Italialainen marenki


 Marenki on Suomessa aika aliarvostettu tuote. Kun sen maustaa oikein, siitä tulee ihanaa sellaisenaan, mutta pursotettuna ja kuivatettuna se on myös täydellinen lahja- tai koristeluidea.

Tällä reseptillä tulee samettisen pehmeä, jämäkkä ja herkullinen marenki. Tavallinen marenki jää usein aika löysäksi ja kuivuu uunissa turhan kovaksi. 

 Italialainen marenki muistuttaa hieman sveitsiläistä marenkia, mutta tämä on huomattavasti helpompi valmistaa. Sveitsiläisessä marengissa valkuaiset vaahdotetaan vesihauteessa, mikä on minusta aika työläs ja hankala vaihe. Tässä ohjeessa valkuaisvaahdon joukkoon kaadetaan kuumaa siirappia, joka kypsyttää valkuaiset paksuksi marengiksi. Tähän reseptiin tarvitaan kuitenkin lämpömittari ja jollei sellaista omista, voi testata sveitsiläisen marengin ohjetta ensin.

Tällä ohjeella tulee 2-3 pellillistä marenkeja.

4 valkuaista
2,5dl sokeria
½dl vettä

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi metallikulhossa. Keitä samaan aikaan vesi ja sokeri kattilassa 121 asteiseksi. Tähän menee noin 5 min. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa marenkia suurella teholla. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt. Tähän menee max 10min. Kun metallikulho tuntuu jäähtyneeltä, on marenki valmis. Tämän jälkeen sitä voi maustaa ja värjätä.

Suomessa raa'at kananmunat eivät sisällä salmonellaa, joten ne ovat täysin turvallisia. Mutta tässä ohjeessa on kuitenkin sekin hyvä puoli, että valkuaiset kypsyvät kuuman siirapin ansiosta hyvin, joten ulkomaalaisiakin munia uskaltaisi tähän hyvin käyttää.

Marengin voi levittää tai pursottaa kakun, kuppikakkujen ym. leivosten päälle. 
Marengin pintaa voi vielä polttaa butaanipolttimella, jolloin se saa ihanan ruskehtavan värin.

Marengilla voi myös pursottaa leivinpaperille kauniita nöttösiä ja kuivattaa niitä 100-120 asteisessa uunissa tunnin ajan. Nämä ovat sekä kiva lahja- että koristeluidea.


HUOM!
Lämpömittari ei ole pakollinen, jos osaa arvioida silmämääräisesti, milloin vesi-sokeriseos alkaa muistuttaa siirappia. Ei haittaa vaikka seos ei ole tasan 121 astetta.



Kuvan marengit on maustettu sitruuna-aromilla (Dr.Oetker). Levitin keltaista pastaväriä cocktail-tikulla pursotinpussin sisälle viiruiksi, jolloin marengeista tuli raidallisia. Tämä ohjehan on vanha tuttu, mutta halusin tehdä siitä vielä shorts videon Instagramiin ja TikTokiin.

Kts myös marenkikreemin ohje, joka on yksi blogini suosituimpia reseptejä.





Kommentit