perjantai 4. helmikuuta 2011

MurotaikinaTällä perusohjeella on helppo valmistaa murotaikina makeita piirakoita varten. Murotaikinaa työstettäessä on muistettava, että taikinaa ei saa vaivata liikaa. Muuten se menettää koostumuksensa. Tästä ohjeesta tulee kaksi piirakkaa tai yksi piirakka, johon tulee kansi, kuten tässä american pie piirakassa.

150g kylmää voita
4dl vehnäjauhoja
1/2dl tomusokeria
1 kananmuna
1/2rkl kylmää vettä

Kuutioi voi. Nypi se jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi. Vaivaa vain sen verran, että muodostuu taikina. Kiedo taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30minuutiksi.


Esipaistaminen:
 
Kauli taikinasta levy ja painele se piirakkavuoan pohjalle. Leikkaa ylijäämä palat vuoan reunoilta pois. Nosta pohjan päälle palanen leivinpaperia ja painele se tiiviisti pohjaan kiinni. Nosta päälle kuivattuja herneitä tai paistokuulia, niin että vuoka täyttyy. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10min. Poista herneet ja leivinpaperi. Pohjaa voi paistaa vielä muutaman minuutin ilman täytettä, jotta se on varmasti kypsä. 

Mikäli pohjan päälle tulee täyte, jota ei enää kypsennetä uunissa, kannattaa pohja paistaa ihan kypsäksi asti. Tähän menee noin 20min. Pohjaa paistetaan kuulien/herneiden kanssa noni 10min, minkä jälkeen painot poistetaan ja pohjaa paistetaan vielä toiset 10min.

Mikäli täytekin kypsennetään vielä uunissa, kaadetaan se esipaistetun pohjan päälle ja paistetaan reseptin ohjeen mukaan. Kaupan valmis muropohjia ei yleensä tarvitse esipaistaa. Mutta itse tehty muropohja on aina parempaa ja lisäaineettomampaa.

1 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3