Viisi gelato reseptiäGelatolla tarkoitetaan italialaista jäätelöä, joka on paljon herkullisempaa ja pehmeämpää kuin suomalainen jäätelö. Suurin ero on ilman määrässä, sillä gelato sisältää huomattavasti vähemmän ilmaa kuin jäätelö. Olen täysin hurahtanut gelatoon enkä saata enää tavallista jäätelöä valitettavasti syödä, sillä se on niin mautonta. 

Edellisessä postauksessa valmistin ihanaa suklaagelatoa, joka on suosikkijäätelöni! Tässä postauksessa näytän viisi uutta ihanaa gelatoreseptiä!

Gelatopohja:

 4 keltuaista
150 g sokeria
350 ml täysmaitoa
250 ml kermaa

 

  • Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa vispilällä tai lusikalla. Seosta ei tarvitse vaahdottaa, mutta sen voi toki tehdä. Gelatoa valmistettaessa on kuitenkin parempi välttää turhan ilman muodostumista.
  • Laita maito kattilaan ja lämmitä se miedolla lämmöllä höyryäväksi. Älä anna kiehua! Seoksen lämpötila ei saa kohota yli 85 astetta. Lämpömittari ei ole pakollinen, mutta jos sellaisen omistaa, kannattaa sitä käyttää.
  • Lisää kuuma maito keltuaisseoksen joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. 
  • Kaada seos sitten takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. 
  • Seoksen lämpötila ei edelleenkään saa nousta yli 85 astetta. Tässä lämpötilassa kananmunat kuitenkin pastöroituvat, jolloin ne ovat varmasti turvallisia syödä. Jos seosta kuumentaa liian nopeasti, menevät keltuaiset kokkeliksi. Siksi seosta täytyy heivata kattilasta kulhoon ja takaisin. Keltuaisten kanssa täytyy olla varovainen.
  • Kun seos paksunee, voi sen maustaa eri makuaineilla.

 
 Kompressorijäätelökone
 
Gelaton valmistus jäätelökoneella: 


Mikäli käytät jäätelökonetta, jossa on kompressori, voit kaataa seoksen koneeseen +5 - +25 asteisena. Mikäli käytät ei-kompressori konetta, tulee seos jäähdyttää jääkaappikylmäksi ja sen jälkeen kaataa esivalmisteltuihin kulhoihin. 

Kompressorikone on kookas ja kallis, mutta se jäähdyttää seosta koko ajan mikä nopeuttaa jäätelön valmistusprosessia. Lisäksi kompressorikoneet ovat tarpeeksi tehokkaita gelaton valmistukseen. Ei-kompressorikoneet ovat usein halvempia ja näppärän pieniä, mutta niiden teho on huono. Lisäksi jäätelön valmistus ei-kompressorikoneella on todella aikaa vievää, koska kulhot täytyy laittaa pakkaseen edellisenä päivänä, jotta ne ovat käyttövalmiit. Lisäksi kulhoja voi käyttää vain kerran, minkä jälkeen ne täytyy taas pakastaa. Kompressorikone vaatii vain nopean puhdistuksen ja on taas käyttövalmis.
 

Ei-kompressori jäätelökone

 
Gelaton valmistus ilman jäätelökonetta:
 
Gelaton voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Tällöin seos kaadetaan rasiaan ja pakastetaan vähintään 5h ajan. Seosta täytyy sekoittaa sähkövatkaimella aluksi 30min välein, kunnes seos alkaa jähmettymään. Tämä estää jäätelöä kristalloitumasta ja muuttumasta jääkimpaleeksi. Kun seos on liian jämäkkää vatkaimelle, kannattaa sitä pyöritellä tunnin välein vielä lusikalla, jotta jäätelöön tulee kuohkeutta ja pehmeyttä.

 
Kristalloituneen jäätelön pelastaminen:

Jos käyn niin, että unohtaa sekoittaa jäätelöä, tulee jäätelöstä mehujäätä muistuttava kimpale. Tilanteen voi pelastaa vielä niin, että lusikoi tai leikkaa kimpaleen tehosekoittimeeseen tai blenderiin. Palasia hienonnetaan niin kauan, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Tämän jälkeen seos laitetaan vielä pakkaseen jähmettymään. Tällä keinolla jäätelöstä tulee pehmeää ja herkullista. Jotkut italialaiset valmistavat gelaton aina tällä tyylillä.
 
 
 

Viisi eri maustamisideaa:

 
Vanilja:

1 annos gelatoa
1 vaniljatanko tai 1-2 tl vaniljajauhetta


Lisää vanilja gelatopohjan joukkoon ja jäädytä jäätelö.

 


 

 Salmiakki/lakritsi:

1 annos gelatoa
n. ½ dl salmiakkijauhetta


Lisää salmiakkijauhe gelatopohjan joukkoon ja jäädytä jäätelö.
Lakritsijäätelöä varten salmiakkijauhe korvataan lakritsijauheella.

 

Mansikka/vadelma:

1 annos gelatoa 
100 g mansikoita

 
Survo mansikat blenderissä soseeksi ja lisää gelatopohjan joukkoon.
Vadelmajäätelöä varten mansikat korvataan vadelmilla.
Kahvi:

1 annos gelatoa
4 - 5 tl pikakahvijauhetta

Lisää pikakahvijauhe kuuman maidon joukkoon ja valmista gelato muutoin ensimmisen ohjeen mukaan. Lisää lopuksi tarvittaessa vielä kahvijauhetta oman maun mukaan.

 

Suklaa-hasselpähkinä:

1 annos gelatoa
150-200 g hasselpähkinöitä
40 g kaakaojauhetta

 

Tämän jäätelön voi periaatteessa tehdä valmiista suklaa-hasselpähkinälevitteestäkin, mutta koska gelaton tulee sisältää vain puhtaita raaka-aineita, kannattaa seos tehdä itse. Jos haluaa käyttää esim. Nutellaa, kannattaa sitä lisätä gelaton joukkoon noin 150g.

Leivontaan ja ruoanlaittoon käytettävät pähkinät kannatta aina paahtaa uunissa tai pannulla. Paahtamattomat pähkinät ovat hyvin miedonmakuisia, jolloin puolet niiden mausta jää kadoksiin.

Jos sattuu löytämään paahdettua suolaamattomia pähkinöitä, voi niitä periaatteessa tähän käyttää, mutta yleensä paahdan pähkinät itse.

Levitä hasselpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda pähkinöitä 175 asteisessa uunissa 15-20min. Jos pähkinöissä on vielä kuoret, hiero pähkinöitä paahtamisen jälkeen keittiöpyyhkeeseen, jolloin suurin osa kuorista irtoaa. Kaikkien kuorien ei tarvitse irrota.

Hienonna pähkinät tehosekoittimessa vähintään 5 min ajan, kunnes pähkinöistä muodostuu pähkinävoita. Lisää joukkoon kaakaojauhe.

Lisää seos valmiin gelatopohjan joukkoon. Maista seosta ennen jäädyttämistä ja lisää sokeria tarvittaessa. Jos tykkää voimakkaasta pähkinänmausta, kannattaa pähkinöitä käyttää 200g. Jos haluaa hyvin miedon pähkinänmaun, voi pähkinöitä käyttää vain 100g. 

VINKKI!

Älä heitä valkuaisia pois, vaan laita ne pakkaseen! Valkuaiset voi myöhemmin sulattaa ja vaahdottaa vaikka marengiksi. Valkuaiset sopivat myös ruoanlaittoon, sorbetin valmistukseen tai puuron joukkoon.

 

Suosikkijäätelöni on ehdottomasti itse tehty suklaa. Mutta myös kahvi- ja salmiakkijäätelöt olivat aivan ihania! Hasselpähkinäjäätelö on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, sillä lapset ihastuivat tähän valtavasti! Vaniljajäätelösta tulee parasta, kun käyttää todella hyvälaatuista kermaa.


Jäätelön joukkoon voi myös lisätä esim. karkki- tai keksirouhetta. Lisäksi marjoista voi keitellä ohuen hillon (enemmän siirappia muistuttavan), jota voi lisätä raidoiksi jäätelön joukkoon.

Lisää jäädykereseptejä löytyy täältä.
Kommentit