Hae tästä blogista

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

KermavaahtoLyhyt ja ytimekäs postaus. Mistä tietää, että kermavaahto on koostumukseltaan oikeanlaista pursotuksiin? Minäpä näytän.

Pursotuksia varten kannattaa käyttää vispikermaa. Se on kuohukermaa kevyempää ja kiiltävämpää. Vähälaktoosiset ja laktoosittomat tuotteet vaahtoutuvat hitaammin kuin tavallinen kerma. Myös kasvirasvakermat vaahtoutuvat huomattavasti hitaampaa, mikä on ihan hyvä asia, jos on epävarma oikeasta koostumuksesta. Kauemmin vatkautuvissa kermoissa on vähän enemmän pelivaraa. Tarkoituksena on vaahdottaa kerma jämäkäksi, mutta kiiltäväksi. Jokainen varmaan tietää, että ylivatkattu kerma menee kellertäväksi voiksi. Kermasta voi oikeasti valmistaa voita, kunhan sitä vain tarpeeksi kauan vatkaa.


Tässä kerma on löysänä vaahtona. Keskelle nostettu piikki on valahtanut sivulle eikä pysy pystyssä. Tämmöisellä kermalla ei voi pursottaa, mutta tämä sopii esim. jäätelön tai juustokakun valmistukseen. Niissä usein riittää löysemmin vatkattu kerma.


Tässä kerma on oikeanlaista. Keskelle nostettu piikki pysyy pystyssä jämäkästi, mutta kerma on kauniin vaaleaa ja kiiltävää. 

Vinkkejä!
 
- Kerman joukkoon voi lisätä 1rkl vaniljakreemijauhetta / 2dl kermaa. 
Tämä jämäköittää kermaa jääkaapissa. Ennen pursotusta kermaa voi pitää vähän aikaa jääkaapissa, jotta se jämäköityy ja pursotus helpottuu.

- Pursotuspussiin kannattaa laittaa kohtalaisen vähän kermavaahtoa kerralla, ettei kerma sula käsiin.

- Mikäli kerma ei vaahtoudu, johtuu se yleensä siitä, että kerma on päässyt lämpenemään. Kerma on aina oltava jääkaappilämpöistä. Kerman voi laittaa esim. pakkaseen hetkeksi viilenemään ennen uutta vaahdotusyritystä. Kerman joukkoon voi lisäillä makuaineita ja väriaineta ennen vaahdotusta. Nämä eivät haittaa vaahtoutumisprosessia.

- Kermavaahtoa kannattaa värjätä pasta/geeliväreillä tai tomuväreillä. Lisäksi sitä voi maustaa aromeilla, vaniljasokerilla ym.

- Kermavaahdon joukkoon voi lisätä myös rahkaa tai tuorejuustoa, jolloin siihen saa lisää makua ja jämäkkyyttä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa tuorejuustoista sisältää liivatetta ja liivatetta sisältävä täyte/kuorrute ei saa koskaan joutua kosketuksiin sokerimassan kanssa, sillä nämä reagoivat keskenään ja seurauksena sokerimassa sulaa.

- Käytän paljon Dr.Oetkerin Cream Fix jauhetta kerman stabilomiseen. Tuote on huomattavasti parempi kuin vaniljakreemijauhe. Lisäksi se on nopea käyttää.

- Mikäli kermapursotuksista halutaan todella kestävät, kannattaa kerma stabiloida liivatteen tai agaragarin avulla. Tarkempi ohje täällä.


Käytän pursotuksia varten joskus seuraavanlaista ohjetta kermaseokselle:

2,5dl kermaa
100g tuorejuustoa
100g rahkaa
(1rkl vaniljakreemijauhetta)
(tomusokeria)


2 kommenttia:

  1. Kaikki tuorejuustot eivät sisällä liivatetta. Esim philadelphia on tehty aidosti hapattamalla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3