Suklaa-kahvi-keksikakku



Yritin kovasti keksiä tälle kakulle jotain parempaa nimeä, mutta mitään muuta ei tullut mieleen. 
Tein tämän kakun Reilun kaupan viikkoa varten (20.-26.10.14) yhteistyössä Blogiringin, Reilun kaupan ja Meiran Reilun kahvin kanssa. 


Sain testattavakseni tätä Meiran Reilua kahvia.

Meiran Reilu kahvi
Meiran reilu kahvi on Suomen ensimmäinen Reilun Kaupan kahvi. Kahvit ovat peräisin Kolumbiasta ja Keksi-Amerikasta ja ovat usean korkealuokkaisen 100% Arabica-kahvin sekoitusta. 
Kahvi on paahtoasteeltan kaksi, joka tekee kahviin mukavasti makua, mutta on yhä varmasti suomalaiseen makuun sopiva.

 
Tässä kakussa on suklaakeksipohja sekä kolme eri täytettä. Ensimmäisenä on keksitäyte, sitten suklaatäyte ja viimeisenä kahvitäyte. Tuli aivan tosi ihana! Keksitäytteeseen voi käyttää omia lempikeksejään, mutta suosittelen ehdottomasti käyttämään LU Bastogne kandisokerikeksejä. Pohjan voi myös tehdä kandisokerikekseistä, jos ei jaksa/kerkeä pohjaa alusta asti tekemään.


Reilun kaupan tuotteet eivät ole paljon kalliimpia kuin tavallisetkaan. Käytin tähän kakkuun niin paljon Reiluja tuotteita kuin vain löysin.
 
Tuo Pirkan tumma suklaa on muuten tosi hyvää! Sitä syö mielellään pelkiltäänkin, mutta on myös leivonnassa tosi näppärä. Reilun kaupan kaakaojauhe on tosi nätissä purkissa ja todellakin ihan eri makuista kuin tavallinen kaakaojauhe. Ja reilun kaupan sokeri on eri väristäkin kuin tavallinen!

Minulle tulee Reilusta kaupasta puhuttaessa mieleen mm. kahvi, suklaa ja sokeri, koska ne tulevat kaukaa. Ja tiedän että niiden tuotannossa käytetään ihan liikaa mm. lapsityövoimaa. Jos mitenkään on mahdollisuus auttaa tämän ja muiden työntekijöiden huonon kohtelun estämisessä, niin miksipä ei.

Suklaa-kahvi-keksikakku

20cm

Pohja:
60g voita
1 keltuainen
½dl Reilun kaupan sokeria
1,25dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
½dl Reilun kaupan kaakaojauhetta
(1tl kanelia)

 Täytteet:
5dl kermaa
200g vaniljatuorejuustoa

Keksitäyte:
1/3 kerma-tuorejuustoseosta
60g keksejä
n.1rkl sokeria/tomusokeria
(2 liivatelehteä)

Suklaatäyte:
1/3 kerma-tuorejuustoseosta
80g Reilun kaupan suklaata (esim. Pirkka)
(2 liivatelehteä)

Kahvitäyte:
1/3 kerma-tuorejuustoseosta
½dl Reilun kaupan kahvia
3 liivatelehteä
1-2rkl sokeria/tomusokeria

Pohja: Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita hetkeksi kylmään. Keksit voi valmistaa monellakin eri tyylillä, mutta minusta tämä on helpoin, sillä taikina on erittäin tarttuvaa. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä isoksi levyksi ja paista se kokonaisuudessaan 200 asteessa noin 10min ajan. Jos taikinan haluaa kaulia pöydällä, kannattaa käyttää apuna paaaljon vehnäjauhoja.

 
 Kun keksi tulee uunista, paina välittömästi kakkuvuoalla iso ympyrä ja varmista vielä veitsellä että se on irrallaan. Anna sitten keksin jäähtyä täysin pellillä. Tein itse 20cm kakun ja otin 15cm vuoalla keksistä pohjapalasen. Lopusta keksistä voi tehdä pienempiä keksejä minijuustokakkuja varten tai murskata sen keksitäytteeseen. Lisää juustokakkujen pohjia löytyy täältä. Vuoraa 20cm vuoan pohja leivinpaperin palasella ja käytä reunalla reunakalvoa, jotta kakku irtoaa nätistä vuoasta. Reunakalvo ei kuitenkaan ole pakollinen.

Keksitäyte: Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Ota seoksesta 1/3 erilleen ja laita loput jääkaappiin. Sekoita kolmasosaan keksinmurut ja sokeri. Keksit kannattaa pilkkoa veitsellä, ei monitoimikoneella. Kakussa saa olla reilun kokoisia palasia eikä mitään keksijauhetta. Täytteeseen kannattaa lisätä vielä kaksi liivatelehteä, jolloin se pitää muotonsa paremmin tarjoiluvaiheessa. Mutta ei ole aivan välttämätön. Kaada täyte vuokaan ja laita pakkaseen 30minuutiksi.

Suklaatäyte: Ota 1/3 kerma-tuorejuustoseoksesta kulhoon ja lisää sekaan sulatettu suklaa. Tähänkin täytteeseen kannattaa lisätä pari liivatelehteä, mutta ei ole pakko. Kaada täyte keksitäytteen päälle ja laita taas pakkaseen 30minuutiksi.

Kahvitäyte: Liota pehmitetyt liivatelehdet kuumaan kahviin ja anna jäähtyä 1-2min. Lisää kahvi-liivateseos loppuun kerma-tuorejuustoseokseen ja mausta sokerilla. Lisää vuokaan ja laita pakkaseen ainakin tunniksi. Jääkaapissa hyydytysajat ovat tietty pidemmät. Aikaahan tähän vähän menee, mutta jos sattuu olemaan esim. viikonloppuna kotosalla, niin tämä kyllä maksaa vaivan.

Koristele kakku esim. kaakaojauheella sabluunan avulla tai ripottele päälle suklaamurusia ja kahvipapuja.


Miksi Reilua Kauppaa tarvitaan?

Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta on viljelijälle turvaverkko maailmanmarkkinhintojen heilahteluita vastaan.

Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lain mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin.

Takuuhinnan ohella maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. 

Reilu kauppa suojaa lapsia. Lapsityövoiman käyttö on kielletty.

Ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan; viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

Reilu kauppa mahdollistaa kehitysmaiden ihmisille paremman tulevaisuuden.
Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla toimeen omalla työllään.

Mitä jokainen voi itse tehdä?

Tätä kysymystä pohdin viime viikolla kovasti. Yksi oleellinen asia on etsiä kaupasta tuotteita, joissa on Reilun kaupan Fairtrade-logo. Tuotteet on helppo löytää, sillä logo on yleensä selkeästi näkyvillä ja pakkaukset ovat erilaisia vastaaviin tavallisiin verrattuina.

Kauppoja voi myös pyytää tilaamaan Reilun Kaupan tuotteita lisää, ellei niitä omasta lähikaupasta löydy.

Reilun kaupan sanomaa voi levittää työpaikalle tai ystäväpiiriin tuomalla mukanaan esim. Reilun kaupan kahvia. Reilun kaupan viikkoa vietetään viikolla 43. Voit tilata Reilun kaupan maksutonta kampanja materiaalia Reilun kaupan sivuilta esim. työpaikallesi.

www.reilukauppa.fi sivulta löytyy lisää tietoa Reilusta kaupasta. Voit myös tilata esim. uutiskirjeen itsellesi tai osallistua vapaaehtoistyöhön.

Minulla tuli lisäksi mieleen yksi hauska asia, joka ei aivan täysin liity Reiluun kauppaan, mutta luomuun ainakin. Entisellä työkaverillani oli nimittäin 20 kanaa ja hän toi aina töihin kanamunia myytäväksi. Ostin niitä todellakin joka kerta! Hinta on tietty kalliimpi kuin marketeissa, mutta minua se ei todellakaan haitannut, sillä nämä kanat olivat taatusti onnellisia. Kananmunat olivatkin aivan eri luokkaa kuin kaupoissa. Salaisuus ei piile siinä, mitä kanoille syötetään. Nämäkin kanat söivät enemmän ihmisten ruokajäämiä kuin siat! Salaisuus on nimenomaan stressittömyydessä ja siinä että kanoilla on tilaa liikkua. Pienessä tilassa kanat alkavat tappelemaan ja stressaantuvat.

Yhteistyössä:

www.reilukauppa.fi

www.blogirinki.fi

Kommentit

  1. Voi nam minkä näköinen ja kuuloinen! Oliko työläs? Varmaan ihanan makuista, tätä pitää ajan kanssa joskus testata.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) tämä oli kyl tosi hyvää! Aika työläs on kun kerrokset täytyy hyydyttää erikseen. Mut jos sattuu oleen kotosalla niin kannattaa testata. Ja hommaa voi nopeuttaa jättämällä vaikka yhden kerroksen pois. Vaikea tämä ohje ei ole ;)

    VastaaPoista
  3. Oh minkä näköinen! O_o Tästä tulee ihan mieleen se aivan jumalainen jäädykekakku jonka tein viime jouluaattona jälkiruoaksi, siihen tuli myös meinaan kahvi- sekä suklaakerrokset, viimeisenä vielä nougat-kerros. Tätä kokeilen! :)

    VastaaPoista
  4. Oo, ja mä kyl kokeilen tota sun jäädykettä! ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3