Baked Alaska | Uunijäätelö

Hyvää uutta vuotta!

Moni voi ihmetellä jäätelöreseptiä keskellä talvea, mutta uunijäätelö kuuluu monen ruokapöytään joulun ja uuden vuoden aikaan. Nimen Baked Alaska keksi vuonna 1876 ravintola Delmonicon omistaja Charles Ranhofer. Sillä juhlistettiin Alaskan liittymistä Yhdysvaltoihin. Kakku koostuu kakkupohjasta, jäätelöstä ja paahdetusta marenkivaahdosta. 

Minun kakussani on suklaakakkupohja, vadelmagelatoa, suklaa ganachea ja marenkikuorrute. Yhdistelmä on aivan täydellinen, sillä kakussa on paljon raikasta vadelmaa, jota taittaa makea suklaa ja karamellisoitu marenki. Vein kakun naapuriin, jossa vietimme uuden vuoden aattoa. Tämä kakku katosi pöydästä vartissa!

Brownies pohja

 60g voita
1 dl sokeria
30 g suklaata
1 muna
½ tl vaniljasokeria
1 dl jauhoja
ripaus suolaa

  • Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. 
  • Lisää sokerit ja suola. 
  • Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. 
  • Lisää lopuksi jauhot ja sekoita. 
  • Kaada taikina 15-18 cm irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla.
  • Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 15-20 min. 
  • Anna jäähtyä. 
  • Kakun voi kääriä kelmuun ja nostaa jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan jäätelön valmistumista.





Vadelmajäätelö

4 keltuaista 
1 dl sokeria
1,5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
500 g pakastevadelmia
(vadelma-aromia)

  • Keitä ulkomaisia vadelmia kattilassa noin 5 min. 
  • Puserra vadelmat siivilän läpi, jos haluat jäätelöstä täysin sileää. 
  • Jos haluat käyttää kaikki vadelmat, hienonna ne blenderissä. Tällä tyylillä tulee melko tasainen lopputulos. Itse suosin tätä.
  • Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Seosta ei tarvitse vaahdottaa, mutta sen voi myös tehdä. 
  • Laita kerma, maito ja glukoosisiirappi kattilaan.
  • Lämmitä seos, mutta älä keitä. Seoksen lämpötila ei saisi nousta yli 85 asteeseen.
  • Kaada maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon hitaasti ja sekoita hyvin.
  • Kaada seos takaisin kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee.
  • Lisää vadelmaseos ja sekoita tasaiseksi. 
  • Jos käytät siivilöytyjä vadelmia, lisää joukkoon pari tippaa vadelma-aromia.
  • Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Kaada jäähtynyt seos jäätelökoneeseen 50-60 min ajaksi. 
  • Kun jäätelö on valmista, kaada se n.20 cm halkaisijaltaan olevaan kulhoon (noin litra), joka on vuorattu kelmulla. Jäätelö voi olla tässä vaiheessa pehmismäistä.
  • Ota pieni 10 cm kulho (0,3 litraa) ja vuoraa se kelmulla ulkopuolelta. Paina kulho jäätelön keskelle, jotta syntyy kolo täytettä varten.
  • Pakasta jäätelö pienen kulhon kanssa umpijäiseksi.


Jäätelön voi myös valmistaa ilman konetta.
Lue lisää täältä.


Suklaa ganache

150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa


Laita kerma ja suklaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä seosta mikrossa minuutin ajan puolella teholla ja sekoita. Jos seos ei vielä ole tasaista, lämmitä seosta 10 sekunnin pätkissä, kunnes se on sileää. Seoksen voi myös sulattaa vesihauteessa.

Vuoraa noin 10 cm kulho (0,3 litraa) kelmulla ja kaada ganache kulhoon. Nosta kulho pakkaseen jähmettymään. Kulho voi olla sama, mikä on vadelmajäätelön keskellä.

Jos käytät maitosuklaata, kermaa riittää noin desi.
Marenki valmistetaan vasta juuri ennen tarjoilua, sillä se ei kestä pakastusta.

 

Italialainen marenki

4 valkuaista
2,5 dl sokeria
½ dl vettä

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi metallikulhossa. Keitä samaan aikaan vesi ja sokeri kattilassa 121 asteiseksi. Tähän menee noin 5-10min. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa marenkia suurella teholla. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt. Tähänkin menee noin 10min. 


Kokoa ja kuorruta kakku vasta ennen tarjoilua. 

  • Nosta pieni kulho vadelmajäätelön keskeltä pois kelmuineen. 
  • Aseta jähmettynyt suklaa ganache klöntti vadelmajäätelön koloon ja painele tasaiseksi.
  • Kumoa jäätelö suklaapohjan päälle.
  • Koristele marenkipursotuksin.
  • Paahda lopuksi marengin pinta tohottimella tai uunissa grillivastuksen alla.
  • Tarjoile heti.




Kommentit