Gluteenittomat fantasiapiparit


Olen tehnyt kaulittavia fantasiapipareita eri juhliin useita kertoja, mutta gluteenittomana en ole näitä aiemmin testannut. Ystäväni pyysi minua tekemään gluteenittomia keksejä tyttärensä rippijuhliin, joten pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan tätä reseptiä.

Vinkkejä gluteenittomiin kekseihin löytyy paljon Pikeeripossun blogista. Suunnittelinkin tämän reseptin hyvin pitkälti hänen postauksen perusteella. Alla oleva ohje toimi mielestäni oikein hyvin ja keksien maku oli aivan täydellinen! 

Gluteeniton keksitaikina on aika haastava työstää, mutta kärsivällisyydellä pääsee todella pitkälle. Nämä keksit pitävät muotonsa hyvin uunissa, joten tulen todennäköisesti tekemään keksit jatkossakin tällä reseptillä. 


Pikeeripossu suositteli käyttämään joko Pirkka gluteenitonta jauhoseosta tai kaurajauhoja. Löysin kaupasta Kotimaista jauhoseosta, joka sisältää pääasiassa kaurajauhoa. Näin ollen tämä tuote sopii täydellisesti kaulittavien keksien valmistukseen. Jauho sopii hyvin myös suolaiseen leivontaan ja piirakkapohjiin.

2-3 pellillistä

250 g voita
200 g sokeria
1 kananmuna
3 rkl vaaleaa siirappia
450-550 g Kotimaista gluteeniton jauhoseos
½ tl vaniljajauhetta tai 1 tl vanilja bean paste

  • Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön vähintään 2h ennen leivontaa.
  • Vaahdota voita ja sokeria noin minuutti sähkövatkaimella. Älä pidempään, ettei seokseen muodostu liikaa ilmaa. Tällöin keksit alkavat leviämään uunissa.
  • Lisää joukkoon kananmuna, siirappi ja vanilja.
  • Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Jos jauhoja lisää kerralla liikaa, pöllyävät ne silmille herkästi.
  • Seosta voi lopuksi sekoittaa käsin. 
  • Lisää jauhoja sen verran, kunnes seos alkaa irrota kulhon reunoilta. Minulla meni ainakin 500g.
  • Jaa taikina 2-4 osaan ja kääri palaset kelmuun.
  • Nosta taikinat jääkaappiin 2h ajaksi kiinteytymään.



  • Pehmitä keksitaikinaa hetki käsissä ja kaulaa silikonimaton päällä levyksi. Jos kaulaaminen on vaikeaa, voi taikinan kaulata kahden leivinpaperin välissä.
  • Ota keksimuotilla palasia ja nosta palaset uunipellille leivinpaperin päälle. Keksejä ei tässä vaiheessa tarvitse enää jähmettää kylmässä.
  • Paista keksejä 175 asteessa noin 10 min riippuen keksien koosta. Keksit eivät ota paljoa väriä.
  • Anna keksien jäähtyä täysin pellillä ennen kuin siirrät niitä. Keksit murenevat lämpimänä herkästi.


Keksit säilyvät huoneenlämmössä useita viikkoja suljetussa rasiassa. Yleensä koristelen keksit pikeerillä, joka on valkuaisista ja tomusokerista tehty kaunis kuorrute. Pikeeri on helppo levittää ja se jähmettyy huoneenlämmössä kovaksi. Pelkästä tomusokerista ja vedestä ei kannata tehdä keksien kuorrutetta, koska se ei pidä muotoaan hyvin. Kauppojen valmiit sokerikuorrutteet ovat taas liian jämäköitä kauniin lopputuloksen aikaansaamiseen.

Tällä kertaa koristelutoiveena oli sokerimassakuorrute painetuin kirjaimin. Sokerimassa kannattaa kaulata silikonimaton päällä tai hyvin tomusokeroidulla alustalla noin 1-2mm paksuiseksi levyksi. Massasta otetaan muotilla palasia ja siihen voi painella kuvioita erilaisilla muoteilla. Palasten kannattaa antaa kuivahtaa pöydällä pari minuuttia ennen kuin ne nostetaan keksien päälle. Palaset kannattaa kiinnittää pienellä määrällä pikeeriä keksin pintaan. Massan voi halutessaan nostaa keksin päältä pois syömisvaiheessa ellei sitä ole kiinnitetty todella tiukkaan. Sokerimassa on aika mautonta, mutta ohuena kerroksen keksin päällä se ei ole pikeeriä kummempaa. 




Valmistin juhliin myös cakepopseja gluteenittomasta suklaakakusta ja kinuski-suklaakreemistä. Lisäksi tein kaksikerroksisen mustikka-valkosuklaakakun, mutta näistä kaikista on tulossa ohjeet myöhemmin.




Cakepopsien valmistus on aina yhtä työlästä. Pallosta täytyisi saada aivan täydellinen, koska sula sulaa ei anna anteeksi yhtään painaumaa. Tumman popsin päällystäminen vaalealla suklaalla on myös haastavaa, sillä kerroksia pitäisi melkeinpä olla kaksi. 

Kuorrutan popsit yleensä candymelts suklaalla, koska sitä ei tarvitse temperoida. Tämä kuitenkin jähmettyy nopeaa, joten koristelun kanssa täytyy olla nopea. Tämän vuoksi lopputulos on harvoin niin täydellinen mitä suunnittelin. Nämäkään eivät ole poikkeus, sillä en ollut kovin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka värit ovatkin suoloiset. Suihkutin popseihin vielä reilusti helmiäissprayta, joka pelasti tilannetta paljon.

Lisää cakepops reseptejä löytyy täältä.

Kommentit