Pikeeri (video)Pikeerillä saa erittäin kauniita ja tarkkoja pursotuksia kekseihin, kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Liivatetta sisältävän kakun päälle ei pikeerillä voi piirtää, sillä se sulaa siihen nopeaa. Tällä ohjeella koristelee noin 20 keksiä.

1 valkuainen
2 - 4 dl tomusokeria
3-4 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
(pastavärejä)
  
1. Vatkaa valkuaista ja n.1 dl tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes seos muuttuu vitivalkoiseksi. Tässä menee vajaa minuutti. Älä vatkaa liikaa ettei seokseen tule paljon ilmakuplia.

2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja toinen desi tomusokeria. Sitruunamehu tai etikka ei ole pakollinen raaka-aine, mutta ne nopeuttavat hieman pikeerin kuivumista.

3. Jatka vatkaamista noin minuutti. Tomusokeria lisätään tarvittaessa, kunnes koostumus on oikea. Valmista pikeeriä voi värjätä pasta- tai tomuväreillä.

Pursotuksia varten pikeeri saa olla jämäkkää, jolloin tomusokeria tarvitaan 3-4dl. Löysään pikeeriin menee noin 2dl tomusokeria. Yleensä rajaan keksit paksummalla pikeerillä ja täytän ohuemalla. Mutta ns. puolipaksulla kuorruttaa koko keksin kerralla. Katso video lopusta.


Musta pikeeri

1 valkuainen
3-4 tippaa sitruunamehua/etikkaa
2-3dl tomusokeria
½-1dl kaakaojauhetta
mustaa pastaväriä

Mustaa pikeeriä valmistettaessa osa tomusokerista kannattaa korvata kaakaojauheella, sillä ruskea pikeeri on helpompi värjätä mustaksi kuin valkoinen. Pelkkää mustaa pastaväriä lisäämällä pikeeri jää helposti harmaaksi.

Musta pikeeri valmistetaan muuten samanlain kuin valkoinenkin. Ohje tähänkin pikeeriin löytyy tarkemmin alla olevalta videolta. Pikimustan pikeerin salaisuus piilee kuitenkin siinä, että pikeerin täytyy antaa tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pikeeri kuivaa nopeaa, joten se kannattaa sulkea nopeasti pussiin ilmatiiviisti ja laittaa jääkaappiin. Tuore pikeeri on aluksi hieman ruskeanharmahtavaa, mutta se muuttuu jääkaapissa mustaksi.Vinkki!
Valkuainen on helpoin erottaa keltuaisesta, kun kananmuna on kylmä.
Kaupasta voi ostaa myös pelkkiä valkuaisia pastöroituna purkeissa.  Muumitaloa tehdessä menee vähintään yksi satsi kiinteää pikeeriä ja 2 satsia löysää, jos maalaa seinät ja katon. Normaalikokoiseen taloonkin kannattaa varata pari satsia pikeeriä.

Pursottaminen

Pursotuksiin käytän yleensä ½-1 mm kokoista pyöreää tyllaa, koska sillä saa tarkimman jäljen (esim. Wilton #1). Löysää pikeeriä levitettäessä käytän yleensä pelkkää minigrip-pussia, jonka kulmasta on leikattu pieni pala pois.

Pikeeri kuivuu nopeaa, joten pussi kannattaa sulkea hyvin esim. pussinsulkijalla. Mikäli pikeeriä säilytetään myöhempää käyttöä varten, on mahdollinen tyllakin teipattava kiinni. Pikeeri säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa. Pikeeriä voi pursottaa myös pelkästään minigrip pussin avulla ilman tyllaa.Tätä piparitaloa tehdessäni levitin pikeeriä katolle ja ripottelin kookoshiutaleita päälle, kun pikeeri oli vielä märkää. Tuli lumimainen vaikutelma. Kannattaa rajata osat ensin kiinteämmällä pikeerillä ja levittää löysempää pikeeriä pinnalle rajausten kuivuttua. Näin tulee tarkkaa jälkeä. Löysän pikeerin kannattaa antaa kuivua useamman tunnin ajan, mutta kiinteä kovettuu parissa minuutissa.

Vinkki!
Pikeeri kovettuu kovaksi, mutta rikkoutuu helposti. Jos kovuus kuitenkin ärsyttää esim. kakkua leikatessa, voi sitruunamehun/etikan korvata glyseriinillä tai maissisiirapilla, jolloin pikeeristä tulee sitkeämpää.
Pikeerin valmistuksesta löytyy myös video youtube sivuiltani.


Fantasiapipareiden koristelusta löytyy myöskin video.
Koristelen pikeerillä myös paljon kakkujen pintaa.
Lisää fantasiapipareita löytyy täältä ja piparitöitä täältä.
Jouluideoita kannattaa myös etsiä Kakkumonsterin joulublogista

Kommentit

 1. jos käyttää tämän pikeerin ohjeen pipareiden koristeluun, niinkuin oheisessa kuvassakin on koristeltu, käykö silloin pikeerin pistäminen pussiin ja pussinkulman leikkaaminen?

  VastaaPoista
 2. Luulisin että onnistuu, mutta jälki ei ole ihan yhtä siistiä. Kannattaa käyttää jotain jämäkkää pussia, kuten minigrip pussia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys vielä. Testasin pikeerin pursotusta jouluna tavallisella pussilla, josta oli leikattu kulma auki ja hyvin onnistui. =) Reikä vain saa olla todella pieni, jos haluaa tarkkaa jälkeä. Laajemmilla pinnoilla ei ole niin väliksi.

   Poista
 3. Täytyykö pikeerikoristeet tehdä ensin vaikka leivinpaperille ja antaa kovettua? vai voiko suoraan kakun päälle? mitenhän pikeeri käyttäytyy hyydykekakun päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä pursottelen pikeerikoristeet suoraan kakun päälle. Varsinkin jos koristeet tulevat esim. reunoille. Jotkut koristeet kannattaa pursottaa leivinpaperille ja antaa kuivua. Sellaisia koristeita voisi olla esim. jonkinlainen kuvio, joka tulee kakun päälle pystyyn (miksei lappeelleenkin). Kirjaimet on myös varmempi pursottaa paperille ensin, jos ei ole niitä paljon tehnyt. Pikeeri rikkoutuu todella helposti, joten kannattaa tehdä monta varakoristetta. Ja vaikka pursottaa kaksikerrosta koristeeseen. Hyydykekakun päällä pikeeri sulaa nopeasti, jos kakussa on liivatelehtiä.

   Poista
 4. Mitä suosittelet hyydykekakun päälle koristeeksi? jos haluaa tehdä kuvioita/kiekuroita yms? suklaata? ensin leivinpaperille kovettumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaa- tai kermakoristeet ovat parhaita hyydykekakun päälle. Nekin voi tehdä ensin leivinpaperin päälle kovettumaan, mutta voi myös tehdä suoraan kakun päälle.

   Poista
 5. Voiko tälläisella pikeerillä pursottaa suoraan sokerimassan päälle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi. Itse käytän melko paljon pikeeriä kakkujen koristelussa =)

   Poista
 6. Mikä on hyvä pikeerin värjäämiseen että saa noita kirkkaita värejä? Ja mistä näitä väriaineita saa, marketeista?
  -merja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syvän sävyn saa pasta/geeliväreillä, joita saa leivontatarvikeliikkeistä. Markettien nestemäiset värit eivät ole niin hyvä. Ullan unelmasta tai confetista voi tilata noita värejä esim =) Kaakaojauhetta käyttämällä saa tosin hyvin ruskeaakin sävyä ja mansikkatomusokeria käyttämällä pinkkiä.

   Poista
  2. Hei, huomasin s-marketin hyllyssä pastavärejä. Värivalikoima ei ollut huikea, mutta oli kuitenkin..mustaa ja keltaista! Joten uskon niitä löytyvän nyt jo isommista marketeista..kuten vaikka prismasta :)

   Poista
 7. Markettien pastavärit eivät värjää niin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella. En paljon ostele marketeista erityisiä leivontatarvikkeita.

   Poista
 8. olen miettinyt, voiko pikeeriä pursottaa ihan pienellä tähtityllalla? tai pysyykö se kuvio vai meneekö se tasaiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pystyy kyllä, mutta kannattaa tehdä tosi jämäkkää pikeeriä =)

   Poista
 9. Mikä on pikeerillä päällystettyjen vaniljakeksien säilyvyys? Eli kuinka monta päivää ennen juhlia ne voi tehdä valmiiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilyy kaksikin viikkoa. Kakkumonsteri

   Poista
 10. Kauanko pikeerillä koristettu pipari säilyy huoneenlämmössä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useita viikkoja, pikeeri säilyy hyvin. Kakkumonsteri

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3