torstai 17. toukokuuta 2012

"Kauanko kakun tekeminen kestää?"


Tätä kysymystä minulta kysytään niin usein, että piti ihan alkaa laskeskelemaan. Aluksi esim. koristeiden tekemisessä voi mennä tuntikin, mutta harjoittelun jälkeen enää 45min. Asiat kannattaa tehdä huolella, nopeutta tulee sitten ajan kanssa. Eikä kakkujen teossa mitään nopeusennätyksiä kannatakaan alkaa rikkomaan, sillä taitavatkin leipurit käyttävät paljon aikaa koristeluun.

Jos pitää tehdä monta kakkua kerralla, teen usein esim. pohjat samalla kertaa. Muutenkin kannattaa yhdistää vaiheet eikä aloittaa aina koko projektia alusta erikseen. Tekstiä muokattu 18.11.2016.

Täytekakut


Kakkupohjan tekemisessä ja paistamisessa menee yhteensä noin 1,5h. Riippuu reseptistä. Kakun jäähtymiseen menevää aikaa en ota huomioon. Yleensä teen pohjan päivää ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Leikkaamiseen, kostutukseen, täytteen tekemiseen ja täyttämiseen menee noin 30-60min. Riippuu täytteistä.

Kuorrutamiseen kermalla/kreemillä menee noin 30min. Itse kreemin valmistus vie vähintään 15min. Massalla kuorrutus vie myös vähintään 15min. Monisävyiset ja erikoisemmat kreemipursotukset voivat viedä jopa tunnin.

Jos kakun päälle tulee irrallisia koristeita, niiden tekemiseen menee vähintään 30min. Joskus jopa päiviä, sillä monimutkaisia koristeita joutuu kuivattelemaan tunteja. Koristeetkin teen usein ennakkoon. Keskimäärin 3D koristeen tekemiseen menee pari tuntia.

Eli täytekakun tekemiseen menee yleensä vähintään 4h tehokasta aikaa.
Joskus jopa kymmenen tuntia!

Juustokakkujen / hyydykekakkujen tekemiseen menee vähintään 30min. Jos kakussa on monta kerrosta, aikaa voi vierähtää 2h. Hyytymiseen sitten vähintään 4h jääkaapissa.

Muotokakut 


Muotokakkujen pohjien tekemiseen ja paistamiseen menee 1,5-2h.

Leikkaamiseen/kaivertamiseen menee kaikenkaikkiaan ehkä 30-60min, jos piirtää sabluunat ym. Täytteen tekemiseen ja täyttämiseen menee 30-45min.

Koristeluun vierähtää vähintään 1-2h. Tähän sisältyy sekä massalla kuorrutus että irrallisten koristeiden teko. Muotokakuissa usein pintakin koristellaan, jolloin aikaa menee helposti 4-5h. Joskus irrallisten koristeiden teko vie tuntikausia.

Eli perus muotokakun tekoon vierähtää vähintään 4-5h tehokasta aikaa. Yleensä enemmänkin.

3D


Muotokakkujen koristelu on ehdottomasti parasta leipomisessa. Erityisesti 3D kakut ovat suosikkejani. Näiden tekemiseen menee eniten aikaa. Usein koristelu on sen verran pikkutarkkaa, että väkertämistä on yllättävän paljon, vaikka irrallisia koristeita (esim. kukat) ei olisikaan. Koristeluun menee yleensä vähintään 2h. Joskus jopa 5h.

Pohja, leikkaaminen, täyttäminen ja kuorrutaminen sujuu kohtuu samassa ajassa kuin muotokakkujen teko. Vaikka tekisi kakkuja paljonkin, niin koristelu on sen verran tarkkaa hommaa, että aikaa menee. Hosua ei kannata, sillä pienilläkin asioilla on väliä. Yksi pieni virhe voi tuhota koko kakun esteettisyyden. Me kakkutaiteilijat olemme yleensä hiukka perfektionisteja. Moni sanoo, että tee vain sinne päin. Ei. Minä en suostu tekemään sekundaa, vaan teen aina parhaani kakkujen parissa. Yleisesti elämässä osaan kyllä relata.

Eli 3D kakun tekoon menee vähintään 4-6h tehokasta aikaa.

Kakkujen tekemiseen varaan yleensä 1-2päivää, koska pohjan jäähtyminen, täytteiden hyytyminen ym. kestää useamman tunnin. Ja töissäkin pitää käydä.

Jos teen esim. 3-4 kakkua samalle viikonlopulle, teen pohjat täytteineen päivineen pakkaseen esim. viikkoa ennen ja koristelen sitten päivän kuluessa kaikki. Kakun voi kuorruttaa, vaikka se olisi hieman kohmeessakin vielä. Kakku mehustuu entisestään sulaessa. Ja massan alla pysyy hyvinkin mehevänä.

Kakun aineksiin menee helposti 30-40€, jos kakkuun tulee paljon esim. suklaata, marjoja ja sokerimassaa. Pelkkä sokerimassakin maksaa jo 10€/kilo. Ja toki jokaisen aika on arvokasta. Käsityötä pitää arvostaa.

4 kommenttia:

 1. Multa kysytään kans tätä usein, ja aika samoissa varmasti mennään.
  Toki aikaa saa uppoamaan kakkua kohti ihan tuntitolkullakin, jos sitä vaan on mistä upottaa :D

  VastaaPoista
 2. Onpas hyvä kun olet laskeskellut näitä! Uskomattoman monta tuntia kyllä yhteensä menee yhden vähänkin runsaammin koristellun kakun valmistamiseen. Mulla kyllä tuppaa jotenkin menemään noiden täytteiden valmistamiseen välillä ihan hirveesti aikaa. Kun eri raaka-aineita ja purkkeja ja purnukoita tuntuu olevan aina sen sata.. Ja vaikka kuinka tehostaa ja vatkaa kerralla kaikki vaahdot jne. Sitten on kylmäsäilytys-haaste heti jne.. =) Mutta harvemmin sitä tekee vain yhtä kakkua kerralla joten kai senkin ajan voi sitten jakaa tehtyjen kakkujen kesken, niin eihän se sitten enää niin kova olekaan.

  VastaaPoista
 3. Heh, noi on aika karkeita arvioita. Joskus täytteiden tekemisessä tosiaan vierähtää tosi kauan, kun pitää liivatteetkin muistaa sekaan laittaa yms. Mut lopputulos on pääasia. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3