keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Paras vaahtokarkkimassa (MMF) Olen aiemminkin tehnyt vaahtokarkkimassaa (marshmallow fondant) perusreseptillä, mutta en oikein pidä tuon perusmassan koostumuksesta. Massa täytyy tehdä päivää ennen ja on usein vaikea kaulittava ja jotenkin purkkamainen. Tällä reseptillä tulee juuri täydellinen massa ja se on heti käyttövalmis.

Salainen ainesosa on tuo valmis sokerimassa, jota sekoitetaan hieman joukkoon. Koristeitakin tästä voi muovailla, mutta massa ei jähmety kovin paljon, joten se kannattaa ottaa huomioon. Tästä reseptistä riittää 24cm ja 15cm kakkuihin.

560g tomusokeria
280g vaahtokarkkeja
2rkl vettä
0,5dl crisco (kasvirasvaa)
n.300g valmista sokerimassaa

Laita vesi ja vaahtokarkit kulhoon ja sulata mikrossa täydellä teholla 30-60sekunnin pätkissä, kunnes massa on sula ja turvonnut. Tähän menee noin 2min. Kaada massaa monitoimikoneeseen. Käytä taikinakoukkua. Massan voi sekoittaa myös käsin, mutta se on aluksi erittäin tahmeaa ja kuumaa. Lisää joukkoon crisco. Ostin sitä Ullan Unelmasta. Varmaan muukin rasva kävisi, mutta en uskaltanut uhmata reseptiä. Jos haluaa värjätä massaa, kannattaa se tehdä tässä vaiheessa. Joukkoon voi myös lisätä esim. vanilja-aromia, mutta vaahtokarkeissa on vaniljanmakua jo valmiina. Mittaa tomusokeri isoon kulhoon. Lisää tomusokeria pienissä erissä vaahtokarkkien sekaan ja sekoita massa tasaiseksi taikinakoukulla. Tässä ei kannata kiirehtiä. Jätä kulhon pohjalle 100-200g tomusokeria ja nosta massa koneesta kulhoon. Lisää sokerimassa ja sekoita tasaiseksi. Massan voi tietty sekoittaa loppuun pöydälläkin. Kaikkea tomusokeria ei ole pakko käyttää. Massa on heti kaulittavissa.


Tällä isommalla ohjeella tulee tarpeeksi massaa 3-4 kakkuun.

900g tomusokeria
450g vaahtokarkkeja
3rkl vettä
0,75dl crisco
n.500g sokerimassaa

Tätä massaa teen varmasti uudestaankin! 

7 kommenttia:

 1. Se on muuten totta, että kun tekee "tavallisen" massan, niin se on purkkamainen ja kaulittaessa se meinaa aina palautua ennalleen. Täytyypä joskus kokeilla tuota sinun versiotasi :)

  VastaaPoista
 2. Miten kauan tämä säilyy ? Pitääkö pakastaa tms. jos haluaa säilyttää pidempään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Ei kannata pakastaa, mutta jääkaappiin voi laittaa. Kelmuun käärittynä säilyy ainakin kaksi viikkoa. Pilalle tämä ei sinänsä mene, koska massa sisältää niin paljon sokeria. Kaulittavuus vain voi kärsiä. Itsellä kaikki eri massat tahtovat pyöriä kaapin pohjalla niin kauan, kunnes ne ovat kivikovia. x) Mutta tämä massa ei tosiaan mene helpolla koppuraksi.

   Poista
 3. Kiitos. Usein kun ei välttämättä ehdi leipoa kaikkea kerralla niin tälläisen kuorrutteen voisi tehdä valmiiksi jääkaappiin odottelemaan.

  VastaaPoista
 4. Hei
  voiko tuon criscon korvata jollain muulla rasvalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaöljynkin pitäisi passata (esim rypsiöljy). Mutta määrästä en mene ihan takuuseen. Voi olla että vajaa puoli desiä riittää. Mikä tahansa rasva periaatteessa pitäisi passata. Esim. kauppojen laktoosittomat leivontamargariinit ovat aika samantyylisiä kuin crisco.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3