina tomusokerin avulla 2-3mm paksuiseksi levyksi ja nosta kakun päälle.
Vuoraa kakku ensin kermalla tai sokerikreemillä, jotta taikina tarttuu paremmin eikä vety.

Leikkaa ylimäärätaikina pois veitsellä painanen, ei vetäen. Taikinaa voi pehmentää mikrossa hieman, jos kauliminen on vaikeaa. Taikinasta voi myös muovailla koristeita.


Vaahtokarkkimassa on todella valkoista, minkätakia pidän siitä. Kovin mukavaa se ei ole työstää, mutta ainut yhtä vaalea kuorrute on sokerimassa, mutta se kovettuu mielestäni kakkujen päällä liian kovaksi. Vaikeaa se ei kuitenkaan ole leikata, et maku asia tämäkin. Toki marsipaania ym saa värjättyä vielä valkoisemmaksi elintarvikeväreillä, jos todella valkoista haluaa. Ja joistain kakkukaupoista saa ostaa valmista extra valkoista marsipaania kilohintaan. Tulee usein halvemmaksi, kuin ruokatavarakauppojen marsipaani.

 Edit: 2.12.2016

Ihana lukea vanhaa tekstiä! En raskinut muokata. Nykyisin olen ihan sinut sokerimassan kanssa eikä sen kovuuskaan ole vuosiin haitannut. Sen työstämistä piti vain vähän opetella. Marsipaanista oli helpompi aloittaa. Eri massoista löytyy oma postaus täältä.

Tämä vaahtokarkkimassa on minusta huono, ruma ja vaikea työstää. Ihan kuin yrittäisi kaulita purkkaa kakun päälle. Suosittelenkin käyttämään tätä ihanaa ohjetta, jolla tulee täydellinen itse tehty vaahtokarkkimassa! 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3