Tiramisù juustokakku



Tämä leivonnainen on ihan perus tiramisu, mutta täytteeseen on lisätty liivatelehtiä, jolloin se pysyy kakun muodossa. Jos haluaa tehdä perinteisen tiramisun, jättää vain liivatelehdet pois ja kokoaa leivonnaisen suorakaiteen muotoiseen vuokaan. 
 
Pidän tästä tiramisureseptistä tosi paljon. En teidä mikä on aivan alkuperäinen resepti, sillä variaatioita on niin monta. Joissain resepteissä käytetään enemmän munia ja laitetaan keltuaisia ja valkuaisia yhtä paljon ym, mutta mielestäni tämä suhde on paras. Ylimääräiset valkuaiset voi hyvin pakastaa ja käyttää myöhemmin esim. marengin tekoon.
 
Jos tiramistusta haluaa alkoholittoman, voi alkoholin vain jättää pois ja lisätä tilalle kahvia. Ja jos haluaa oikean lasten version, niin keksit voi kostuttaa esim. pelkällä maidolla tai kaakaolla ja laittaa täytteeseen sulaa valkosuklaata. Mut älkää kertoko italialaisille, niitä alkaa itkettään.

200g savoiardi keksejä
3dl vahvaa kahvia
2rkl amarettoa/marsalaa/mantelilikööriä/kaakaolikööriä
1,5rkl sokeria

Täyte: 
4 keltuaista
1dl sokeria
2valkuaista
500g mascarpone tuorejuustoa
2rkl-½dl vahvaa kahvia
2rkl amarettoa/marsalaa ym..
6 liivatelehteä

Pinnalle:
tummaa kaakaojauhetta

Keitä kahvi ja mausta se sokerilla ja liköörillä. Kasta keksit kahviin ja lado vuoan pohjalle. Juustokakkua varten, kannattaa 20-22cm vuoan pohja vuorata (kesto)leivinpaperilla. Itse käytin myös reunakalvoa.
 

Juustokakkuun pilkoin keksit ja ladoin ne kuvan osoittamalla tavalla vuoan pohjalle. Normaalisti keksejä ei tarvitse pilkkoa, vaan ne laitetaan tarjoilukulhoon peräkkäin.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri monitoimikoneessa tai käsivatkaimella vesihauteessa. Vesihaude nopeuttaa prosessia ja tekee vaahdosta hieman kuohkeampaa. Mutta onnistuu toki ilman vesihaudettakin. Lisää huoneenlämpöinen mascarpone. Tässä vaiheessa voi sekoittaa vielä sähkövatkaimella, jotta massasta tulee tasaista. Vaahdot valkuaiset ja lisää seokseen lusikalla käännelleen varovasti.
 
Juustokakkua varten liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10min. Purista liivatteista vesi pois ja lisää kuuman kahvin joukkoon. Lisää alkoholi halutessasi. Juustokakkua varten kannattaa käytää ½dl kahvia, jotta kaikki liivatteet varmasti sulavat. Tavallista tiramisua tehdessä, voi kahvia käyttää hieman vähemmän, jottei täytteestä tule liian löysää.
 

 Kaada puolet täytteestä vuokaan ja lado päälle lisää kostutettuja (ja pilkottuja) savoiardikeksejä.
Kakkuvuoassa tällaisesta asetelmasta tulee kivimmannäköinen.
 
Kaada loput täytteestä vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4h. Mielellään yön yli. 
Tavallisen tiramisunkin kannattaa antaa maustua jääkaapissa useamman tunnin ajan.
 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja sirottele pinnalle kaakaojauhetta siivilän läpi.
Nosta tarjoiluvadille. Kakun voi hyvin tarjoilla näinkin, ei välttämättä kaipaa lisäkoristeita.


Tein päälle vielä tuommoisia suklaakoristeita. Koristeita varten suklaan voi temperoida. Tuollaiset koristeet tosin menevät ihan lötöksi huoneenlämmössä alle minuutissa, joten niitä ei kannata pitää kauan esillä.

Levitin sulaa suklaata leivinpaperille ja tein hieman kuvioitusta lusikalla. Sitten annoin suklaan jähmettyä jääkaapissa 10min. Leivinpaperin voi myös taittaa, jolloin koristeista tulee kaarevia. Aika helppoa, mutta suklaan työstämisessä eniten ottaa aivoon se, kun suklaa sulaa käsissä niin nopeaa.


Delizioso!

Kommentit

  1. Nammm :P Meillä taitaa olla ens viikonloppuna tiramisua tarjolla :)

    VastaaPoista
  2. monellekko henkilölle tällä määrällä kakkua riittää

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta! Nyt on kakku hyytymässä, tein 1,5-kertaisen kun tuli isoon vuokaan. Keksi uitin Marsala-kahvi-seoksessa ja mousseen sitten kahvilikööriä. Keksi aika nopeasti vetää itseensä nestettä, joten pari keksi vaihdon ennen moussen lisäämistä päälle, kun menivät mössöksi. Eli uitin keksit aika nopsaa.. Mutta nyt jännitetään huomista aattoiltaa, miten jälkiruuan tarjoilun kanssa menee. Hyvää joulua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3