Käpykakku on suomalainen innovaatio, joka syntyi 1900-luvun alkupuolella. Turkulaisen Pekka ja Anni Aschanin vuonna 1928 perustama ranskalais-venäläinen konditoria teki käpykakusta suuren hitin ja vakiinnutti sen aseman suomalaisten perinneleivonnaisten joukossa.
Kakku kuorrutetaan perinteisesti marsipaanilla, mutta minä halusin testata Kinuskikissan kekseillä koristeltua versiota, sillä marsipaani ja sokerimassa eivät yleensä ole suosittuja syöjien keskuudessa. Tästä tulikin todella kiva versio, jota aion ehdottomasti tehdä jatkossakin.
Kakku on koottu kääretorttupohjasta ja kahvimoussesta, kuten Kinuskikissan kakkukin. En kuitenkaan kopioinut hänen reseptiään täysin, vaan muokkasin sitä hieman, sillä kakuista puhuttaessa en koskaan halua kopioida mitään täysin. Tästä tuli todella herkullinen!
Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl leivontakaakaota
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa
1 rkl kiehuvaa vettä
1 rkl pikakahvijauhetta/murukahvia
200 g maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa
1 rkl kiehuvaa vettä
1 rkl pikakahvijauhetta/murukahvia
3/4 dl tomusokeria
½ tl vaniljajauhetta
½ tl vaniljajauhetta
350 g Dominokeksejä
- Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi noin 5min ajan.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja siiviöi ne seokseen.
- Sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.
- Paista 200 asteessa noin 10min.
- Kumoa levy leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
Kostutussiirappi:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl sokeria
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes sokeri liukenee.
Anna jäähtyä.
Leikkaa kääretorttulevystä kolme kävynmallista palaa. Paloja ei kannata leikata täysin samankokoisiksi, vaan päällimmäisenä oleva palanen saa olla pienin.
- Täytettä varten laita kerma, tuorejuusto, sokeri ja vanilja kulhoon.
- Vaahdota seos kuohkeaksi.
- Sekoita kahvi veden joukkoon ja anna jäähtyä.
- Lisää kahvi moussen joukkoon ja sekoita tasaiseksi
Laita isoin palanen alustalle. Kostuta. Levitä täytettä levylle ja nosta toinen palanen päälle. Kostuta tämäkin ja lisää kerros täytettä. Nosta pienin pala päällimmäiseksi, kostuta ja levitä loppu täyte sekä päälle että reunoille. Kakun päälle oleva kermakerros saa olla kekomainen, kuten prinsessakakussa, jotta kakku muistuttaa kupolia.
Puolita Dominot ja poista täyte varovasti veitsen avulla. Nosta keksit kakun päälle lomittain. Sivele tarvittaessa kermavaahtoa liimaksi. Minulla keksit kiinnittyivät melko näppärästi pinnalle.
Kinuskikissa laittoi keksit toisinpäin ja osassa oli täytekin paikoillaan. Minun mielestä kakku on kivempi näin, mutta toki toinenkin versio on kaunis.
Tämä kakku meni ystäväperheen joulupöytään.
Ihanaa joulua kaikille!
Ihanaa joulua kaikille!


Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3