Marenkikreemi (video)Marenkikreemiohjeeni on ollut erittäin suosittu ja siitä löytyykin ohjevideo Youtubesta. Tästä postauksesta löytyy ainemäärät eri annoksille.

Viiden valkuaisen satsilla kuorruttaa 3-4 kakkua. Yhteen 20-24cm kakkuun riittää 2 valkuaisen satsi. Marenkikreemi soveltuu parhaiten sokerimassan alle. Kreemillä voi kuorruttaa kakun paksummaltikin, mutta koska kreemi kovettuu jääkaapissa sokerikreemiä kovemmaksi, saattaa se kakun liikutteluvaiheessa revetä.

Kuppikakkuihin ja pursotuksiin kannattaa varata mielummin vähän liikaa kuin liian vähän kreemiä. Kolmen valkuaisen satsilla kuorruttaa jo lähemmäs 20 kuppikakkua. Ylijäämä kreemin voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kreemi jähmettyy kylmässä, koska se sisältää paljon voita. Uudelleenkäyttöä varten kreemin täytyy antaa lämmetä taas huoneenlämpöiseksi.
Lisää vinkkejä aiemmassa postauksessa.


5 valkuaista
3,75dl sokeria
450g huoneenlämpöistä voita
1tl vaniljaa tai muuta aromia
0,8dl vettä

4 valkuaista
3dl sokeria
360g voita
0,6dl vettä

3 valkuaista 
2,25dl sokeria
270g voita
0,5dl vettä

2 valkuaista
1,5dl sokeria
180g voita
0,3dl vettä


Vinkki!

Marenkikreemin voi myös valmistaa ilman siirappia. Sokerin voi lisätä suoraan valkuaisvaahdon joukkoon, jolloin vesi jätetään tietty pois. Seos vaahdotetaan tavalliseksi marengiksi. Lopuksi lisätään voita pala kerrallaan. Jos voita lisää liikaa kerralla, vaahto lässähtää. Tämä on huomattavasti nopeampi tapa tehdä marenkikreemiä, mutta italialaisesta marengista tehty kreemi on parempaa ja kauniimpaa. Marenkikreemin voi valmistaa myös sveitsiläiseen marenkiin!

Alla vielä vinkki valkuaisten erotteluun. Itse käytän yleensä proegg purkkivalkuaisia leivonnassa, niin säästyy tältä erottelulta.

Kommentit

 1. Kiitos ohjeesta - menee kokeiluun seuraavaan kakkuun :). Yleensä teen kuorrutuksen ihan perussokerikreemillä, mutta tämä vaikuttaa paljon maukkaammalta.

  VastaaPoista
 2. Ja tämä ei ole yhtä raskas :) marenkikreemi on myös helppo levittää.

  VastaaPoista
 3. Voiko tätä värjätä? Jos voi niin missä vaiheessa väri kannattaa lisätä? :)

  VastaaPoista
 4. Voi värjätä. Geelivärit on parhaita. Väri kannattaa sekoittaa massaan lopuksi

  VastaaPoista
 5. Hei , olisi tarve laittaa rommia joukkoon eli voinko tehdä sen pakastuksen jälkeen? Ajattelin tehdä isomman satsin ja siitä erillään maustaa tarpeen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan satavarmaksi uskalla luvata, mut luulen ettei oo ongelmaa. Joskus maustan kreemin alkoholia sisältävällä vaniljaesanssilla eikä kreemi ole kärsinyt. Sitä kannattaa vähän vaahdottaa pakastuksen ja sulatuksen jälkeen ennen käyttöä.

   Poista
 6. Paljonko pitäisi laittaa suklaata joukkoon jos tekisi tolla 2 valkuaisen kreemimäärällä?

  VastaaPoista
 7. Moikka! Miten pitkään tämä säilyy jääkaapissa?

  VastaaPoista
 8. Ja riittääkö 2 munan satsi kahteen kakkuun sokerimassan eristeeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreemi säilyy jääkaapissa 2 viikkoa. Kahteen kakkuun tekisin varalta 4 valkuaisen satsin.

   Poista
 9. Minkälaista voita käytät marengissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän aitoa voita, esim valio. Leivontamargariinitkin toimii mut maku on eri ja kuohkeus voi vähän kärsiä.

   Poista
  2. Eli saa olla suolapitoista? Kiitos vastauksesta :)

   Poista
  3. Saa olla. Ripaus suolaa on leivonnassakin yleensä vain ihan hyvä juttu ;)

   Poista
 10. Missä vaiheessa voi lisätä sulan suklaan ja pitääkö olla jäähtynyt? Mites nutella, voiko laittaa ja kerrotko määriä 2 valkuaisen satsiin?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaa lisätään lopuksi. Sen kannattaa antaa jäähtyä minuutti, ettei kreemi sula. Nutellakin varmasti toimii ihan hyvin. 2 valkuaisen satsiin laittaisin 100g tummaa suklaata. Nutellaa vajaa desi.

   Poista
  2. Lupasin tehdä kaverille synttärikakun ja haeskelen nyt inspiraatiota siihen. Kakun tarvitsisi olla laktoositon. Onnistuuko kreemi laktoosittomalla voilla? Itsellä kun on vain kokemusta tavallisesta. Ja voinko tehdä pursotukset myös kreemillä vai pitäisikö ne tehdä kermavaahdosta? Sokerikreemiä olen kerran tehnyt, muutoin kermakakkuja. Nyt ajattelin kokeilla marenkikreemiä, mutta olen vähän amatööri vielä näissä :)

   Poista
 11. Sehän tuli sitten väärään kohtaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taisi kysymykseni hävitä kokonaan. Eli, lupasin tehdä kaverilleni synttärikakun. Ajattelin ekaa kertaa kokeilla marenkikreemiä. Onnistuuko laktoosittomalla voilla? Ja voiko kreemillä tehdä pursotuksia vai pitäisikö tehdä kermavaahdolla?

   Poista
  2. Laktoositon voi ja maidoton margariini toimii yhtä hyvin. Tämä sopii myös pursotuksiin erinomaisesti. Paremmin kuin kerma :)

   Poista
 12. Voiko marengin levittää pakastetun ja jääkaappiin sulamaan nostetun kakun päälle, ennen kuin se on kokonaan sulanut? Kerroit että vähän aikaa pakastettuna helpompi kuorruttaa, mutta tarvitseeko umpijäisen sulamisessa huomioida jotain tämän kanssa. Mietin että saanko kuorrutettua tänään vai jätänkö huomiseen synttäri aamuun.

  Pohjan olen tehnyt gluton voikakku ohjeellasi, ja pakastettu täytettynä, tarkoitus tehdä jäätelötötterö tyylinen valumakakku ganachella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kakku kuorrutetaan vielä sokerimassalla, voi kakun kuorruttaa jäisenä. Mutta jos kreemikerros jää koristeeksi, kannattaa kakku kuorruttaa vasta sulatettuna, koska muuten kreemikerros repeilee helposti. Ja kakkua liikuteltaessa kannattaa olla varovainen ettei kakku taivu. Kakku kannattaa koota jykevän alustan päälle

   Poista
 13. Heippa!

  Voiko marenkikreemin päälle kaataa suklaaganachen vai sulaako se alta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kaataa. Marenkikreemi kannattaa ensin jähmettää jääkaapissa kovaksi ja ganachea kannattaa pikkasen jäähdytellä ennen kaatamista =)

   Poista
 14. Olisin tekemässä marenkikreemiä tuossa parin päivän päästä, mutta kysyisin kauanko se säilyy kakun päälle pursotettuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreemi säilyy paremmin kuin itse kakku ;)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Vielä jos kysyisin, niin huomasin että minulta puuttuu tietenkin se paistomittari, unohtui siis mökilleni, niin voiko sitä siis tehdä sveitsiläisestä marengista lisäämällä voin kun marenki on valmis?

   Poista
  3. Voi. Tee ihmeessä sveitsiläiseen marenkiin

   Poista
 15. osaatko auttaa kun teen marenki kreemiä kerran olen onnistunut ja tuli todella maukasta mutta viikko sitten kuin kokeilin ja lisäsin voita pienen palasen (oli oikeasti todella pieni) kreemi lässähti ihan sellaiseksi litkuksi. vaahto oli ihan jäähtynyt käden lämpöiseksi eikä voi alkanut sulamaan mutta heti lässähti. mistä tämä voisi johtua? teinmuutaman kerrankin uudestaan mutta tuli kiire niin jouduin vaihtamaan reseptiä. kun vaahto oli lässähtänyt kokeilin vaahdotella mutta ei auttanut oli ihan sellaista vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytitkö tölkkivalkuaisia? Ne lötsähtää helposti. Mutta ongelma yleensä korjaantuu, kun lisää vain voin ja vaahdottaa reilu 5min. =)

   Poista
 16. Jos tekee ilman tuota keittämistä niin laitetaanko vettä olenkaan?

  VastaaPoista
 17. Voiko tuota marenkia käyttää ihan sellaisenaan kakun väliin tai kuorrutukseen, pursottuuko silloin. Kiitos jo etukäteen 😊

  VastaaPoista
 18. pitääkö kreemi vaahdottaa uudelleen, jos se on ollut jääkaapissa rasiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei välttämättä tarvi. Pursotuksia varten kannattaa vaahdottaa

   Poista
 19. Tämänhän teki yllättävän helposti ja nopeasti, vähän rakeinen vielä mutta jatkan sekoittamista :)

  VastaaPoista
 20. Hei. Mistä johtuu pakastin kreemin oli värjättyä ja ei värjättyä. Sulatin huoneenlämmössä. Kaikki meni pilalle olivat yhtä raetta. Sekoitin käsin ja sähkövatkaimella. Kiitos avusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin joskus käy niin. Kreemillä kannattaa sulattaa jääkaapissa hiljalleen. Se ainakin voi vaikuttaa. En ole ihan varma kuitenkaan mistä johtuu.. :/

   Poista
 21. Tein eilen marenkikreemin valmiiksi jääkaappiin ja tänään olisi tarkoitus kuorruttaa kakku. Onko normaalia, että jääkaapista otettaessa kreemi muistuttaa ihan voita? Odotanko huoneenlämmössä että kreemi notkistuu? Yritin vatkata sitä että saisin värjättyä kreemin, mutta se on niin tönkköä ettei tullu mitään.. Pelkään pilaavani kakun.

  Laitan Eugalyptys lehtiä kakkuun pystyyn plus kakkukoristeen. Kannattaako nämäkin laitaa kakkuun jo tänään ennen kun kreemi jähmettyy jääkaapissa kakun päälle? Kiitos etukäteen ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreemillä kovettuu jääkaapissa, koska se sisältää paljon voita. Kreemin pitää antaa pehmetä huoneenlämmössä useamman tunnin ajan. Lehdet kannattaa laittaa vasta tarjoilupäivänä

   Poista
 22. Paljonkohan tekisin kreemiä, kun kuorrutettava + pursotettava 2x 26cm kakku, sekä yhteen noin 50cm pitkään ja 30cm leveän kakun kuorrutus sokerimassan alle?

  VastaaPoista
 23. Kiitos hyvästä ohjeesta! Kysyisin vielä näistä kreemeistä, kun mainitsit tuolla myös sokerikreemin. Olen tekemässä joutsenkakkua, ja kysyisin, että kumpaa suosittelisit kuorrutteeksi kakkuun, marenki- vai sokerikreemiä? Tuossa kakussahan "sulat" kiinnitetään tuohon kreemiin/kreemillä ,joten onkohan jotain eroa pysyvyydessä tms? Kiitos avusta.

  VastaaPoista
 24. Hei! Mitä jos pudotan rasvan määrän noin puoleen eli 3 valkoisen satsiin 150g margariinia, niin mitä tapahtuu? Meneekö kreemi plörinäksi, toimiiko se, samalla tavalla? Tarkoitus laittaa kääretortun väliin. En haluais käyttää niin paljoa rasvaa kun se maistuu läpi, vaan onko sitä tarkoituksella niin paljon että se takaa onnistumisen?

  VastaaPoista
 25. Hei kiitos ohjeesta. Tein kreemiä ja voin lisäsin pienissä erissä. Kuitenkin greemistä tuli sakeaa voimaista. Missä meni vikaan? Levittyy ja pursottu kuitenkin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pitää vaahdottaa vielä lisää niin sileää

   Poista
  2. Ahaa, eli pitää vaan vatkata lisää että ohenee ja tulee samettista. Greemistä tuli tasaista ja kiiltävää mutta paksua. Maku oli ihana. Kiitos vastauksesta.

   Poista
  3. Varmasti ollut hyvää kuitenkin 😊

   Poista
 26. Moikka, kuinka paljon aiemmin suosittelisit ottamaan tällä kreemillä pursotetun kakuun huoneenlämpöön ennen tarjoilua, jotta olisi tarjoiluvaiheessa optimaalinen koostumukseltaan? Kiitos jo etukäteen 🤗

  VastaaPoista
 27. Mitähän teen väärin, kun aina sokerisiirapin lisäämisen jälkeen hetken päästä marenkivaahto vähän niinkun lässähtää? Siis vähenee ihan huomattavasti. Jossain kohtaa videota sanoit että purkkivalkuaiset saattaa lässähtää, mutta oon tehnyt kreemiä useamman kerran, aina "oikeista" valkuaisista enkä purkkitavarasta ja joka kerta on tapahtunut sama ilmiö 🤷🏼‍♀️ vai onko se ihan normaalia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko siirappi varmasti oikean lämpöistä? Vaahto voi vähän lätsähtää mut kun jatkaa vaan vaahdottamista niin se jämäköityy. Paula

   Poista
  2. On se, toki musta tuntuu että mun mittari alkaa hälyttää pienellä viiveellä, joten voi olla että on todellisuudessa 1-2 astetta lämpimämpää kuin pitäisi olla 🤔 ja siis kreemi kyllä jämäköityy ja toimii kuten pitää ja maistuu hyvältä, mutta pinta humpsahtaa kulhossa helposti 5 cm alemmas siirapin lisäämisen jälkeen ja sitä on määrällisesti melko vähän. En siis oleta sinun keksivän tai kertovan mulle ratkaisua tähän ongelmaan ja sehän voi olla että tämä on ihan normaali ilmiö, mutta tuumasin vähän brainstormata, jos olisi jollekin muullekin näin käynyt 😄

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3