Juustokakun pohjia


 Perinteinen juustokakun pohja koostuu Digestive kekseistä ja voista. Lisäsin tänne perusohjeen lisäksi muutamia variaatioita, jotka tuovat vaihtelua Digestivepohjaan ja sopivina makuyhdistelminä toimivat kerrassaan loistavasti. 

Ohjeet sopivat sekä hyydykekakkuihin että uunissa paistettaviin juustokakkuihin.

Peruspohja (20cm)

200g Digestive keksejä
70g voita

Murskaa keksit tehosekoittimessa. Mikäli et omista tehosekoitinta, laita keksit vahvaan pussiin ja murskaa esim. kaulimella. Pidä huoli että ylimääräinen ilma tulee pussista pois tai muuten siihen tulee reikiä. Voit laittaa myös kaksi pakastuspussia päällekäin.
 
Lisää sula rasva keksimurun joukkoon. Jos sekoittaa pohjan ainekset tehosekoittimessa, ei voita välttämättä tarvitse sulattaa. Riittää että se on huoneenlämpöistä.

 
 Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Näin kakku on helppo siirtää tarjoilualustalle vuoasta. Keksipohja tarraa vuokaan kiinni ilman leivinpaperia. 
 
Painele keksi-voiseos erittäin tiiviisti vuokaan, jotta se ei murusta leikattaessa. Kuvassa 15cm vuokaan meni 150g keksejä ja 3rkl voita.
 
Mikäli voita laittaa liikaa, tulee keksipohjasta kova ja vaikeasti leikattava. 
Jos voita laittaa liian vähän, keksipohja murenee leikattaessa.

Vinkki! 
 
Pohjaa voi paistaa 200asteisessa uunissa noin 10min, jolloin siitä tulee rapeampi ja tiiviimpi. Lisäksi voita tarvitaan tällöin hieman vähemmän (noin 50g).

Digestivekeksien sijasta voi käyttää melkein mitä keksejä vain. Parhaiten juustokakkuihin sopivat kuitenkin täytekeksit (Domino, Oreo), kaurakeksit, piparit tai kandisokerikeksit. Piparit ovat melko makeita, joten täytteen kannattaa tällöin olla vähän kirpeämpi.


Inkivääripohja

200g Digestive keksejä
70g voita
1tl jauhettua inkivääriä
2rkl muscovado/fariinisokeria

Sopii erinomaisesti esim. kookosjuustokakun pohjaksi.

 
Suklaa/kahvi keksipohja

200g Digestive keksejä
70g voita
1rkl kaakaojauhetta tai kahvijauhetta

Lisäksi keksipohjaa voi maustaa esim. hienonnetuilla pähkinöillä, karkeilla, sokerilla, hunajalla, muskottipähkinällä, kanelilla, kaurahiutaleilla.


Brownies pohja

 125g voita
2dl sokeria
75g suklaata
2 munaa
1tl vaniljasokeria
2dl jauhoja
ripaus suolaa

 Sulata voi ja suklaa kattilassa. Lisää sokerit ja suola. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi jauhot. Paista 25cm irtopohjavuoassa 175asteisessa uunissa noin 20min.

Tämä pohja on sekä kaunis että herkullinen! 


 Tämän pohjan kanssa passaa todella hyvin hieman kirpeämmät täytteet, kuten sitruuna tai vadelma. Mikäli on yhtään enemmän aikaa, suosittelen tekemään tämän pohjan.


Jos ei halua keksipohjan näkyvän täytteen alla, voi pohjan tehdä pienemmän vuoan mukaan. Tässä keksipohja on 20cm levyinen 24cm vuoassa. Apuna käytin pienempää irtopohjavuokaa.
Kakkupohja

Tavallista kakkupohjaa voi myös käyttää juustokakun pohjana. Tämä dark chocolate mud cake on yksi suosikeistani. Pohjan kanssa käy hyvin yhteen raikkaat täytteet, kuten vadelma tai sitruuna, mutta myös suklaa. Tuota pohjaa käytin mm. alla olevassa kakussa. Täytteenä oli suklaa- ja kookosmousset. Tarkempi resepti löytyy kuvaa klikkaamalla.

Myös supersuklainen pohja toimii hyvin juustokakussa. Sokerikakkupohja on hieman liian höttöistä. Jos haluaa oikein voimakkaan täytteen, voi pohjaksi valita vaalean voikakkupohjan. Pohjan voi tehdä melko pienellä taikinamäärällä, koska pohjan ei luonnollisestikaan tarvitse olla paksu. Pohjaa kannattaa myös hieman siloitella ennen täytteen kaatamista vuokaan.

Pähkinäpohja

Terveellisemmän pohjan saa kakulle pähkinöistä ja taateleista. Tätä käytän yleensä raakakakuissa ja smoothiekakuissa, mutta se toimii erittäin hyvin myös makeammissakin kakuissa, kuten esim. tässä tropical kakussa.

15cm vuokaan riittää 2dl pähkinöitä (cashew, manteli ym) ja 2 pehmeää kuivattua taatelia.
20cm vuokaan menee noin 3dl pähkinöitä ja 5 taatelia.

Katso lisää juustokakkuohjeita kategorioista Juustokakut ja Hyydykekakut.

Edit: 30.5.16

Kommentit